r
Nosalty Logó

Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1418 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 97 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 236 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.1 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2910.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    628 mg
  • Foszfor
    1322 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230.9 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    923.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    293 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    629 micro
Összesen 1418 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fonnyadozó almákat meghámozzuk. Nem tudom, hogy héjastul milyen lenne, szerintem finom, csak több rost lenne benne, ami nem hátrány.
  2. Leturmixoljuk teljesen krémesre a banánokkal együtt. Ez nem volt egyszerű, mert a nagyobb almadarabok a késhez közel feltartották a sort, így az almák nem tudtak hozzáférni a hőn áhított pörgő-forgó kaszabolóhoz. Némi ráhatással (kanállal tuszkoltam lefelé, „Férkőzzetek!”) végülis sikerült szép sima pépet kapni. Ne ijedjen meg senki, a gyümölcsök gyorsan oxidálódnak, mire a pép elkészült, szép világosbarnára változott a színe. Nyilván lehetne citrommal „antioxidálni”, de én úgy döntöttem, jó nekem ez a szín. Főleg, mert nem volt citromom.
  3. Jól jött még egy civilizációs csúcstermék: a lenmagot kicsit megdaráljuk egy kávédarálóban, nem lisztté, hanem csak úgy, hogy legyenek még benne darabok is. Talán tyúk voltam előző életemben (mégsem tehén?), de én szeretem érezni a magokat. Nyilván lisztté is lehet őrölni, aki úgy szereti.
  4. Ezek után már teljesen hagyományos körülmények között: egy tálban keverjük bele a lenmagot, útifűmaghéj port, fahéjat és a chia magot a pépbe.
  5. Az aszalógép méregdrága és agyonistenített tapadásmentes bevonatú lapjára terítjük, szépen simára, egyenletesen. (Legalábbis a szándék ez volt. Valójában hepehupás lett.) És vakarjuk a fejünket, hogy a maradékot hova tegyük, mert csak egy ilyen csodalapunk van. De szerencsére a kisfiam ötletére vágtam egy egyszerű sütőpapírt a másik tálcába, és rákenjük a maradékot.
  6. Aztán jöhet az aszalás, 40 fokon (Celsius) és egy éjszaka. A sütőpapíron levő szépen elkészült, összeszáradt, és fincsi ropogós lett. A csodalapon meg még egyszer annyit pörgött, bár oda sokkal vastagabban kentem, úgyhogy reális. Nyilván lehet sütőben is szárítani, vagy bárhol. Én meg nem veszek több csodalapot, ez a tanulság.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 5288
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 12.

Ajánló

Csak úgy ropogtatni valami egészségeset, vagy gyerekeknek lelkiismeret-furdalás nélkül lehet csomagolni iskolába, vagy amíg elkészül a vacsi... és nyilván lehet még fokozni, más fűszerekkel, datolyával, kókusszal...

Receptkategóriák

Ezt a kekszet a kényszer szülte. Na jó, én készítettem, de kényszer hatása alatt. Télire bespájzolt almáink rohadófélben, és két banán is megevetlenül árválkodott a gyümölcstartó kosárban. És mivel beruháztam egy szuper aszalóra, most amúgy is muszáj mindent aszalnom. Ezt is 40 fokon szárítottam, hogy benne maradjon minden, ami számít.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!