Fürdőző mákos csigák recept

Fürdőző mákos csigák
Fürdőző mákos csigák
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eszembe jutott Edit mákos palacsintájáról ez a csoda, amivel egyszer egyik barátnőm egész egyszerűen padlóra küldött - ugyanis én is mákimádó volnék :o)
Ő egy lapos jénaiba tette ezt az öntetet, s úgy ültette bele a kíváncsian kikandikáló mákospalacsintadarabkákat. Így csigájukkal gusztán kinyújtózkodva az édes tengerből vittek a bűnbe egy szempillantás alatt. :o)
A forrás pedig egy 1998-as Nők lapja volt.

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A sütéshez

ajánlat

A palacsintatészta sűrűbb, mint amit általában készíteni szoktunk, a palacsintánk így vastagabb lesz.

Ne haragudjatok, amiért nem szakítok időt a hozzászólások lereagálására, de a számítógép használatának idejét szinte teljes egészében a gyerkőcökre fordítottam át - sok másra szánt idő mellett :o))). Persze mindig őszintén örülök a visszajelzéseknek, hogy ízlett az étel és igazán köszönöm, hogy megírjátok a véleményeteket, élményeiteket!

Én úgy érzem, hogy amennyiben csak egyetlen embernek is tetszett a recept amit feltettem, akkor már megérte megosztani! Köszönöm! :o)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos palacsinta vaníliás öntetben
Szólj hozzá!

elkészítés

Palacsinta készítése:

  1. A tojásokat elkeverjük a sóval és a tej felével, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a maradék tejet, hogy csomómentes, sűrű masszát kapjunk.
  2. Félretesszük fél órára pihenni.
  3. A fél óra elteltével keverjük bele a szódát, valamint az olajat, s ezután sütjük ki a palacsintákat.

Töltelék készítése:

  1. Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, édesítjük mézzel és kevergetve kicsit felmelegítjük míg a méz teljesen elolvad.
  2. Hozzázúdítjuk a darált mákot és addig kevergetjük, míg pukkadozni kezd. Ha nagyon sűrű öntsünk hozzá még egy kis tejet, hogy krémszerű legyen, mert állás közben a mák még magába szív valamennyit a nedvességből.

Öntet készítése:

  1. Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, teszünk hozzá mézet, belereszeljük a citromhéjat VAGY belekaparjuk a vaníliarúd belsejét és együtt langyosra melegítjük. Ekkor félrehúzzuk a tűzről.
  2. Egy tálban a tojássárgákhoz hozzáadjuk a lisztet és a langyos tejből valamennyit hozzáadagolunk, hogy csomómentesre tudjuk kevergetni, majd ezt az elegyet belekevergetjük a maradék langyos tejünkbe és ekkor visszahelyezzük a tűzre.
  3. Alacsony hőfokon folyamatosan kevergetjük. Amikor már láthatóan elkezdett sűrűsödni, akkor belekeverjük a tejszínt. Egy sűrű ízletes sodót fogunk kapni.

Összeállítás:

  1. A palacsintákat megkenjük mákkrémmel, feltekerjük, majd kb. 3 centiméteres darabkákra vágva kis vaníliás kádacskákba helyezzük a kanyarulatokkal kifelé.


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 811
elküldve: 7
receptkönyvben: 739
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

Flikflak

Mióta szakács: 2010.06.02.
30 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 cs, 2012-08-23 13:46

Kedves Flikflak,
Ma ez volt az ebéd, én a Páromat leptem meg vele - tátva maradt a szája, utána meg eltüntette az egészet az öntet utolsó cseppjéig. :) Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elkészítettem. Szóval nálunk 10-ből 10 pontos a recept! KÖSZÖNET ÉRTE! Üdv:Eszter

kitike
Kitike / kitike v, 2012-02-05 14:05

Tegnapi vacsora volt és isteni! A tészta is jól működött nálam, a töltelék is. Annyi, hogy én keményítővel, nem liszttel készítem az öntetet. Köszönöm!

Majorné Vera
Majorné Vera h, 2011-04-04 13:45

Nagyon finom lett a palacsinta. Valahogy a tésztájával nem voltam megelégedve, száraz lett. Ennek ellenére gond nélkül elfogyott.

laraed
Edit / laraed szo, 2010-10-23 09:47

Kedves Flikflak ! Örülök , hogy megjelent a recept! Épp időben mert hétvégére palacsintát terveztem a család legnagyobb örömére. Most egy adagot ebből is készítek. 1 kg liszt elég lesz remélem:)))) Lesz túrós hm..lekváros hmmm.. kakaós hmmm.. fahéjas hmmm.. és ez a mákos hmmm....:)))))))) Na most éhes lettem . megyek reggelizni . Sziasztok:))))

flikflak
Flikflak / flikflak v, 2010-10-24 13:57

Szia Edit!
Remélem nem csalódtatok a családdal Ti sem.
Tegnap volt palacsinta-invázió vagy ma került rá sor?
Jó pihenést még a maradék vasárnapi délutánra!
flikflak

laraed
Edit / laraed v, 2010-10-24 15:15

Kedves Flikflak!Ma volt a palacsinta tobzódás. Nagyon fincsi lett. A gyerekeknek is ízlett. Üdv Edit

bokine
bokine / bokine p, 2010-10-22 12:01

Már Edit mákos palacsintájától is "dobtam egy hátast" de ezzel az öntettel, valami csuda...:-D
Biztos elkészítem, mert mákból sosem elég.... És a barom Unió majmolók még be akarták szüntetni a mák termesztését és forgalmazását... Köszi a receptet: Bokros Erika

flikflak
Flikflak / flikflak p, 2010-10-22 13:28

Kedves Erika!
Látod, én is így voltam vele. Megláttam, s kész voltam!! Ezzel kapcsolatban is felmerült bennem, hogy is nem jutott eszembe valamikor korábban, hiszen aki imádja a mákot, s imádja a vaníliás sodót, a házikrémes krémjét, stb.. nem is értem :o)) De szerencsére a barátnőm megismertette velem.
Olykor oly egyszerű kombinációk nem jutnak eszünkbe, amikkel még többé tehetjük kedvenceinket.

Ja, s a máktermesztés beszüntetése ellen bármikor kész vagyok tüntetni :oPP
Egyrészt mert imádom, másrészt pedig amiatt, hogy mennyire egészséges. Ezzel kapcsolatban egy érdekes cikk:
http://www.halas.net/egeszseg/6389-a-csontritkulas-nepi-csodaszere-a-mak
Jó hétvégét!
flikflak

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-10-22 23:20

Olyannyira egészséges, hogy az Őrségben készítenek mákolajat. Ebből kell minden nap egy kávéskanállal bevenni. Nagyszerűen segít a csontritkulás ellen, jobban mint bármilyen jelenleg kapható gyógyszer. (persze a gyógyszert azért mindenki szedje, akinek felírták!) Ráadásul még egy csomó egyéb dologban is segít. A legjobbakat: Mrs Smith

flikflak
Flikflak / flikflak v, 2010-10-24 13:55

Kedves Smithék :o)
Igen, ezekről az infókról szól az a cikk is, amit belinkeltem. S nemcsak hogy a csontritkulás miatt, hanem gyerekeknél a csontok fejlődéséhez, valamint várandósoknál is különösen indokolt.
Hát, az én csontjaimmal nincs probléma, már kislánykoromban is addig ettem a mákos dolgokat, míg megfájdult tőle a hasam :o) De hiszen ha az ember hallgat a szervezetére, az úgyis jelzi, hogy mit szeress, mit kívánj, s mit ne..
Mosolygós napokat!
flikflak

1260