Görög citromos csirke recept

Görög citromos csirke
Görög citromos csirke
115 perc / előkészület: 35 perc sütés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezer éve találtam egy divatlapban. Nem unjuk meg. Tegnap ismét elkészítettük. Lányom barátja a harmadik szedés után önvédelemből kivitte a tálat a konyhába. Mert ezt esszük, amíg előttünk van. :-)

 

Szólok: Csak citromkedvelőknek!!! :-))

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Feta, fekete olajbogyó, vörösbor.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos csirke, bazsalikomos-citromos sült csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 citrom levét kifacsarjuk, azonos mennyiségű olívaolajjal elkeverjük, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük.
  2. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk.
  3. A hagymát megtisztítjuk, felezzük.
  4. A csirkedarabokat az olajos-citromos lével bekenjük, tepsibe rendezzük. Körédobáljuk a burgonyát, hagymát, rálocsoljuk a maradék levet.
  5. A negyedik citromot alapos mosás után karikákra vágjuk, a húsdarabokon  elosztjuk.
  6. A tepsit alufóliával lefedjük, előmelegített sütőbe toljuk.
  7. Kb fél-háromnegyed óra után a fóliát levesszük, az ételt puhára, pirosra sütjük (még kb fél óra, a hőfokot kicsit emelhetjük is).
  8. Tálalás előtt frissen vágott bazsalikommal megszórjuk. 
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 42 904
elküldve: 48
receptkönyvben: 1 211
elkészítve: 78/111
Facebookon megjelent: -

szakács

tenger

Mióta szakács: 2011.02.27.
56 recept

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eva5120
Eva5120 szo, 2015-11-28 08:31

Már többször készítettem, nagyon szeretjük, ma is ezt fogok készíteni a vendégeimnek, remélem náluk is sikert arat.!

BJUDIT
BJUDIT v, 2014-09-28 13:55

Gyönyörű, nagyon gusztusos lett amikor elkészült, de számunkra az ehetetlen kategóriába sorolódott. A recept szerinti citrom mennyisége, bár imádjuk a citromot, nekünk túlzott volt, a hagyma és a krumpli citrommá alakult valami lett.
Rémes vasárnapi ebéd lett belőle.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva p, 2014-08-01 09:48

Csodás, nem nehéz, mégis laktató étel, és illatos-zamatos lehet, köszönöm, mentve. :)
Tetszik a storyban, hogy: " önvédelemből ki kellett vinni.".. :) :)
( aki teheti, megsütheti udvari kemencében is, esetleg parázs felett ? ) ezek csak érdeklődések....., nekem a konyhai sütőben lesz, de ha parázson igen, akkor még nyár van, miért is ne, lefedve alufóliával, vagy ki tudja , lehet-e ..... - :)
Éva-Anyóca

taranikó
taranikó h, 2013-08-12 07:06

Nagyon finom lett, annak ellenére, hogy kicsit "elrontottam". Ugyanis én nagyobb adagot készítettem, csak sajnos a tepsüm kicsi, így alulra került a burgonya és rá a hús. Ezért a csirkemell kicsit száraz lett és nem volt olyan intenzíven citromos, mint a burgonya. De így is ízlett a családnak. Legközelebb kisebb adagot sütök, vagy veszek egy nagyobb tepsüt.:) Köszi a receptet.

Nilatak88
Nilatak88 / Nilatak88 v, 2013-08-11 16:09

Mi ma próbáltuk ki ezt a receptet mindenkinek ízlett de egy kicsit csökkenteni fogjuk a citrom mennyiséget, és friss fűszert fogunk használni mert most sajnos erre nem volt lehetőségünk.

mancsuszka
mancsuszka sze, 2013-08-07 11:41

Ez valami isteni!!! Tökéletes a citrommennyiség. Sőt! :)
Örök hála a receptért!

tenger
tenger / tenger v, 2013-08-04 17:06

Szia, Lac!

Előkerestem az írott receptet. Ehhez a mennyiséghez 2-3 tk morzsolt kakukkfüvet ír, a többire nincs adat.

Talán kezdd kb. 1kapos ek sóval, 1 mokkáskanál őrölt borssal. Utánízesíteni mindig lehet. A bazsalikom jó maréknyi levél, nem túl apróra tépkedve.

DE a főzés már csak ilyen, előbb-utóbb érzesre fog menni, hacsak nem spéci ételről van szó :-) .

Üdv,

t

Samiya
Samiya / Samiya szo, 2013-08-03 09:27

Kedves Tenger!
Én is elkészítettem a receptet. Nálam a citrom ízét csak a zöldségek vették át és a hússal együtt nagyon finom volt. :) Mindenkinek ízlett, köszönjük. :)
Üdv:
Samiya

Lac
Lac szo, 2013-08-03 08:11

Férfi vagyok és nem szeretem az olyan recepteket kedves hölgyek, amik nem "férfibarát" receptek. A kakukkfűvel csínján kell bánni, mert elég erős fűszer. Kérlek, hogy írd meg, hogy kb. mennyi sót, borsot és kakukkfüvet szoktál belerakni. Tudom, hogy a só az érzésre, de ha elsőre csinálja az ember, jobb, ha nem úgy teszi, hogy legközelebb több/kevesebb só kell bele.

Köszi :)

Sancho
Sancho cs, 2012-10-18 09:59

A 4 citrom, szerintem sok ennyi csirkéhez. Egyszer készítettem ilyet, de többet se fogok...

tenger
tenger / tenger v, 2012-10-21 12:09

Köszönöm sommás véleményed! :-)

Hát, így van ez. Neked sok, nekem nem.

Valószínűleg étlen maradnánk, egymás konyhájában.:-)

Üdv,

t

MKinga87
MKinga87 sze, 2012-07-11 22:11

Sajnos nekem nagyon nem jött be ez az ízvilág. Tényleg annak javaslom, aki nagyon szereti az intenzíven citromos ételeket. Azért mindenkinek jó étvágyat hozzá, tényleg csak ízlés kérdése.

tenger
tenger / tenger h, 2012-06-18 08:14

Sziasztok!

Köszi a dicséreteket és véleményeket. Nagyon ízlés kérdése a citrom menyisége. :-)

libaláb
libaláb v, 2012-06-17 21:10

Gyakori vendég lesz ez az étel nálunk :)
A kommentektől elbizonytalanodva én is csak 2 citrom levét mertem ráfacsarni, amit utólag bánok, mert simán elbírta volna a hármat is (sőt..) de így is nagyon ízlett mindenkinek, ráadásul egyszerű összedobni... remek kis recept.

Mártika2
Márti / Mártika2 k, 2012-06-12 15:48

Ja és azt elfelejtettem, hogy imádom a citromot, és hétvégére citromos álom van beütemezve. Citromot -citrommal!

Mártika2
Márti / Mártika2 k, 2012-06-12 15:47

Szia Tenger! Hát ez isteni lesz. elmentettem, és hétvégén elkészül. Köszönöm a receptet!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva szo, 2012-06-02 20:57

Ez igen. Mindenképpen megsütöm. Máris beindultak a nyálmirigyeim. Én is citrom imádó vagyok. Még mazsolázok nálad. Köszi ezt. Üdv: Évi néni

tenger
tenger / tenger h, 2011-11-28 20:07

Kedves Eszter!

Nagyon örülök, hogy ízlett. Jó olvasni a tunkolós történetet. :-)))

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 v, 2011-11-27 12:38

Kedves "tenger"!
Szuper finom ez a recept - de tényleg!
Két főre készítettem, az citrom-kérdéshez igazodva óvatosságból 1 citrom levét használtam fel, és ellenpontként 1 kk mézet is kevertem hozzá.
Annyira finom, hogy a szaftot is félretettük, tunkolni... :)
Üdv:
Eszter

tenger
tenger / tenger cs, 2011-11-17 20:41

Benne van a nevében, kérem szépen. Citromos csirke. :-)

Nekem minden összetevő íze átjön.

szipka
szipka cs, 2011-11-17 07:49

Sziasztok!
Én 3 helyett csak 2 db citrommal csináltam,a többi alapanyagot a leírtak szerint tettem bele,de nekem nem csak pikáns íze lett hanem minden citrom ízű lett,és igazábol egyízű ételt kaptam.
Persze ez csak lehet ízlés kérdése, de szerintem a 3 citrom,de még a 2 is nagyon sok,vagy ami a pácból megmarad azt nem fogom legközelebb ráönteni.
Üdv. Egy lelkes amatör.

tenger
tenger / tenger szo, 2011-11-12 16:26

Örülök, hogy Nektek is tetszik/ízlik!

Ennyi citromot ír a recept. Lehet, hogy sok, nekem - a citromot is megcitromozónak - még nem tűnt föl. :-))

Szép napot!

T.

gerencserj
gerencserj szo, 2011-11-12 13:19

Én ma csináltam meg és isteni finom lett.
Tényleg addig lehetne enni, amíg tart:)))

A citromlével tényleg érdemes vigyázni, de igazán pikáns és finom tőle az étel:)

gamica
gamica szo, 2011-11-12 12:56

Tényleg finom lett - a csirke különösen omlós -, de vigyázzatok a citromlével! Nekem kicsit kevesebb is elég lett volna.

493