Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grízpuding

Grízpuding
Grízpuding
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban anyukám folyósra csinálta a tejbegrízt. Az ő anyukája "betonosra". Mindkettőt imádtam, de egyiket sem annyira, mint a másik nagymama Grízpudingját. És ezzel a puding és hétköznapi tejbegríz párosításából született habkönnyű desszerttel azóta sem bírok betelni!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kakaó, lekvár, bármilyen édes vagy savanykás gyümölcsöntet, semmi ne szabjon határt a képzeletünknek. Egyébként megsúgom, hogy még magában is isteni finom!

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Habos tejbegríz, tejbegríz egy kicsit másképp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval nagyon kemény habot verünk, arra a pár percre, amíg nincsen rá szükségünk, hűtőbe tesszük.
  2. A sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd felöntjük 1 dl tejjel.
  3. A maradék tejet egy 3 literes lábasban felforraljuk.
  4. Ha forr, hozzáöntjük a búzadarát, folyamatosan kevergetjük újraforrásig (amíg el nem kezd pöszögni).
  5. Hozzáöntjük a cukros-tojásos-tejes egyveleget, jól elkeverjük benne.
  6. Levesszük a tűzről, és nagyon gyorsan hozzátesszük a felvert tojásfehérjét. Óvatos mozdulatokkal jól eldolgozzuk benne.
  7. Kis desszertestálkákba öntjük, és kihűtjük. (Ha később szeretnénk kifordítani a tálakból, akkor előtte a tálkákat öblítsük ki hideg vízzel!)


  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 67 352
elküldve: 12
receptkönyvben: 1 279
elkészítve: 52/73
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
491 recept

Hozzászólások (54)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KataBanffy
KataBanffy Thu, 2015-07-02 20:22

Kedves Dacota,

Latom, hogy San Franciscoban elsz. En nem messze lakom San Franciscotol, ezert gondoltam megkerdezem, hogy te hol talalsz grízt, mert en nem kapok sehol? Illetve a turoval is problemaim vannak, mert nem olyan, mint Magyarorszagon, hanem ilyen leveses, nyulos erdekesseg, ami nem lesz olyan izu egy sutiben, mint otthon. Tudnal tanacsot adni, hogy hol keressek ilyeneket?

Koszi,
Kata

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2015-07-02 22:04

Szia Kata!

Már hazaköltöztem. Magyar túrót nem fogsz kapni, de bármelyik Whole Foodsban vagy farmers marketen lehet kapni teljes telet, és abból tudsz otthon készíteni. A gríz semolina néven fut, és szintén Whole Foods- vagy ázsiai boltok árulják. :)
Szép napot!
Nóra

Andrea 21
Andrea 21 Sat, 2014-09-13 16:34

Elkészítettem és szinte ki sem hűlt, de már elfogyott :) Nagyon finom, könnyű desszert. Köszönöm !

Ducc
Ducc Mon, 2014-06-09 13:56

Imádom a grízt minden formában,ezt is tuti nem utoljára csinálom,alig várom,hogy kihűljön.Az érdekelne,hogy apróra vágott gyümit lehet bele tenni?Gondolom nem rontom el vele...:))

andilawyer
andilawyer Fri, 2012-10-05 07:51

Kedves Dacota!

Köszönöm a receptet! Annyira könnyed és krémes és finom!

Andi

Typer
Typer Sun, 2012-09-16 20:26

Szia Dacota!
Isteni finom lett a grízpuding.
Mindenkinek ajánlani tudom a receptet!!!

Üdv:Typer

Dikaliné
Dikaliné Thu, 2012-05-17 12:52

Kedve Dacota!
Az lenne a kérdésem ha egyel kevesebb tojából készítem akkor ugyan olyan jó lesz?
Igazából nincsen időm elmenni tojást venni és csak kettő áll jelenleg a rendelkezésemre.
Válaszodat előre is köszönöm!

Aginesz
Aginesz Tue, 2012-04-10 15:08

Kedves Dacota!
Én ezt a receptet:váratlan vendég krémnek ismerem.Egy nagyon régi szakácskönyvben bukkantam rá.Én úgy készítem,hogy a tojássárgáját a cukorral habosra keverem és a kész forró darához keverem,de már nem főzöm tovább.Hozzá vegyítem a habot is és ha már ki hűlt a hűtőbe teszem.

kitike
Kitike / kitike Mon, 2012-04-02 21:03

Nem lett sűrű nekem sem. Szerintem nem kellene elzárni a gázt, csak takarékra venni, vagy gőz fölött csinálni az egészet. Mindenkinek más recept áll a kezére és ez így van jól! Megpróbálom még :)

kitike
Kitike / kitike Mon, 2012-04-02 13:41

Szerintem a sárgája sűríti be (Lsd. angolkrém), a hab pedig lazítja (mint nagyon sok más tésztát). Ma ez lesz a vacsora, köszönjük!

varadizsike
vzsike / varadizsike Mon, 2012-03-12 15:04

Kedves Dacota! Ez a recept isteni. Nagyon sokszor csináltam tejbegrízt, a család egyik kedvenc és gyors édessége, és mindíg kéznél vannak a hozzávalók. Rengeteg variációban készítettem már, de rátaláltam a receptedre és azóta már harmadszor csináltam meg és nem tudunk vele betelni, ez valami isteni, az előzőek elfelejtve, csak így készül ezek után. Köszönet érte.
Szép napot! Üdv: Zsike

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-03-12 15:41

Kedves Zsike,
Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek!
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

somtimi
somtimi Fri, 2012-03-09 14:38

Extra gyorsan és könnyen elkészíthető, mennyeien finom édesség :)

fincs
fincs Wed, 2012-03-07 17:05

Nem tudom mit csinálhattam rosszul....nekem kicsit darabos maradt benne a tojihab...az mitől lehet??Az íze nagyon fini,csak nem annyira szép:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-03-07 18:45

Kedves fincs,
valószínűleg vagy nem volt elég kemény a tojáshab, vagy nem keverted el elég jól..sajnos előfordult már velem is. De ha egyébként ízlik, remélem máskor is elkészíted, és biztos jobban fog sikerülni. :)
Szép estét!
Nóra

fincs
fincs Mon, 2012-03-12 09:05

Köszönöm a tanácsot,bár szerintem ennél keményebbre nem is tudtam volna verni:)) ez az óvatos belekeverés nem megy nekem egyenletesen,gondolom!Nem volt homogén ennyi broblemája volt csak,az íze nagyon fini volt!Szóval máskor is szívesen nekifutok,még ha ugyanigy sikerül akkor is!:)))

timihugi
timihugi Wed, 2012-01-11 20:03

Nagyon szeretem ezt a receptet! Mióta ráakadtam, ha csak tehetem a sima tejbegríz helyett ezt készítem.

Ancsi08
Ancsi08 Mon, 2011-08-29 16:31

Szia!
...hát ez tényleg isteni finom!Már többször is megcsináltam és nagyon ízlett mindenkinek!
Köszi!
Üdv.:Ancsi

Ancsi08
Ancsi08 Tue, 2011-07-26 12:18

Szia!
Csak annyi lenne a kérdésem,hogy nem marad így nyers a tojás?Mármint,hogy ha hozzáöntöm már nem kell tovább főzni?Ja és rögtön hűtőbe teszed vagy vársz egy kicsit? Bocsi a buta kérdésekért de még soha nem csináltam ilyet és nem is hallottam róla!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2011-07-26 15:59

Szia!
Semmi gond!
nem,marad nyers, még 2 nap múlva is jó (ha marad:D). Nem kell tovább főzni, mert akkor megkeményedik, és elveszíti a puding jellegét. Pár percet lehet várni, aztán pedig mehet a hűtőbe.
Jó főzőcskézést, és szép napot!
Üdv:
nóra

Janeway
Janeway Sun, 2011-01-30 16:22

Kedves Dacota!
Ma elkészítettem a gyerekeknek. most volt a főpróba.isteni finom. most már csak azt nem tudom kinek ízlik jobban?? nekem vagy a gyerekeknek?
köszi, Kati

Mucóka
Mucóka / Mucóka Wed, 2011-01-19 11:59

Kedves Dacota!

Nagyon jó ez a recept,elkészítettem a pudingot...nagyon fincsi.
Köszönöm Neked!
Mucóka

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-19 13:47

Finom lehet.

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-09-14 07:55

Annnyira tudtam, hogy ez a Te recepted lesz. :-)) Valahogy érződik már a képről a Dacota-style. :-) Muszáj ezt is kipróbálnom! És remélem, mielőbb láthatunk Tőled még több finomságot!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-09-14 10:52

Kedves Zit!
Sok sikert hozzá! Tényleg hamar megvan, és nagyon finom :) Igyekszem igyekszem töltögetni, de hát sajnos nem csak főzésből áll az élet, munka is van, tanulás is van...Ki volt az a hülye, aki a legkreatívabb művészeti ágat tehernek nevezve kizavarta a nőket a konyhából, mondván, hogy fel vagytok szabadítva, menjetek dolgozni? Na jó, nem filozofálok már 12 előtt :D
Szép napot!
puszillak!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-16 11:30

Dacota! Nagyon köszönöm a receptet. Én a tojásos-cukros-tejes krémet is felvertem habszerűre. Igy is isteni lett.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-07-16 12:01

Kedves Gadamka!
Hű,ez nagyon jó ötlet! legközelebb én is kipróbálom így. Örülök, hogy ízlett!
Szép napot!
Üdv:
Nóra

eszthee
eszthee / eszthee Sun, 2010-07-04 14:12

Nagyon tetszik,éppen hűlnek,nem bírtam ki,hogy meg ne kóstolja még melegen... Már most ízlik... :D Az a jó benne,hogy sokkal természetesebb az íze és az összetevői,mint a boltban kapható zacskós pudingoknak... És talán még olcsóbb is... :D
Nagyon köszi...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-07-05 15:49

Kedves Eszti, örülök, hogy ízlik, és ha bármelyik receptemmel bármilyen félkész kajáról lebeszéltelek, akkor meg külön boldoggá tettél :)
Üdv:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-10 14:41

Elkészítettem, és nem tudtam megvárni, hogy kihűljön, meg kellett kóstolnom...mennyei :) Hozzáteszem, kicsit kapkodva olvastam el az elkészítést, így a tejjel együtt tettem fel a grízt is főni. Így is szuper! Biztos, hogy készítek még ilyet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-04-12 13:11

Kedves Grezsó és Reni!
Nagyon örülök, hogy ízlett, további jó főzőcskézés és szép napot!
Üdvözlettel:
Dacota

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Fri, 2010-04-09 00:37

Ma már másodszor csináltam meg ezt a valóban nagyon finom, könnyü desszertet. Először fahéjas porcukorral hintettem meg, most saját eltevésü ribizlizselével ettük. Mindenképen nagyon jó !

Helgus
Helgus Fri, 2010-03-26 13:35

Ma elkészítettem ezt a csodafinom édességet. Fiammal ketten járunk rá. Köszönöm a receptet.

Michiyo
Michiyo Tue, 2010-02-16 14:13

Tényleg finom, és sokkal jobban ízlik mint a sima tejbegríz :) A gondom nekem csak az volt, hogy teljesen híg lett-pedig szerintem elég gyorsan tettem bele a habot is a keverés után-és a hab kicsi darabkái úszkálnak a tetején, nem tudtam elkavarni teljesen benne. Anyum szerint a habbal együtt is kellett volna még kicsit összeforralni, hogy szétolvadjon teljesen. Neked mi a véleményed?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-02-16 22:29

Kedves Michyo!
Örülök, hogy ízlett!Elvileg miután benne van a hab, már nem szabad forralni, mert akkor túlságosan besűrösödik. Csak beleteszed, jól elkevered benne a habot, és már mehet is a tálkákba. Nekem olyankor lesz folyós, ha nem verem fel eléggé a habot, mert az köti meg, Mert egy sima tejbegríznek 1 liter tejhez 10 dkg gríz nagyon kevés. Legközelebb próbáld meg esetleg pici kézi habverővel, az jobban eloszlatja a habot.:)

Bogi86
Bogi / Bogi86 Sun, 2010-02-07 11:27

Jött,látott,győzött! Tegnap megcsináltam...isteni lett!Azt hiszem ma este is lesz egy adag.Köszi a receptet!

kancsoka
kancsoka Sat, 2010-02-06 17:35

Elkészítettük, most falatozzuk :)))) Nagyon finom az íze, nekem kicsit a madártejre hasonlít,de isteni finom. Egy kérdésem lenne: a tojásfehérjét annyira keményre vertem, hogy aztán nem tudtam teljesen simára elkavarni a masszában, mert akkor teljesen összetörtem volna. Látom, hogy a tied nagyon szép sima. Ezek szerint nyugodtan keverjem ameddig sima nem lesz? Nem gond, hogy a keményre vert fehérjét így teljesen összetöröm? Ennek ellenére az ízén semmit sem rontott :)))) Köszi a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-02-06 18:22

Kedves Kancsócska!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
Nyugodtan keverd erősen, nem baj, ha kicsit törik a tojáshab,a kis darabok is "összetartják". Ennek a pudingnak egyébként a gyorsaság a titka. Amint egyet pösszent a gríz, azonnal hozzá kell keverni a tojásos-cukros tejet, lekapni a tűzről, és már mehet is hozzá a hab.Akkor még nem áll össze annyira a massza, és könnyen elegyedih benne a hab, és ha törik is, azért összetartja. Egyébként velem is előfordult már, hogy nem voltam elég gyors, és nem állt össze annyira, hogy hűlés után kiborítsam. Ilyenkor a desszertestálkában díszítem, és senkinek nem tűnik fel a hiányosság!:)
További szép hétvégét és jó főzőcskézést!

259
tej 1 l
búzadara 100 g
cukor 100 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db