Guggolós csirke cserépedényben recept

Guggolós csirke cserépedényben
Guggolós csirke cserépedényben
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasszal az Őrségben kirándultunk és egy fazekasnál beleszerettem ebbe a csirkesütő cserépedénybe, amely hasonlít egy szombreró kalapra, így a csúcsára lehet ültetni a csirkét, és a kalap karimájába pedig mindenfélét lehet pakolni. A fazekas még receptet is ajánlott hozzá, amely így szól: a befűszerezett csirke alá kb.1-2 dl sört öntünk, és így sütjük meg a csirkét. Ez a recept is nagyon finom. A fenti változatot már én próbáltam ki, és azóta nagyon sokszor készítettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fehérbor.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csirke cserépedényben sütve, zöldségekkel sült csirke, sült egész csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított csirkét befűszerezzük, és kevés ideig állni hagyjuk.
  2. Burgonyát nagyobb hasábokra, a hagymát vastagabb karikákra vágjuk.
  3. A befűszerezett csirkét, ráültetjük a cseréptálra, és kevés olajjal bekenjük. A csirke köré rakjuk a burgonyát és a hagymát.
  4. A csirkesütőt befedjük alufóliával, és légkeveréses sütőben kb. 120-140 fokon elkezdjük sütni kb. 1 óráig.
  5. Levesszük a fóliát, majd a burgonya köré teszünk 2 paradicsomot /aki nem szereti el is hagyhatja/.
  6. Visszatesszük a sütőbe, és 180 fokon készre sütjük, ha a sütő rendelkezik grillezővel, azzal sütjük tovább.
  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 814
elküldve: 3
receptkönyvben: 196
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Ágicámdrágám

Mióta szakács: 2011.11.27.
31 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sylvya
sylvya h, 2017-05-29 19:36

Szia!
Jol sikerült :-)
De egy kérdés...a végén amikor grillfokozatra kapcsolod akkor nekem nagyon fröcsögött mindenfelé minden :-( es az alsó részén nem lett olyan szép piros. Igy levettem a formarol es egy másik edényben pritottam még kicsit. Bár jobban örültem volna ha egy edennyel megoldom.
Szted mit csinálhattam rosszul?
De azert a korrigalas utan elfogyott :-)

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 k, 2017-05-30 07:51

Szia! Szerintem a sör lehetett sok és a csirkéből kisült zsiradékkal nem szerették egymást.Én mostanában mellé pakolok mindenféle zöldségeket /hagyma,burgi,paprika,paradicsom,stb. Így a köret is meg van hozzá.Próbáld ki,ha sok zsiradék sülne ki a csirkéből kanalazd ki. Lehet neked is le kellett volna öntended és hagyni csak a csirkét. Próbáld így,de az én receptemet azért próbáld ki :)

sylvya
sylvya k, 2017-05-23 17:34

Szia Agnes,
Eppen a hétvégén sikerült egy ilyen cserepedenyt beszereznem egy fazekastol es ő is hasonlo receptet ajanlott:a tál közepébe amire ráültetjük a csirkét sört önteni es a "karimajaba" csak sót szórni. Most sül a sütőben,kivancsian varjuk :-)
A biztonsag kedveert kicsit befűszereztem es kb 1orara letakarom ah irtad a receptedben. Biztos ami biztos.
Köszönöm h feltetted a receptet!
Üdvözlettel,
Szilvia

Ágicicmic
Ágicicmic cs, 2012-02-02 15:51

szia, drágám-Ágicám!!!
A névazonosságunk miatt mertelek így szólitani, mert szerintem mi Ágik, kajálós típus vagyunk /hát mégha "bika" az Ági, mint én /. Nekem nincs ilyen csodasütőm, de az ötletedtől vezérelve lett! Sok évvel ezelőtt már lehetett kapni un, grillcsirkesütőt ami egy kisméretű teflon tál és két rozsdamentes acél összefűzhető tartó, amit a tálhoz lehet rögzíteni és a felálló acélra ültetni a csirkét. A gáztüzhelybe befér, én is be szoktam fűszerezni előtte, meg sózni, pici sört,-bort, v vizet a tálkába, alufóliával körbe a csirkét, és az utolsó 10-15 percben szabadon pirosra sütni.....és most jössz a képbe Te, ez a dolog állatira izgatott, hogy ott sülhetnek a mindenfélék ebben a gőzben, és a teflontálkát, beletettem egy gyümölcstortasütő közepébe, ahol elférnek a krumplik és társai. Nagyon finom lett, de a Tiéd az érdem, bocsi, hogy közbeavatkoztam, ez csak egy tipp, akinek olyanja van/sütő/ és ilyenje nincs. Még 1. én forditva huzom Rá a csirkét, mert imádom a pirosra sült püspüköt. Ha valaki ezt is tudja használni akkor egészségére, de a fő ötletet Neked köszönjük

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 p, 2012-02-03 09:11

Szia Ágicicmic!
Nagyon kreatív vagy,miért nem teszed fel a teljes receptedet? Biztosan guszta lehet és finom is.
Pusza Ági

680