Gibenyica, vagyis tökös pite recept

Gibenyica, vagyis tökös pite
Gibenyica, vagyis tökös pite
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A délvidék egyik kedvelt csemegéje. Hívják gibenyicának és gabanyicának is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A sonkatököt könyebb reszelni és édesebb is.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
mikor: tízórai, uzsonna
konyha: szerb
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

gabanyica
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírt a lisztben elmorzsoljuk, mint amikor linzertésztát készítünk, majd a meleg sós vízzel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  2. A kapott tésztát elosztjuk és 2 lapot készítünk belőle.
  3. Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt tök.
  4. A tököt megszórjuk fahéjjal (ha kevésnak találjuk a 10 g-ot lehet több is, lényeg hogy látni lehessen, hogy van benne), és a cukrot is rászórjuk.
  5. Ezután rátesszük a másik lapot, a szélein lenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk a tésztát.
  6. Jól átsütjük, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Ez eltarthat akár 1 óráig is.
  7. Miután kivettük a sütőböl, takarjuk le a tetejét egy nedves konyharuhával, hogy kicsit megpuhuljon.
  8. Vágjuk négyszög alakúra, és hidegen fogyasszuk.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 45 291
elküldve: 12
receptkönyvben: 365
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Yehudit

Mióta szakács: 2010.09.30.
3 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

apri
apri h, 2016-11-21 23:40

A zentai nagymamám tökös lepénynek hívta, igen gyakran sütött és imádtuk. Köszönöm a recept megosztását, nagyon megörültem, hogy megtaláltam a számomra "eredeti" leírást. Nem emlékeztem a tésztájára, de látom ez az lesz. A napokban megsütöm! :)

Tincse87
Tincse87 k, 2013-10-22 20:58

Elkészítettem,nagyon finom lett,pedig nem szeretem a tököt! :)

Yehudit9026
Yehudit / Yehudit9026 cs, 2012-11-01 10:10

Nem,nem kell cukor a tésztába, azt csak a sós vízzel és a zsírral kell összegyúrni.A tök pedig sütőtök, de legjobb a sonkatök!

Julcsi1968
Julcsi1968 p, 2011-12-02 13:35

Én viszont itt is születtem, és az édesanyám rendszeresen sütött már gyerekkoromban is tökös gabanyicát, aminek ehhez nagyon hasonló a receptje. Ez a szokása a mai napig nem változott, igen nincs köze a gibanicához, mellesleg azt is szokott sütni, ez valószínűleg egy régi népi elnevezése pontosan ennek a sütinek. Akkor a legfinomabb, ha banyakemencében süti, és van belőle legalább 2 tepsivel!!!!

linatak
linatak szo, 2011-03-26 03:53

En kint elek mar jo par eve, gibenyicarol meg nem hallottam, ezt itt ugy hivjak hogy pita sa bundevom.
A gibanica persze teljesen mas, az turoval keszul es mas a tesztaja mint ahogy fent is emlitettek.

tadimo
tadimo / tadimo szo, 2014-10-18 19:49

Topolyán meg tökös gibanicának hívjuk. Ahány ház/táj, annyi szokás :D

Yehudit9026
Yehudit / Yehudit9026 k, 2010-12-14 18:16

Már fentvan...és az a gibanica!Ez meg gibenyica!a kettőt nem kell keverni, énis beleestem abba hibába, de mostmár tudom hogy az 2 különböző dolog!De azért köszi hogy szóltál!:)))

fisherman
Bloemcake / fisherman k, 2010-12-14 00:55

Ennek semmi köze a szerb gibanicához, de jó kis recept!:-))
Az túróval készül és a tésztája is teljesen más!
Egyszer ha lesz időm felteszem a receptjét!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp v, 2010-10-10 14:11

Kedves Judit! Szuper, hogy feltetted ezt a változatot! :)) Igazán köszönjük! Remélem, még több délvidéki receptet küldessz be nekünk, sokunk örömére! A legjobbakat: Mrs Smith

1416