r
Nosalty Logó

Grízes börek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Grízes börek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 954 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 5720 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 185 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    676.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    308 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.4 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 954 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    119.2 g

Zsír

  • Összesen
    171.9 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1043 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4059.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    750 mg
  • Nátrium
    1235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    896.5 g
  • Cukor
    569 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    539.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1336 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    604 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1316 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    980 micro
Összesen 5720 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 185 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Töltelék: a búzadarát, pudingport és vaníliás cukrot elkeverjük, majd fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet is. Tűzre tesszük,és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Atűzről levesszük,és belekeverjük a vajat.
  2. Közben a tojásokata cukorral és a vanília aromával kikeverjük, majd a grízes masszába forgatjuk.
  3. Egy csomag réteslapot egy magas falú tepsibe rétegezünkaz alábbiak szerint. Először a tepsit kenjük ki olvasztott vajjal, erre egy réteslap jön úgy, hogy a szélei kilógjanak, vajjal megkenjük,és egy kevés morzsával megszórjuk. Majd a következő három lapot ugyanígy helyezzük rá.
  4. Ezután belesimítjuk a grízes masszát, a kilógó réteslapokat ráhajtjuk, majd a következő "4" réteslapot ugyanúgy helyezzük rá, mint ahogy az aljába tettük (lapok közé vaj - morzsa). A réteslapok széleit kissé belenyomjuk a tepsi oldalába, hogy ne lógjon ki.
  5. Ezután egy éles, vizes késsel 12 egyenlő kockára vágjuk, de csak óvatosan!
  6. Sütés: kb. 170-180 fokra előmelegített sütőbenkb. 35 percig, vagyis amíg a teteje is megpirul.
  7. A sziruphoz valókat kevergetve fölforraljuk, majd a fahéjat kivéve belőlehűlni hagyjuk.
  8. Amikor a kész börek már nem túl forró, de még meleg, a langyos sziruppal rálocsolunk, és hagyjuk, hogy a tészta mind magába szívja (többszöri adagban fogja csak beszívni).Az eredeti receptben a sziruphoz 50 dkg cukrot és 4 dl vizet írnak, nekem ez kicsit soknak tűnt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 39x22
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 161
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 12879
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Grízes börek
Katharosz 499 recept

A krétaiak méltán híres édessége, melyet jeles napokon szoktak készíteni.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek