A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata recept

A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata
A Gerbeaud-féle diplomata puding házi változata
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért írom ilyen bonyolultan a nevet, mert számtalan helyen találkozom ’diplomata puding’ név alatt egy babapiskótából és gyümölcsökből álló, vanília pudinggal vagy –krémmel rétegezett sütivel. A számomra azonban a Gerbeaud diplomata pudingja 'A diplomata puding', mert azt ismertem először és mert borzasztóan szeretem.
Egyszer el is készítettem az eredeti recept szerint, úgy másfél napig tartott és még csak elégedett sem voltam az eredménnyel.
Ez itt egy házi használatra való recept, szerintem nagyon finom, és egyáltalában nem méltatlan a Gerbeaud-ban ehetőhöz. Elkészíteni pedig gyorsabb, mint leírni.
Boldogult Twin Peaks kocsmámat még nem is emlegettem e lapokon, pedig életem egyik legnagyobb alkotása volt: a kapolcsi napokon működött úgy 10 napon át, ’92-ben. Poénra vettünk mindent: az italokat úgy hívtuk: Lola Palmer utolsó itala; Twin Peaks titok; Cooper kedvence, stb. Baglyokkal dekoráltuk az öreg magtár lepakkant falait, sejtelmes fények, vörös drapéria, szalagfűrész szolgáltatta a zenét.
A Twin Peaks szereplői lődörögtek a vendégek között és rejtélyes mondatokat suttogtak a vendégek fülébe. A helybeli juhászt, dülledtszemű Irénkét pl. Tuskó Lady-nek öltöztettük halál elegánsra, egy korhadt fatuskót cipelt az ölében és azt kellett a vendégek fülébe súgnia: ’A baglyok nem azok, aminek látszanak!’ Irénke azonban nem tudta megjegyezni a bonyolult szöveget, ezért rendre odajött hozzám, hogy mondanám el, mit is kell suttognia. Ilyenkor mindig kihasználta az alkalmat, és levágott egy fröccs erejéig (ami járt is neki). Igenám, de ahogy szaporodott az elfogyasztott fröccs mennyisége, úgy nőtt a kérdések gyakorisága. A végén úgy oldottuk meg a dolgot, hogy Irénke (Tuskó Lady) nyakába akasztottunk egy táblát az ominózus felirattal – csak rá kellett mutatnia. Ez még sok fröccs után is ment.
Mindez azért jutott eszembe, mert Milka szeletet is árultunk a Twin Peaks-ben (ahol egyébként lynch-hangulat uralkodott), aminek persze az égvilágon semmi köze nincsen a Twin Peaks-hez, viszont a csomagolásán ez állt: ’Minden szeletben egy fél tehén van’ – a filmközi reklám (minden pohárban két pohár tej van) mintájára.
Szóval ez a Milka is egy házilag készített Milka volt. Majdnem olyan finom, mint az eredeti (az étel-italok beltartalmát nem vettük poénra, csak a neveket).
A Twin Peaks kocsma ötletét a csórompusztai művésztelep fiataljai agyalták ki, hónapokig győzködtek, míg rávettek, hogy megcsináljam. Nagyon hálás vagyok nekik érte, mert rengeteget röhögtünk. Az emberek ugyanis nemigen vették észre, hogy ez egy poén kocsma, beléptükkor gyorsan a zsebükbe nyúltak, hogy ellenőrizzék: van-e elég pénzük egy ilyen amerikai típusú luxus lokálra. A Világ legvégén!
Pom-pom girl-ök voltak, vízcsap nem. Az Anna Malomból cipeltünk fel mindent.

hozzávalók / 10 adag

A piskótalaphoz

A pudinghoz

Az öntethez

A tálaláshoz

ajánlat

Konyakot kínáljunk mellé a felnőtteknek.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: uzsonna, vacsora
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diplomata puding
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrozott narancshéjat apróra vágva egy éjszakára a konyakba áztatjuk.
  2. A szokásos módon sütünk egy piskótalapot: a négy tojás fehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a 4 ek lisztet. Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük. Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük. Kihűtjük.
  3. A kihűlt piskótalapból 10 db korongot vágunk egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével.
  4. A leeső részt felaprítjuk és a konyakos narancshéjhoz adjuk.
  5. A tasakon leírtak szerint elkészítjük a pudingot.
  6. A tűzről levéve hozzákeverjük a konyakos narancshéjat a piskótadarabokkal.
  7. 10 db decis csészébe merjük, amelyeket előzőleg hideg vízzel kiöblítünk.
  8. A kihűlt pudingokat forró vízbe mártott késsel körülvágjuk és a piskótakorongokra csúsztatjuk.
  9. Az öntettel áthúzzuk és tejszínhabbal díszítjük (tejszínből a hozzávalókkal kemény habot verünk).
Az öntet készítése:
  1. A hozzávalókat abba az edénybe adjuk, amelyikben a pudingot főztük, mert abban bőven van még pudingmaradék és finom íz is.
  2. Kisrugóssal kevergetve összeforraljuk, lehűtjük.


 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 38 434
elküldve: 6
receptkönyvben: 175
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Massimo
Massimo Wed, 2015-11-18 01:12

Elmentem, erdekesnek tünik. Konyak helyett mit ajanlotok? Semmilyen alkohol vagy iz sem jön szoba, mert nem szeretjük. Egyszerüen kihagyhatom?

loren
loren Sat, 2014-12-20 14:29

Koszi Ildiko, en azt hittem valami fuszer.
Nekem nincs ilyen, de bizto lehet nalunk is kapni.
Megegyszer koszonom, Erika NJ

musicus2
musicus2 / musicus2 Sat, 2013-03-09 23:24

Kedves Ildikó, ennyi idő után én lennék az első, aki hiányolja a hozzávalók listájából a tejet?...

dyamexx
dyamexx Thu, 2010-06-24 14:26

Nagyon jól szórakoztam (munkaidőben, két papír halmaz között) a story-n...úgyhogy a receptet is ki fogom próbálni!
Köszönöm :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-07 15:09

ANYUKÁM IS MOST CSINÁLT ILYET :p

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2009-04-02 20:42

Kedves Erika! (remélem jól gondolom, hogy ez a keresztneved)

Szívembe találtál, egészen pontosan ez a célom, hogy ti. derűt csempésszek felborzolt világunkba!

Köszi: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-04-03 09:10

Igen, Erika vagyok, és további jó ötleteket, sok sikert kívánok!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-04-02 20:09

Kedves Ildikó! Nagyon finom ételek, csemegék receptjeit teszed itt közzé, de a mellékelt "story"-jaidból sugárzó derű nem először hatott jótékonyan felborzolt kedélyemre. Külön köszönet Neked ezért a "ráadásért"!

304