Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Füstölt húsos-fokhagymás fejtett bableves

Füstölt húsos-fokhagymás fejtett bableves
Füstölt húsos-fokhagymás fejtett bableves
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon tartalmas leves, egyszerű is, nagyszerű is :), semmi macera nincs vele, tehát minden érv amellett szól, hogy el kell készíteni! :) Nagyon-nagyon szeretjük, télen sem kell nélkülözni e csodás ízkombinációt, fagyasztott babból elkészíthető! 

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

füstölt húsos bableves, bableves gazdagon, fejtett bab leves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy lábasba tesszük a megmosott babot, felkockázott füstölt húst, a megtisztított, megmosott, felaprított zöldségféléket, a fele fokhagymát átnyomva, a fele aprított zöldeket (petrezselyem, zeller), a paradicsomot és paprikát félbevágva (a végén kivesszük a levesből tálalás előtt).
  2. Ízesítjük őrölt borssal (ízlés szerint), ételízesítővel, felengedjük hideg vízzel, hogy jócskán ellepje, s felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 1.5-2 órát főzzük.
  3. ¾ óra elteltével megkóstoljuk, ha nem elég sós (a hústól), ételízesítővel pótoljuk, inkább apránként, nehogy elsózzuk, amikor pedig már majdnem puha a hús, a bab is, beletesszük a fokhagyma és az aprított zöldek (petrezselyem, zeller) másik felét.
  4. Amikor minden puha, kevés zsíron kevés lisztet megfuttatunk (ne legyen barna a liszt, mert rántás íze lesz a levesnek), levesszük a tűzről, megszórjuk őrölt pirospaprikával, összekeverjük, felengedjük hideg vízzel, s a levesünkhöz öntjük.
  5. Összekeverjük, s még körülbelül 10-15 percig forraljuk együtt, majd elzárjuk alatta a gázt vagy villanyt, s egy kicsit hagyjuk pihenni. Ezután lehet tálalni. Ez nagyon tartalmas leves, így egytálételnek is megteszi, főleg, ha valaki eszik hozzá kenyeret, de ajánlani tudok hozzá egy könnyű, gyümölcsmártásos palacsintát - a sajátomra gondoltam, de azt még nem tettem fel! :)
  6. Mindenki másképp csinálja, én így, ha tetszik, mindenképpen próbáljátok ki! Mennyei eledel! :)
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 133
össznézettség: 85 865
elküldve: 6
receptkönyvben: 133
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
128 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Control
Control Tue, 2017-09-26 15:19

Kedves Judyth!

Éppen most fő, mivel a füstölt húst nem nagyon szeretik sertéshússal csináltam. Nemsokára készen lesz és rendkívül finom, köszönjük a receptet. Egy baja lesz csak, túl hamar el fog fogyni, mert mindenki repetázni fog :)

Szép hetet és minden jót kívánok: Éva

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2017-09-30 08:39

Kedves Éva!

Örülök a visszajelzésednek, hogy elkészítetted, annak különösen, hogy ízlett! Mi a füstölt kolbásszal vagyunk így! Nyersen imádjuk, de ételben főve nem! Van olyan étel, amibe - az íze miatt, amit imádunk benne - elengedhetetlen a füstölt kolbász, teszek is bele, de nem mindig esszük meg belőle.
Hát, igen, nem hosszú életű, mert tényleg finom! :)
Köszönöm, hogy írtál!

Szép, kellemes hétvégét, napokat, s Neked is minden jót kívánok: Judyth

662
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
karalábé 1 közepes db
zeller 1 közepes db
füstölt lapocka 50 dkg
paradicsom 1 közepes db
tv paprika 1 közepes db
fokhagyma 8 gerezd
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
ételízesítő 2 kávéskanál
sertészsír 4 ek
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 4 teáskanál
petrezselyem 2 csokor
zellerlevél 2 db
víz 3 l