Habart bableves füstölt kolbásszal recept

1 adag
870
kcal
Habart bableves füstölt kolbásszal
Habart bableves füstölt kolbásszal
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám régen kétféleképpen főzte a bablevest: tejföllel habarva, zöldség nélkül, illetve zöldségesen habarás nélkül. Most az előbbi változatot mutatom be, hogyan készítette anno a nagyim. Én annyival bővítettem, hogy csipetkét is rakok bele.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

bableves, füstölt kolbászos bableves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este többszörös mennyiségű vízbe beáztatjuk.
  2. (Én minden habart leves, és főzelék készítését a rántással kezdem, és erre teszem föl az ételt. Nagymamám így csinálta, és én is tovább folytatom a hagyományt.) Tehát először egy kevés olajjal és kevés liszttel világos rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával, borssal, rátesszük a babot és a kolbászt, felöntjük kb. 2 l vízzel (először kevesebb vízzel elkeverjük, és utána öntjük fel a teljes mennyiséget). Babérlevéllel ízesítjük. Kb. 2,5-3 órán át főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul, csak a végefelé sózzuk meg.
  3. Amikor a bab már majdnem puha, rakhatunk bele csipetkét, de vigyázva a mennyiséggel, mert megdagad benne.
  4. Majd habarást készítünk a tejfölből, és egy kevés (1-2 kk) lisztből. A levesből teszünk egy keveset a habaráshoz (hőkiegyenlítést végzünk), jól elkeverjük, és ráöntjük a levesre, majd elkeverjük benne, összeforraljuk.
  5. Aki szereti, még ízesítheti 1 ek ecettel.
  6. Csipetke elkészítése: a lisztet a tojással összegyúrjuk (picit sózzuk), cipót formázunk. A kész cipóból kis darabokat csipegetünk a majdnem kész levesbe, és készre főzzük. Amennyiben nem használjuk fel mindet kiszárítjuk, és jól záródó dobozban tároljuk.
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 14 880
elküldve: 1
receptkönyben: 124
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (10)

kisjuliska
kisjuliskap, 2012-03-23 18:43

Drága Anita :)

Én semmit nem változtatok, mindent úgy csinálok ahogy Te! Én is Palócországban születtem és a nagyikám és édesanyám is ugyan így készítik a "savanyúbabot" :))) Imádjuk:) Nemrég Londonba költöztünk és most nincs aki főzzön nekünk babot, olyan igazit :( Ezért nagyon megörültem mikor megláttam a receptet:) Ma ez lesz az estebéd persze utána jó kis palacsinta:)
Szép hétvégét!
Judit

HossoAni
HossoAnisze, 2012-03-28 00:46

Kedves Judit!
Örülök, hogy ismét egy "értő" emberre találtam: mi tudjuk, hogyan is készültek ezek az ételek anno, és miért szeretjük ma is! Mert a múlt egy darabkáját idézik fel, és emlékezni olyan jó! Ezért is adtam a blogomnak az Ízemlékek címet, mert előbb-utóbb mindegyik ételből, amit valaha kóstoltunk egy ízemlék lesz.
Remélem, finom volt a vacsorád!
Bocsánat, hogy kicsit későn reagáltam!
Üdvözlettel:
Anita

Kirani
Kiranics, 2012-03-08 12:26

Kedves Anita!

Nagyon köszönöm ezt a csodás receptet. Eszerint készítettem a bablevest, és visszahozta azt a gyerekkori ízvilágot, amit felnőve is kerestem minden bablevesben. Anno nagyikám is így készítette, az elején berántva (a rántást persze szintén zsírral). Sajnos nagyikám a betegsége miatt már nem tudja elmesélni a konyhai trükkjeit, és a receptek nagy része nincs leírva sem.
Köszönöm még egyszer, ezentúl csak így fogom megfőzni!

Szép napot és jó sütést-főzést kívánok!
Ani

HossoAni
HossoAnih, 2012-03-12 08:54

Kedves Ani!
Örülök, hogy rég elfeledett emlékeket idézhetett fel Benned ez az egyszerű bableves. Mi, akiknek ilyen emlékei vannak, tudjuk igazán, hogy mit jelentenek ezek. Sajnos, nekem is sok recept, praktika elveszett, mert akkor nem gondoltam, hogy most le kellene jegyeznem.
Nézz szét még a receptjeim között nyugodtan, hátha találsz nagyi-emlékidéző ételt!
Szép hetet kívánok!
Anita

Kifőzdés
Kifőzdésp, 2012-03-02 09:47

Kedves HossoAni!
Jó ötlet, hogy beáztatod a babot, de az áztatóvizét ne használd fel, mert nem jó, tele van egészségtelen anyagokkal. Aztán meg kicsit furcsa nekem, hogy az elején berántod, a végén meg behabarod. Mindkét eljárás a sűrítést célozza, elég az egyik. És csak a végén tedd meg, mert a rántott vagy habart lében sokkal lassabban főnek meg az ételek, ezért kell neked bő egy órával hosszabb ideig főznöd a babot. És még egy trükk: amikor a bab felforr, hab keletkezik. Ha ezt a vizet kiöntöd, és tiszta vízben főzöd tovább, nem lesz olyan "gázos" az emésztés.
Jóétvágyat!

HossoAni
HossoAnik, 2012-03-06 23:46

Köszönöm szépen a hozzászólásoadat kedves Kifőzdés!
A megjegyzéseidhez hozzáteszem, hogy a Story részben leírtakat elolvasa látszódik, hogy nagymamám így készítette a rántott-habart leveseket: rántás, majd arra felrakni az ételt. Egyébként azt már lejjebb is jeleztem, hogy sokszor nem így készítem már, hanem ahogyan Te is írtad, később, félidőben a paprikás rántás, majd a végén a habarás (és habarom is, mert a tejfölnek valahogyan bele kell kerülnie egy leheletnyi liszttel). Nem hatalmas rántás és habarás adagokról van szó jelen esetben, ahogyan a hozzávalókból is látszik. Az áztatóvízben keletkező káros anyagokról eddig a csicseriborsónál hallottam, köszönöm észrevételed, módosítom a receptet. A főzési idő valószínű attól hosszabb (tapasztali megfigyelésen alapul), hogyha multi áruházak zacskós babját használom, az bizony még 3 óra alatt sem fő puhára, előző áztatás után sem. Ha sikerül a piacon kimért babhoz hozzájutnom, akkor rövidebb főzési idővel sikerül a levest elkészítenem.
Üdvözlettel:
Anita

Saxon69
Saxon69v, 2012-01-22 22:00

Megfőztem. Minden ok. Valószínüleg az előre habarás miatt elértem azt az ízt és állagot amit régóta keresek (nagymamám főztje). Sokat főztem már, és mindig a végén habartam be a dolgokat, de így jobb. Kösz a receptért.

HossoAni
HossoAnik, 2012-01-24 00:14

Köszönöm szépen a visszajelzésedet! Örülök, hogy régi emlékeket idéztem fel Benned a recept által:-)!
Üdv:
Anita

Tarackos
Tarackosv, 2012-01-22 09:36

Kedves Anita!
Javaslom,hogy egyszer próbáld ki a bableves készítését úgy,hogy beáztatod elötte a babot egy éjszakára.A rántást pedig a végén adod hozzá mégpedig úgy,hogy a lisztet liba,vagy mangalica vagy füstöltszalonna zsírján a szokottnál kicsit sötétebbre pirítod és teszel bele apróra vágott vöröshagymát a végén pedig foghagymát.Lehúzod a rántást a tűzröl,beleteszed a pirospaprikát és egy csokor petrezselymet.A lobogva forró levesbe kevergetés közben beleöntöd a levesbe.Nem lesz csomós!Jól kiforralod(közben mehet a csipetke)Még 15 perc és kész.

Üdv:Tarackos

HossoAni
HossoAniv, 2012-01-22 18:56

Kedves Tarackos!
Köszönöm szépen javaslataidat!
A bab előző éjszaka történő beáztatása benne van a receptleírásban, vastaggal kiemelve:-). Ezt így szoktam csinálni én is.
A lényeg azon volt ebben a receptben, amit feltettem: hogyan készítette nagyim (aki felnevelt 8 éves koromtól). Azzal az eltéréssel, hogy ő természetesen anno zsírral készítette a rántást, de mindig azzal kezdte a főzelékek és a habart levesek főzését, hogy a rántásra tette fel a főzeléket és a leves hozzávalóit, még az elején. És persze ezt nem azért csinálta így, mert nem tudta volna csomómentesen hozzáadni a rántást a leveshez, főzelékhez, hanem azért, mert így találta ízletesebbnek.
Sokszor már nekem is későb kerül bele a rántás, mert 3 gyerek mellett sokszor megcsúszok, és csak gyorsan felteszem a babot főni, majd később folytatom tovább.
Szép estét kívánok!
Anita

Legfrissebb cikkek

Egészséges szürkemarha-ételek
Egészséges szürkemarha-ételek
Vajon egészséges a szürkemarhahús fogyasztása? Milyen, a szervezet számára fontos elemeket tartalmaz? Tudj meg többet róla most! (x)
8 villám desszert borús napokra
8 villám desszert borús napokra
Mi az, ami képes még egy szomorkás őszi napot is széppé varázsolni? Hát persze, hogy egy ínycsiklandozóan finom, édes desszert!
A gyümölcs nem csak a sütibe való
A gyümölcs nem csak a sütibe való
Alma, körte, barack, szeder, és máris kattognak a fogaskerekek, hogy milyen sütit süss belőle. Változtass: készíts húst gyümölccsel!
Egészséges étkezés az iskolában?
Egészséges étkezés az iskolában?
Sokak örömére és többek bánatára megkezdődött a tanév! A sok teendő mellett fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő tízórai és uzsonna elkészítésére. Íme tippjeink!
869