r
Nosalty Logó

Fűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos-sajtkrémes muffinnal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Vitai Kati
Fűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos-sajtkrémes muffinnal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Dhal

Muffin

Összesen 722 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Dhal

Muffin

Összesen 2885 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Dhal

Muffin

Összesen 155 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    35.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1110.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    428 mg
  • Nátrium
    417 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    292.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    136 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3443 micro
  • Lut-zea
    212 micro
Összesen 722 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.5 g

Zsír

  • Összesen
    140.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4441.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    316 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    646 mg
  • Foszfor
    1710 mg
  • Nátrium
    1667 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.5 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    1169.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    544 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    284 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13771 micro
  • Lut-zea
    848 micro
Összesen 2885 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    736 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 155 Kcal

Hozzávalók

Dhal

Muffin

Elkészítés

Dhal

  1. A vörös lencsét alaposan mossuk meg. Tegyük az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyük bele római köményt, pirítsuk egy picit, majd tegyük hozzá a koriandert, aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. Egy pillanatra még pirítsuk együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk.
  2. Majd öntsünk az edénybe bele 20 dkg megmosott, pucolt, vörös lencsét, és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsuk 2 percig. Öntsük fel 1 liter vízzel, majd tegyük hozzá a sót. Forraljuk fel, majd főzzük addig, amíg a dhal szét nem fő.
  3. Amíg a dhal fő, készítsük el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat. A lenmaglisztet öntsük le a vízzel, és hagyjuk állni egy picit (ez fogja összetartani a tésztád). (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam már.)
  4. Egy tálban keverjük össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsük hozzá az olajat, a vizet, és végül a sajtkrémmel dolgozzuk össze. Egy muffin formába (ha szükséges, tegyél bele muffin papírt) adagoljuk bele a tésztát. Tegyük 180°C fokra előmelegített sütőbe, és süssük, amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25 perc)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 761
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Vitai Kati 92 recept

A dhalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.  Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhalhoz ma egy tönkölylisztes, sajtkrémes muffint készítettem.  A vörös lencse egy könnyebben emészthető lencseféle, és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.  A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.

Hozzávalók

Dhal

Muffin

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek