Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel recept

1 adag
401
kcal
Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Remek karácsonyi édesség, Németországban tanultam, én minden karácsonyra elkészítem. Jól eltartható, előre elkészíthető, azonkívül az aszalt gyümölcsöknek télen van a szezonja. Ha nem tudjuk az előírt aszalt gyümölcsöket beszerezni, tetszés szerint válogathatjuk: szárított sárgabarack, aszalt körte, stb. Az idén mandula likőr volt tartalékban, narancs likőr, vagy Tripple Sec helyett azzal készítettem.

Könnyítésül a kenyér elkészítéséhez: 300 g kész parasztkenyér-keverékből, 200 g teljes kiőrlésű rozslisztből és 300 ml langyos vízből, nagyon egyszerű és biztosan sikerül. 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Zaftos-aromás kenyérféleség. Adventi-karácsonyi ajándék is lehet, mely jó előre elkészíthető. Januárban is jól esik még, jól eltartható, igazi téli csemege.

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

früchtebrot, aszalt gyümölcsös püspökkenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát, a datolyát, a fügét daraboljuk (4 darabba), a mazsolával és áfonyával egy nagy tálba adjuk  és az almalével, narancslikőrrel (narancslével) jól összekeverjük, lefedve 12 órán át áztatjuk.
  2. A mandulát leforrázzuk, héját lehúzzuk, felezzük (készen is lehet hántolt mandulát kapni).
  3. Másnap a kenyértésztát az összetevőkből elkészítjük, az áztatott aszalt gyümölcsökkel, a mandulával és a fűszerrel jól összekeverjük úgy, hogy a kenyértészta a gyümölcsökkel összeáll. A tésztából 4 hosszúkás kenyeret formázunk, egy sütőpapírral kibélelt lapra helyezzük őket, és kb. 30 percig pihentetjük.
  4. Előmelegített sütőbe toljuk, és 60-80 percig sütjük előbb 200 fokon, majd 15 perc múlva a hőmérsékletet 180-160 fokra redukáljuk
  5. A maradék almalében elkevert és felforralt étkezési keményítővel beecseteljük a még forró készre sült kenyereket , és hagyjuk teljesen kihűlni. Frissentartó fóliába csavarva 1-2 hétig érleljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 11 572
elküldve: 9
receptkönyben: 160
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
28 recept

Hozzászólások (8)

gb
gbv, 2014-12-14 10:14

Nem értem a receptben, hogy önmagában a rozslisztből miként lesz kenyértészta, ami ráadásul meg is kel. Pontosítanád kérlek ezt a részét a receptnek?

evajahnke
evajahnkev, 2014-12-14 15:28

Másnap a kenyértésztát az összetevőkből elkészítjük, az áztatott aszalt gyümölcsökkel, a mandulával és a fűszerrel jól összekeverjük úgy, hogy a kenyértészta a gyümölcsökkel összeáll. A tésztából 4 hosszúkás kenyeret formázunk, egy sütőpapírral kibélelt lapra helyezzük őket, és kb. 30 percig (kelesztjük) Bocsánatot lérek az elírásért, nem keleszteni, hanem pihentetni kell. Nincs is benne élesztö, nincs ami felhúzza. A rozsliszt a sok gyümölccsel nagyon jól összeáll remek kenyérállagú tésztává.

evajahnke
evajahnkev, 2014-12-14 15:33

Meglehet, hogy a kelesztést azért javasoltam, mert abban évben rozskenyér-keveréket tettem puszta rozsliszt helyett és abban valóban van élesztö, abban az esetben keleszteni kellett. Tapasztalatom, hogy a rozskenyér-keverékkel jobban ízlett, könnyebb volt és élevezetes

evajahnke
evajahnkesze, 2014-12-03 23:06

Köszönöm! Jó egészséget kívánok mindenkinek, aki szeret arra ügyelni, hogy mit vesz magához táplálékul!

jolci
jolciszo, 2011-02-05 11:16

Hát ez veszettül jól néz ki!Biztosan nagyon finom is.Nem az olcsó sütik közé tartozik de ki fogom próbálni mindenképp.
Annyit kérdeznék,hogy a szárított datolya alatt a boltban kapható aszaltat érted-e?

evajahnke
evajahnkesze, 2014-12-03 23:08

Igen, de a cukormentest szoktam itt felhasználni. Elég édes cukor nélkül is!

evajahnke
evajahnkeszo, 2011-02-05 11:56

Igen, törekednék a cukor nélkülire, de mindig azt veszem, amit éppen kapok. Amúgy sem fogyasztok cukorból a magyar átlagnak megfelelő évi 4 kg-ot, ha néha cukrozott szárított gyümölcs kerül a háztartásomba, azt bátran felhasználom.
Örülök, hogy tetszik Neked ez a kenyér, nem fogsz csalódni! Én 4 kenyeret készítettem advent-időben, ez soknak bizonyult. 3 darabot befagyasztottam, a héten hoztam elő egyet a mélyhűtőből. Jobban ízlett, mint a friss. Tehát tapasztalatból mondom: nagyon jól tűri a mélyhűtést is. Szeretettel evajahnke

Legfrissebb cikkek

Marcipán-szaloncukor teszt
Marcipán-szaloncukor teszt
Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
A decemberi ünnepek során csak eszünk és eszünk. Fehérjéből is, zsírból is, szénhidrátból is túl sokat.
401