Gyümölcstorta felturbózva mascarponéval recept

Benevezve: Szerelemtorta receptverseny 6 szavazat szavazok!
Gyümölcstorta felturbózva mascarponéval
Gyümölcstorta felturbózva mascarponéval
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik nagy kedvencem a gyümölcstorta. Nagyon szeretem a régi retró verziót is, csak bosszantani szokott, hogy a végén már nincs puding és csak a sok tészta van, valamint elkészítéskor a kocsonya sokszor lefolyik, ha rendesen megrakjuk gyümölccsel. Ezért én inkább kapcsos tortaformában készítem, így sokkal szebb a végeredmény, jobb enni és nincs sok széle. :)

Emellett a változtatás, hogy mascarponét keverek a krémhez, így az több és sokkal lágyabb, krémesebb lesz. Az elkészítése így továbbra is ugyanolyan egyszerű, nem vesz több időt igénybe, mégis nagy a sikere még azok körében is, akik amúgy nem egy gyümölcstorta rajongók, mint én. :)

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Krém

Gyümölcszselé

  • 1 tasak gyümölcskocsonya por
  • 2.5 dl víz (csomagoláson lévő utasítás szerint)
  • 0.5 dl szörp (bodza vagy tetszőleges szörp cukor helyett)
  • 20 dkg eper (tetszőleges gyümölcs)

ajánlat

Egészséges verzióban is készíthető, akkor zablisztet használok fele sima liszt helyett, vaj helyett olívaolajat, a cukrot pedig nyírfacukorral vagy édesítővel helyettesítem. A képen látható is így készült.:)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny, Szerelemtorta receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyümölcstorta, epres gyümölcstorta, mascarponés gyümölcstorta, epres mascarponés gyümölcstorta
Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a felolvasztott (nem túl meleg) vajat, lisztet, sütőport, vizet, csipet sót. Az egészet öntsük bele a kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük (kb. 25 perc). Majd hagyjuk kihűlni.

Krém

  1. A pudingport elkeverjük 5 ek cukorral és kevés tejjel, majd hozzákeverjük a maradék tejet is, és folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.
  2. Gyakran átkeverve hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletűre, majd keverjük hozzá kézi habverővel a mascarpone krémet is.

Gyümölcszselé

  1. A gyümölcskocsonyát a zacskón látható leírás szerint készítsünk el. (Cukor helyett én bodzaszörppel édesítettem a kocsonyát, így sokkal finomabb.)
  2. A kihűlt tészta tetejére rétegezzük a krémet, rá a tetszőleges gyümölcsöt, majd a gyümölcskocsonyát (amikor még folyós).
  3. Hűtőben hagyjuk pihenni pár órát, majd levehetjük a kapcsos tortaforma oldalát, és szeletelhetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 109
össznézettség: 44 316
elküldve: 21
receptkönyvben: 453
elkészítve: 29/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
68 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

h-ani
h-ani v, 2017-05-28 16:26

Szia! Mindent a leírás szerint csináltam, de szétfolyt a krém. Az íze nagyon finom lett, viszont kanállal kell megenni. :(

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey sze, 2017-05-31 12:09

Kedves h-ani!
Sajnálom, hogy nem sikerült. :( Nem lehet hogy meleg volt még a puding amikor hozzákeverted a mascarpone-t?
Azt tudom javasolni Neked és mindenkinek, hogy aki látja, hogy folyékony a krém már amikor összeállítja akkor adjon hozzá zselatint (csomagolásukon leírtak szerint), akkor a hidegtől biztos meg fog dermedni.
Üdv.
Adrienn

szzh01
szzh01 cs, 2017-05-25 06:04

Szia!
Tetszik a recept, okos továbbgondolása a hullámos szélű lapos gyümölcstortának! :-)
A tojásokat egészben vered fel a tésztához, vagy szétválasztod őket és külon felvered magában a fehérjét, a sárgáját pedig a cukorral?
Köszi. Edina

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey p, 2017-05-26 09:09

Örülök, hogy tetszik a recept. :) A tojásokat nem kell külön felverni, csak egybe a cukorral elkeverni kézi habverővel (vagy egyszerűbb géppel). Ez nem piskóta hanem inkább kevert tészta, a sütőportóllesz majd levegős, az emeli meg nem a tojáshab.
Remélem sikerül majd, jó sütögetést! :)

AdéLéda
AdéLéda cs, 2015-05-28 09:02

szia! :) megcsináltam és nekem teljesen szétfolyt a krém mikor levettem a kapcsos tortaformát :( nem tudom mi lehet a probléma :/ de az íze nagyon jó volt, csak hát kanállal kellett összekapargatni :D
Hozzáteszem még zöldfülű vagyok a konyhában, ez volt az első torta amit elkészítettem. Szerintem valamit a gyümölcszselével ronthattam el, gondolom annak kéne összetartania, jól gondolom? :D

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey cs, 2015-05-28 10:27

Kedves AdéLéda!
Nem tudom mi lehetett a probléma. A pudingot ha a recept szerint kevesebb, 4 dl tejjel készíted egy kemény pudingot kellene kapnod, valamint a mascarpone is egy nagyon sűrű krém, egyik sem folyós, ezért ha összekevered őket akkor is egy kemény kellene kapnod, semmiképp sem szabadna folynia már akkor sem amikor a formába öntöd. Neked lehet már a puding túl folyós lett? Esetleg több tejet használtál hozzá? Vagy nem főzős pudingport használtál hanem olyant amit nem kell főzni? Ami még gondot okozhat, ha nem hagyod kihűlni a pudingot és melegen kevered bele a marscarpone-t.
Remélem sikerül rájönnöd és legközelebb már sikerülni fog.  Ne keseredj el, legközelebb biztos sikerülni fog! Ilyen baleseteknél poharakba lehet csipkedni a tésztát, rákanalazni a krémet, gyümölcs darabokat tenni rá és máris egy fini pohárdesszert lehet belőle
Üdv.
Audrey

Vivien9527
Vivien9527 sze, 2015-05-27 20:13

Szia!
A pudingos-mascarponés krém (szépen) szeletelhető lesz?
Vivi

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey cs, 2015-05-28 10:19

Én szép szeleteket tudtam vágni, bár azért ez egy lágyabb krém mint mondjuk egy vajkrém vagy sima puding, de szépen vágható.

Yi
Yi p, 2015-05-15 20:30

Hello :) megcsináltam, frankó lett :) a tészta hozzávalóinál írod hogy kell 3ek víz, a leírásban pedig nincs hogy hova mikor megy. Enélkül csináltam de így is jó lett. Eddigi legjobb tortaalapom lett ^^

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey szo, 2015-05-16 09:39

Kedves Yi!
Valóban kimaradt a leírásnál a víz, javítottam! Köszönöm az észrevételt. :)
Egyébként ahogy tapasztaltad is nem tragédia, hogy kimaradt a tésztából. _) Örülök, hogy bevállt!
Audrey

Georgina202
Georgina202 v, 2014-10-19 19:11

Elkészítettem és nagyon finom lett.A páromnak is ízlett pedig válogatós.Köszönöm a receptet.

KatoNeni81
KatoNeni81 sze, 2014-06-04 23:01

Kedves Audrey,

Raktam bele 2 ek kakaot, majd megirom hogy milyen lett :)

Kati

KatoNeni81
KatoNeni81 sze, 2014-06-04 19:11

Nagyon gusztan nez ki a torta, csak egy kerdesem lenne, a tesztaba nem kell kakaopor? mert ugy nez ki a kepen mintha kakaos lenne. koszonom elore is a valaszt.

Kati

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey sze, 2014-06-04 22:58

Kedves Kati!
Nem, nem kakaós a tészta, csak a széle jobban megsült a formában, azért látszik olyan sötétnek. :) De jó ötletet adtál, legközelebb lehet kipróbálom egy kevés kakaóval (akkor annyival kevesebb liszt kell),fő a változatosság! :)
Köszi, Adri

371