Gombás pite recept

Gombás pite
Gombás pite
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept eredetileg füstölt sonkát ír tölteléknek, még anyukám küldte emailben. A fűszeres tejfölt én találtam ki hozzá, mert nekem kicsit száraz volt, és a paradicsom köret is lazítja. 

A barátom néhány hónapja úgy döntött, hogy vegetáriánus lesz, így a kedvenc ételeinket átdolgoztam "zöldségessé". Ugyanezt a pitét szoktam készíteni répás-kukoricás változatban is, és általában telitalálat ebédre és vacsorára is. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 0.5 ek
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 12.5 dkg vaj (hideg)
  • 5 evőkanál víz (hideg)
  • 1 ek vaj (vagy olívaolaj a forma kikenéséhez)

A töltelékhez

ajánlat

Én fokhagymás-fűszeres tejföllel és paradicsommal szoktam tálalni, de salátával is nagyon finom :).

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos-gombás lepény fokhagymás tejfölös szósszal, pite gombás töltelékkel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, és belekockázzuk a hideg vajat.
  2. Összemorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel, és hozzákanalazzuk a hideg vizet (ha még száraz, több kanállal).
  3. Összegyúrjuk a tésztát, és folpack-fóliába csavarva, 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 6-os fokozat).
  5. Serpenyőben (vagy wokban) üvegesre pirítjuk a hagymát, és azon megsütjük a gombát, petrezselyemmel ízesítjük.
  6. Amíg sül a gomba, összekeverjük a tojást, a mustárt és a reszelt sajtot, majd mikor elkészült a gomba, azt is hozzáöntjük.
  7. A pihent tészta 3/4 részét kinyújtjuk, és kivajazott (vagy olívaolaj) kerámia piteformába fektetjük.
  8. Megtöltjük a pitét, és maradék kinyújtott tésztával betakarjuk.
  9. A pite széleit vízzel összeragasztjuk, és a tetéjét bevágjuk a gőznek.
  10. Aranybarnára sütjük, és szeletelve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 047
elküldve: 3
receptkönyvben: 230
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

zsoofeeka

Mióta szakács: 2011.04.09.
12 recept
hirdetés

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

449