Gerbeaud zserbója recept

Gerbeaud zserbója
Gerbeaud zserbója
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Príma konyha magazinból idéznék (2004. decemberi szám):

"Gerbeaud Emil cukrász és csokoládégyáros 150 éve született Genfben. Franciaországból Kugler Henrik hívására 1884-ben költözött Budapestre, ahol párizsi mintára alakította ki cukrászdáját a mai Vörösmarty téren. A vajkrémes sütemények, a párizsi krémes bonbonok, a konyakos meggy, a macskanyelv, a cukrászda berendezése és a bonbonos díszdobozok is Párizst idézték. Fölkérték a brüsszeli (1898), majd a párizsi (1900) világkiállítás zsűrijébe. Legismertebb kreációja a Gerbeaud szelet, avagy egyszerűen zserbó."

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

zserbó, igazi zserbó, gerbeaud emil zserbója, gerbeaud zserbó, eredeti zserbó, gerbeaud szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Ezalatt a rumot is kissé megmelegítjük, majd beleszórjuk a cukrot, és addig keverjük, míg fel nem olvad benne.
  2. Ezután a rumos cukrot az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojások sárgájával, a szódabikarbónával tésztát gyúrunk. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
  3. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A darált diót a lekvárral és a cukorral összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk, és gyúródeszkán kinyújtjuk.
  4. Az egyiket a kivajazott-kilisztezett tepsibe tesszük, majd a diókrém felét rákenjük. Erre jön a második tészta, majd megint diótöltelék, végül a harmadik tésztával zárjuk a süteményt.
  5. Megkenjük a tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben 160 fokon 45 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni.
  6. A csokit kisebb darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Tésztára öntjük, elsimítjuk, megvárjuk, míg megdermed, és szeletelhetjük is a süteményt.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 413
elküldve: 10
receptkönyvben: 114
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sheenka79
sheenka79 p, 2014-11-28 10:20

Sziasztok! Én nem bonyolítom ennyire túl, a lapokat simán bekenem lekvárral, megszórom dióval, porcukorral, slussz, nem kenceficézek töltelék készítéssel... Nem is tudnék, mert mindig sok lesz a tészta, soha nem lett még 4-5 lapnál kevesebb.xD Igaz, én gyúrás előtt pihentetem a tésztát. A kezdőknek én a tetejére tortabevonót javasolnék, mert a saját krém állaga elsőre úgysem lesz olyan, mint szeretnénk... :) Idén kipróbálom ezekkel az összetevőkkel, köszi a receptet! :)

Dr Farkas Agnes
Dr Farkas Agnes sze, 2013-01-02 12:59

A Hölgy a zserbónál diókrémet emleget. Elfelejtette részletezni. Ez a kezdőket nagyon bosszantja. Ha leírja a liszt és egyéb összegyúrandókat, akkor írja le a diókrémet is. Üdv.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 sze, 2013-01-02 13:08

Igen, igen Gabys jól írja a harmadik pontban "krém"-ként emlegetem a leírásban pedig "töltelék"ként, nekem ez adta magát, de hogy egyértelmű legyen javítom a leírást.
Üdv.

Dr Farkas Agnes
Dr Farkas Agnes sze, 2013-01-02 16:08

Kösz! Elkerülte a figyelmemet. Talán nincs igazán kiemelve..... De azért elolvashattam volna!

915