Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel recept

Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Remek karácsonyi édesség, Németországban tanultam, én minden karácsonyra elkészítem. Jól eltartható, előre elkészíthető, azonkívül az aszalt gyümölcsöknek télen van a szezonja. Ha nem tudjuk az előírt aszalt gyümölcsöket beszerezni, tetszés szerint válogathatjuk: szárított sárgabarack, aszalt körte, stb. Az idén mandula likör volt tartalékban, narancs likör, vagy Tripple Sec helyett azzal készítettem.

Könnyítésül a kenyér elkészítéséhez:

300 g kész parasztkenyér-keverékből, 200 g teljes kiőrlésű rozslisztből és 300 ml langyos vízből nagyon egyszerű és biztosan sikerül. 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Zaftos-aromás kenyérféleség. Adventi-karácsonyi ajándék is lehet, mely jó előre elkészíthető. Januárban is jól esik még, jól eltartható, igazi téli csemege.

receptjellemzők

kalória: alacsony
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
szezon: tél
vegetáriánus: vega
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

früchtebrot, aszalt gyümölcsös püspökkenyér

elkészítés

  1. A szilvát, a datolyát, a fügét daraboljuk (4 darabba), a mazsolával és áfonyával egy nagy tálba adjuk  és az almalével, narancslikőrrel (narancslével) jól összekeverjük, lefedve 12 órán át áztatjuk.
  2. A mandulát leforrázzuk, héját lehúzzuk, felezzük (készen is lehet hántolt mandulát kapni).
  3. Másnap a kenyértésztát az összetevőkből elkészítjük, az áztatott aszalt gyümölcsökkel, a mandulával és a fűszerrel jól összekeverjük úgy, hogy a kenyértészta a gyümölcsökkel összeáll. A tésztából 4 hosszúkás kenyeret formázunk, egy sütőpapírral kibélelt lapra helyezzük őket, és kb. 30 percig kelesztjük.
  4. Előmelegített sütőbe toljuk, és 60-80 percig sütjük előbb 200 fokon, majd 15 perc múlva a hőmérsékletet 180-160 fokra redukáljuk
  5. A maradék almalében elkevert és felforralt étkezési keményítővel beecseteljük a még forró készre sült kenyereket , és hagyjuk teljesen kihűlni. Frissentartó fóliába csavarva 1-2 hétig érleljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 060
elküldve: 8
receptkönyben: 92
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
28 recept

Hozzászólások (2)

jolci
jolciszo, 2011-02-05 12:16

Hát ez veszettül jól néz ki!Biztosan nagyon finom is.Nem az olcsó sütik közé tartozik de ki fogom próbálni mindenképp.
Annyit kérdeznék,hogy a szárított datolya alatt a boltban kapható aszaltat érted-e?

evajahnke
evajahnkeszo, 2011-02-05 12:56

Igen, törekednék a cukor nélkülire, de mindig azt veszem, amit éppen kapok. Amúgy sem fogyasztok cukorból a magyar átlagnak megfelelő évi 4 kg-ot, ha néha cukrozott szárított gyümölcs kerül a háztartásomba, azt bátran felhasználom.
Örülök, hogy tetszik Neked ez a kenyér, nem fogsz csalódni! Én 4 kenyeret készítettem advent-időben, ez soknak bizonyult. 3 darabot befagyasztottam, a héten hoztam elő egyet a mélyhűtőből. Jobban ízlett, mint a friss. Tehát tapasztalatból mondom: nagyon jól tűri a mélyhűtést is. Szeretettel evajahnke

Legfrissebb cikkek

Hétvégi menük: elő a zöldfűszerekkel!
Hétvégi menük: elő a zöldfűszerekkel!
A fűszerek elengedhetetlen kellékei az igazán ízletes ételeknek. Így nem csak finomabbá, de egészségesebbé is tehetjük a harapnivalókat. Használjuk őket frissen!
A csirke kötözve jó!
A csirke kötözve jó!
A csirkekötözés nem művészet, mégcsak nem is tudomány. Inkább egy olyan trükk, amivel rontásbiztosabbá tehetjük egészben sült szárnyasunkat.
400