r
Nosalty Logó

Genovai húsvéti pite

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Genovai húsvéti pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 856 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 3425 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 142 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    446 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3634.8 g
  • Cink
    199 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    583 mg
  • Vas
    158 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    696 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1081 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    94 micro
  • K vitamin:
    970 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    91 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    409 micro
  • Kolin:
    376 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    9715 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20946 micro
Összesen 856 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    186 g

Zsír

  • Összesen
    159.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14539.2 g
  • Cink
    795 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    2331 mg
  • Vas
    633 mg
  • Magnézium
    729 mg
  • Foszfor
    2785 mg
  • Nátrium
    6929 mg
  • Réz
    32 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    308.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1397 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4323 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    376 micro
  • K vitamin:
    3878 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    76 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    364 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1636 micro
  • Kolin:
    1502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1083 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    38862 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83786 micro
Összesen 3425 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602.9 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    287 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    161 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1612 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3474 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáöntjük az olajat.
  2. Langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Lassan adagoljuk a vizet, ha túl sok lenne, szórjunk még hozzá egy kis lisztet.)
  3. Ha kész, lefóliázzuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk.
  5. A kiengedett, kinyomkodott spenótot hozzátesszük, sósszuk, borsozzuk, megszórjuk a szódabikabónával, és erős tűzön keverjük pár percig. Megszórjuk szerecsendióval. Hozzászórjuk a reszelt parmezánt.
  6. Utána hozzátesszük az apróra vágott medvehagymát és petrezselymet, kettőt kavarunk rajta, majd elzárjuk alatta a lángot.
  7. Hozzáütünk két tojást, és a túrót is mellétesszük, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
  8. Amíg hűl a tésztát 1/3-2/3-ad arányban kettévágjuk. A nagyobbi részt kinyújtjuk, és vajazott-lisztezett tortaformába igazítjuk, úgy, hogy a bűven túllógjin a szélén.
  9. Belesimítjuk a masszát, és kanál hátával lyukakat nyomunk a spenótba, összesen hatot. Minden lyukba ütünk egy tojást (Célszerű pohrba ütni, és utána óvatosan a lyukba önteni, mert ha egy rossz, az egész kuka, és akkor nagyon dühösek leszünk.)
  10. Ha minden tojás a helyén van, a kisebb tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. A lelógó széleket szépen visszahajtjuk, hogy széles pereme legyen.
  11. Villával egy-két helyen megszúrkáljuk, egy tojássárgával lekenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  12. Ha kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, csak aztán szeleteljük!. Hidegen is nagyon finom.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 8693
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 20.

Ajánló

Ha valaki nem akar a tésztával bíbelődni, használhat leveles tésztát is. Hűúsvétkor sonka, tojás mellé, vagy csak magába előételnek is kiváló. Az eredeti receptben nem szerepel a medvehagyma, azt csak megláttam a konyhapulton...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész család. Szegény anyukám mindnen évben kaszinótojás-gyártó  kisiparossa lépett elő, sosem állt meg nyolcvan darab alatt. Ha nemcsak a nagyszülők, és a pesti, de a vidéki rokonok is beestek, és maradt energiája, mindig kirukkolt valami különlegességgel. Többek között ezzel a pitével is. És bár semmit nem szerettem, ami benne van, nyolc évesen is nagyon tetszett. De mivel ma már nem harminc éves, százkezű anyuka, a hegynyi kaszinótojást is együtt gyártjuk, az extrákat pedig általában mi szolgáltatjuk a húgommal. Mivel felnőttem, a finnyám elmúlt, a spenótot egyenesen imádom, idén erre a pitére gondoltam. De hogy mégse a Nyúlünnepen debütáljon, előre kipróbáltam. :) Mondom a tapasztalatokat: Szurkáljunk villával. Óvatosan, mert ha kevés a lyuk, púpos lesz, ha sok,  kifolyik a tojásfehérje. Ne nyújtsuk túl vékonyra a  a tésztát, mert kiszakad a töltelék. Túl vastagra sem, mert folytós lesz. A töltelékben ne maradjon nedvesség, mert hűlés közben áztatja a tésztát. És végül: akárhogy igyekszünk, úgysem lesz olyan szép, mint az anyué. Deílegalább finom lett :) Az eredeti recept Lajos Mari 99 ünnepi étel című könyvében található.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek