Fűszeres púpos karaj recept

Fűszeres púpos karaj
Fűszeres púpos karaj
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomat vártuk ebédre... Azt hiszem, jóban vagyunk, de nála ezt sosem lehet tudni, viszont tény, hogy szereti a főztömet. :-)
Az ő kedvence a rántott hús, de mivel 10 éve mindig azt eszünk nála, én már itthon sosem készítem el. Megnéztem, mi van itthon a hűtőben, végiggondoltam, milyen ízeket szeretnék együtt érezni, és ez a gyorsan összeállítható, tartalmas húsétel lett belőle. Nem hízlal túlságosan, ellenben mutatós és a gyerekek is odavannak a színkavalkádért. :-)
Mielőtt valaki megkérdezné, miért halmoztam a zöldköretet már a sütés elején a paradicsomokra, ha már úgyis meg volt párolva, hát azért, mert ha még pluszban át is sül, az külön kérget képez a zöldségeknek, belül meg krémes marad, nekem így nagyon bejön.
 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Amikor kell egy nem túl bonyolult, finom recept.
Azért az ínyenc köretet választottam, mert abban van brokkoli, kaliforniai paprika, karfiol és zöldbab is, de a mexikói keverék is megfelel, ha valaki azt preferálja. Persze egyénileg variálható a feltét, ebben semmmi sem szab határt!
A dijoni és a ketchup édes-savanyú keveréke nagyon jól harmonizál a lilahagymával és paradicsommal.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

zöldségekkel rakott hús, zöldséges karaj, rakott karaj sajttetővel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajszeleteket kiklopfoljuk.
  2. A zöldséget kevés vajon roppanósra pároljuk, enyhén sózzuk.
  3. A ketchupot és a mustárt kikeverjük egy tálkában.
  4. A paradicsomokat vastagabb, a lilahagymát vékonyabb karikákra szeljük.
  5. A hússzeletek mindkét felét sózzuk, borsozzuk, és megkenjük a ketchupos keverékkel, majd min. 2 órán át hűtőben hagyjuk érlelődni a pácban.
  6. Egy nagyobb tepsit vékonyan kiolajozunk, egymás mellé fektetjük a karajszeleteket, mindegyikre egy karika hagymát, majd rá egy-egy paradicsomkarikát helyezünk. A zöldköretet óvatosan rákanalazzuk a paradicsomokra, mintegy betakarjuk vele.
  7. Alufóliával letakarjuk a tepsit, és 45 percig sütjük. Majd levesszük a fóliát, rászórjuk a halmokra a reszelt sajtot, és még pirulásig sütjük, ez kb. 15 perc.
  8. Köretként rizst vagy hercegnőburgonyát adhatunk, de önmagában is finom, hiszen van már sült zöldség rajta.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 285
elküldve: 7
receptkönyvben: 260
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Batida

Mióta szakács: 2011.03.05.
17 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

laniko
laniko v, 2012-04-01 20:49

Kedves Batida!
Köszönöm az ötletet, ma elkészítettem (egy kicsit "felturbózva") egy ünnepi ebédre.
A család apraja-nagyjának (14 fő) ízlett! :)
Ami a turbózást illeti: a zöldséget(1 kg) nem pároltam előre, hanem egy jó tojásos(4db)-vizes-lisztes-nokedli tésztába kevertem, ezt halmoztam a húsokra (18szelet), és mikor megpárolódott a hús, akkor a tetejére tettem sajtos(20dkg)-tejfölös(1nagy pohár)-tojásos(2db) mártást, mit jól megpirítottam.
Krumpli pürével tálaltam.

laraed
Edit / laraed szo, 2011-08-06 06:32

Kedves Bogi ! Az nem baj ha főzni kezd , csak a bevásárlást hagyja meg neked:)) Különben amikor ezt írtad nekem , szerintem már rég aludtam:)))) Pusszantalak Edit

Batida
Batida / Batida p, 2011-08-05 22:22

Hááááát, pontosan tőlük.:-)) És nem azért, mert igen jóképű a sofőr (:-) csak a férjem ne kezdjen főzni), hanem mert tényleg jó dolgaik is vannak. A zöldségeket és halakat tőlük veszem, és ez itt nem a reklám helye. :-) Menj aludni!! Puszi

Batida
Batida / Batida p, 2011-08-05 19:22

Köszi neked Edit, végre valaki kipróbálja, :-)) Aztán amilyen kreatív vagy, hamarosan felturbózod még valamivel. :-D De én ennek csak örülnék, felvillanyoz, mikor az ihletek egymásba fonódnak. Cupp, Bogi

laraed
Edit / laraed p, 2011-08-05 20:31

Drága Bogikám ! Ez nem lesz már turbózva semmivel , mert ez már elég turbós így is:))))Pont mos láttam ezt zöldségkeveréket a Family szórólapján. Te hol szoktad venni????Puszi Edit

509