Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel recept

megosztás
0
Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
Gazdag gyümölcskenyér narancslikőrrel
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Remek karácsonyi édesség, Németországban tanultam, én minden karácsonyra elkészítem. Jól eltartható, előre elkészíthető, azonkívül az aszalt gyümölcsöknek télen van a szezonja. Ha nem tudjuk az előírt aszalt gyümölcsöket beszerezni, tetszés szerint válogathatjuk: szárított sárgabarack, aszalt körte, stb. Az idén mandula likőr volt tartalékban, narancs likőr, vagy Tripple Sec helyett azzal készítettem.

Könnyítésül a kenyér elkészítéséhez: 300 g kész parasztkenyér-keverékből, 200 g teljes kiőrlésű rozslisztből és 300 ml langyos vízből, nagyon egyszerű és biztosan sikerül. 

hozzávalók / 12 adag

ezt olvastad már?

ajánlat

Zaftos-aromás kenyérféleség. Adventi-karácsonyi ajándék is lehet, mely jó előre elkészíthető. Januárban is jól esik még, jól eltartható, igazi téli csemege.

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

früchtebrot, aszalt gyümölcsös püspökkenyér
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A szilvát, a datolyát, a fügét daraboljuk (4 darabba), a mazsolával és áfonyával egy nagy tálba adjuk  és az almalével, narancslikőrrel (narancslével) jól összekeverjük, lefedve 12 órán át áztatjuk.
  2. A mandulát leforrázzuk, héját lehúzzuk, felezzük (készen is lehet hántolt mandulát kapni).
  3. Másnap a kenyértésztát az összetevőkből elkészítjük, az áztatott aszalt gyümölcsökkel, a mandulával és a fűszerrel jól összekeverjük úgy, hogy a kenyértészta a gyümölcsökkel összeáll. A tésztából 4 hosszúkás kenyeret formázunk, egy sütőpapírral kibélelt lapra helyezzük őket, és kb. 30 percig pihentetjük.
  4. Előmelegített sütőbe toljuk, és 60-80 percig sütjük előbb 200 fokon, majd 15 perc múlva a hőmérsékletet 180-160 fokra redukáljuk
  5. A maradék almalében elkevert és felforralt étkezési keményítővel beecseteljük a még forró készre sült kenyereket , és hagyjuk teljesen kihűlni. Frissentartó fóliába csavarva 1-2 hétig érleljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 592
elküldve: 9
receptkönyben: 171
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gb
gb v, 2014-12-14 11:14

Nem értem a receptben, hogy önmagában a rozslisztből miként lesz kenyértészta, ami ráadásul meg is kel. Pontosítanád kérlek ezt a részét a receptnek?

evajahnke
java46 / evajahnke v, 2014-12-14 16:28

Másnap a kenyértésztát az összetevőkből elkészítjük, az áztatott aszalt gyümölcsökkel, a mandulával és a fűszerrel jól összekeverjük úgy, hogy a kenyértészta a gyümölcsökkel összeáll. A tésztából 4 hosszúkás kenyeret formázunk, egy sütőpapírral kibélelt lapra helyezzük őket, és kb. 30 percig (kelesztjük) Bocsánatot lérek az elírásért, nem keleszteni, hanem pihentetni kell. Nincs is benne élesztö, nincs ami felhúzza. A rozsliszt a sok gyümölccsel nagyon jól összeáll remek kenyérállagú tésztává.

evajahnke
java46 / evajahnke v, 2014-12-14 16:33

Meglehet, hogy a kelesztést azért javasoltam, mert abban évben rozskenyér-keveréket tettem puszta rozsliszt helyett és abban valóban van élesztö, abban az esetben keleszteni kellett. Tapasztalatom, hogy a rozskenyér-keverékkel jobban ízlett, könnyebb volt és élevezetes

evajahnke
java46 / evajahnke cs, 2014-12-04 00:06

Köszönöm! Jó egészséget kívánok mindenkinek, aki szeret arra ügyelni, hogy mit vesz magához táplálékul!

jolci
Bloemcake / jolci szo, 2011-02-05 12:16

Hát ez veszettül jól néz ki!Biztosan nagyon finom is.Nem az olcsó sütik közé tartozik de ki fogom próbálni mindenképp.
Annyit kérdeznék,hogy a szárított datolya alatt a boltban kapható aszaltat érted-e?

evajahnke
java46 / evajahnke szo, 2011-02-05 12:56

Igen, törekednék a cukor nélkülire, de mindig azt veszem, amit éppen kapok. Amúgy sem fogyasztok cukorból a magyar átlagnak megfelelő évi 4 kg-ot, ha néha cukrozott szárított gyümölcs kerül a háztartásomba, azt bátran felhasználom.
Örülök, hogy tetszik Neked ez a kenyér, nem fogsz csalódni! Én 4 kenyeret készítettem advent-időben, ez soknak bizonyult. 3 darabot befagyasztottam, a héten hoztam elő egyet a mélyhűtőből. Jobban ízlett, mint a friss. Tehát tapasztalatból mondom: nagyon jól tűri a mélyhűtést is. Szeretettel evajahnke

401