r
Nosalty Logó

Grízes-datolyás makrout

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Felicia
Grízes-datolyás makrout
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 564 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 4517 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 339 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 564 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.9 g

Zsír

  • Összesen
    174.1 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2657.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    1178 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    701.5 g
  • Cukor
    336 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1170 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 4517 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Szirup

Elkészítés

Tészta

  1. A búzadarába belekeverjük a lisztet és a sót, majd az olvasztott vajjal összenyomkodjuk alaposan, hogy a búzadara mindenütt átnedvesedjen a vajtól. Ha megvan félretesszük, és hagyjuk pihenni egy órát.
  2. A vajas búzadarához lassanként hozzáadjuk a narancsvirágvizet, majd a vizet is adagolni kezdjük úgy, hogy közben a tésztát nyomkodjuk, darabokra szedjük, és mindig odateszünk hozzá egy kis vizet, ahol még száraznak tűnik. Ezt addig csináljuk, míg a tészta egy darabban van, de jó tocsogós-nedves állagú, és bárhol szétszedjük, nedvesnek látszik. Ekkor félretesszük ismét egy órára.
  3. Amikor letelt az egy óra, a tésztát átnyomkodjuk, és a tésztát is, a datolyás tölteléket is 4 részre osztjuk.
  4. A munkafelületünket lehelet vékonyan meghintjük búzadarával (hogy nehogy odaragadjon!), majd a tésztákból hosszúkás kolbászokat gyúrunk, amit aztán lelapítunk, és a közepébe az ujjunkat hozzányomva mélyedést csinálunk. A tészta legyen kb fél cm vastag és 5 cm széles.
  5. A töltelékből vékony kukacokat gyúrunk, majd belehelyezzük őket a tésztákon kreált mélyedésbe.
  6. A tészta széleit összeragasztjuk, hogy töltött kolbásznak nézzenek ki, és hogy még jobban összetapadjanak a szélek, kicsit még finoman hengergetjük.
  7. A tésztát lelapítjuk 4 oldalon, hogy hosszúkás téglatesteket kapjunk, majd kicsit ferdén rombuszokra vagdossuk.
  8. A rombuszokat kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon addig sütjük, míg az alja megpirul, majd megfordítjuk őket, és ismét sütjük, amíg az aljuk megpirul.
  9. Közben elkészítjük a szirupot.
  10. Az elkészült rombuszokat még forrón beleforgatjuk, és benne hagyjuk a szintén forró mézben.
  11. Kihűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Töltelék

  1. A datolyát egy gőzölő edénybe tesszük, és vízzel gőzöljük ½ órát.
  2. Az átpuhult, illatos datolyát összekeverjük a narancsvirágvízzel, olvasztott vajjal, fahéjjal, és egy robotgéppel addig veretjük, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, majd hozzáadjuk a szezámmagot.

Szirup

  1. A mézet felhevítjük (de nem forraljuk), és hozzáadjuk a rózsavizet/narancsvirágvizet.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 3777
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 23.

Ajánló

Kávé vagy tea mellé vagy főétkezés után desszertnek, esetleg reggelire fogyasztható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Grízes-datolyás makrout
Felicia 14 recept

Algériai specialitás, minden helyi ünnepség elengedhetetlen édessége. Az eredeti módszer szerint olajban sütik ki, de manapság elterjedőben van a sütőben sütés is. Az én receptem a sütős megoldást tartalmazza -hátha így néhány kalóriát kispórolhatunk, az amúgy gazdag süteményből- de ha valaki a hagyományos metódust akarja alkalmazni, forró olajban is kisütheti a rombuszokat. Mindenhogy nagyon finom, a nálunk ismert baklavához hasonlóan édes csemege. Ha valaki esetleg kevésbé édesen szeretné, szirup nélkül is fogyasztható, mondjuk tea mellé, én úgy is nagyon szeretem!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Szirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!