Frankfurti leves 3. recept

Kalória?
Frankfurti leves 3.
Frankfurti leves 3.
receptkönyvben hozzászólások (71)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban  nem voltam hajlandó megenni a kelkáposztát, de 1-2 éve ez lett az egyik kedvenc zöldségem.
Ez életem első saját készítésű frankfurti levese (és biztos, hogy nem az utolsó).
 


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A levesekbe Füstlit szoktam tenni, mert  főzés után is megőrzi az  ízét és  az alakját, illetve kellemesen füstölt ízű.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kelkáposzta leves virslivel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát vékonyan felszeleteljük és egy nagy lábas vízben 3-4 percig forraljuk.
  2. Leöntjük róla a levet, tiszta vizet engedünk rá, hogy bőven ellepje.
  3. Beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, a nagyon apróra felkockázott hagymát, fokhagymát. Majorannával, őrölt köménnyel és a leveskockákkal fűszerezzük. 
  4. Ha megpuhult, belekarikázzuk a füstliket.
  5. A tejfölből, lisztből, pirospaprikából és 1-2 merőkanálnyi meleg kelkáposztalével habarást készítünk és a kelkáposztához adjuk.
  6. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és forralunk rajta még egyet.

statisztika

beküldve:
nézettség: 303 411
elküldve: 129
receptkönyben: 3 634
elkészítve: 246/350
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (71)

Yakuza
Yakuza p, 2013-12-20 09:53

Szia Kiki, a betyár terem búráját :-) de finom ez a leves!
Épp most készülz el és azt reggelizem :-)
Kellemes Karácsonyt kivánok!

ancsapaka
Ancsyka / ancsapaka cs, 2013-11-14 09:18

Szia! Elkészítettem én is a levest, most olvasom a hozzászólásokat. Én még soha nem csináltam előtte frankfurti levest, csak a menzán ettem az iskolában még ezer éve. A te recepted szerint készített levesnek valóban más az íze, de nekünk nagyon ízlett (talán a pirospaprika sok bele). Bár valóban a frankfurti levesnek más az íze.

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey szo, 2013-10-05 16:17

Kedves Kiki!
Sokszor szoktam frankfurti levest készíteni, nagy kedvenc. Én is mindig habarással csinálom de a te recepted egyszerűbbnek tűnt, ezért gondoltam kipróbálom most így. Sajnálom de nekünk nem jött be:( Párom megjegyezte, hogy olyan ízetlen lett most valahogy, aminek szerintem az az oka, hogy a finom levét leöntöttem.
Maradok a bevállt elkészítési módnál, hogy megfonnyasztom a hagymát olajon, rá krumpli, pirospaprika, felöntöm és aztán teszem bele a kelkápit.
Sajnálom mert a kép nagyon guszta:) Akik nem szeretik a kelkáposzta intenzív ízét, azoknak ajánlom, mert fini leves, csak nem a megszokott frankfurti.
Azt hallottam, hogy egy csipet szódabikarbónát ha teszünk bele az is segít, hogy ne legyenek kellemetlen utóhatásai.

dobostorta71
dobostorta71 k, 2013-08-20 12:29

Augusztus 20-i ebédnek készítettem, nagyon-nagyon finom lett, köszönöm a receptet:-)

t.ildiko.
t.ildiko. p, 2013-08-02 15:09

Elkészítettem és nagyon finom ebéd lett. Köszönet a jó receptért.

idppp
idppp cs, 2013-02-21 20:35

A leveskocka teljesen felesleges, attól csak "műleves" íze lesz! Miért kell leönteni a kelkáposztáról a vizet? Ez nem pacal! A kelkáposztának meg van a főzési technikája, hogy ne fújja fel a belőle fogyasztókat, ugyanazt alkalmazzuk főzelék esetében is! Ezt minden háziasszony jól ismeri, az alapokhoz tartozik!

Jarrefany
Jarrefany szo, 2013-02-23 16:05

Miért kell ilyen stílusban reagálni?? szegénységi bizonyítványt állít ki saját magáról.., főleg ennyi feltöltött recepttel... :)

Mercuska
Mercuska v, 2013-02-17 13:17

Kedves Kiki!

Én is eszerint a recept szerint főzöm ezt a levest, de véleményem szerint a leveskocka nagyon elnyomja a friss káposzta, zöldség zamatos ízét. Soha nem használok leveskockát, így ebbe sem teszek. További jó főzést kívánok!

demily
Emily / demily sze, 2013-03-13 22:27

Én himalája sót használok. Pikáns, fűszeres aromája miatt kevesebb is kell belőle és mivel itthon darálom le, köze nincs a vegyi úton finomított sónak, amiből sajnos kanál számra pakolhatok, hogy érződjön végre.. A vegetának meg pfej íze van, ráadásul rejtett mennyiségű sót tartalmaz. Honnan szerzel bió kockát?

Üdv.
Emily

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina v, 2013-03-24 18:32

Kedves Emily! Régen a Corában vettem, mostanában a DM-ből szoktam bio ízesítőket beszerezni. Üdv Kiki

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina k, 2013-02-26 20:44

Szia! Én 40 éves koromban ettem meg először a kelkáposztát. Lehet, hogy tudat alatt a leveskockával nyomom el a tényleges káposzta ízt :-))) Én általában bio ,adalék és ízfokozó mentes leveskockát szoktam használni. Lehet, hogy egyszer majd felbátorodom és kirpóbálom leveskocka nélkül is. Ez lesz a következő 40 év feladata :-)) Szép Napot! Kiki

taranikó
taranikó sze, 2013-01-16 09:57

Szia! A hétvégére főztem meg ezt a levest, és nagyon finom lett, ízlett a családnak. Úgy készítettem, ahogy írtad, csak annyit változtattam, hogy raktam bele sárgarépát is, nekünk az kell egy levesbe. Nem ez az első recepted amit elkészítek, de nem is az utolsó, ma kipróbálom a palóc levesedet is.
Köszi a receptet.

Mezsoan
Mezsoan v, 2013-01-06 12:47

Megnéztem előtte vagy három másik receptet, de a kép és a hozzászólások alapján emellett döntöttem. Nagyon jól sikerült, finom lett! :) Jó sok lett belőle, de nem baj, szerintem holnap, újramelegítve még jobban összeérnek az ízek. Köszi szépen a receptet! :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska h, 2013-01-07 08:10

igy is van, ahogy haladunk elore a napokkal egyre fincsibb, jobb. En is imadom, es ehez a recepthez nagyon hasonloan kezitem. Szerintem kirpobalom hozza a majorannat. Izgin hangzik.

finomatfőznék
finomatfőznék cs, 2012-12-13 10:45

Szia!
Most lett kész a frankfurti leves, a recepted szerint készítettem, kivéve, hogy tejföl nem volt itthon és tejszínnel és egy kis citromlével helyettesítettem és isteni finom lett!!!!! Köszönöm szépen! Már több receptedet is kipróbáltam és nagyon szuperek! :)

GinaNo1
GinaNo1 cs, 2012-12-06 22:30

Többen is úgy gondolnak erre az igen tartalmas kelkáposzta levesre,mint egy a jól ismert német városhoz köthető ételre, de legalább is erre asszociálnak nevéből.Az tény, hogy ez a számos variációban elkészíthető leves , német területről származó étel.Azt már kevesebben gondolják (pedig logikus a magyarázat), hogy nevét a benne található frankfurti virsliről kapta,így közvetlen névadója ez a virsli fajta, közvetve utalva e virsli frankfurti szülőhelyére.Ez az enyhén füstös virsli persze jól helyettesíthető más hasonlóval például közeli rokonával a bécsi virslivel, és szerintem se rossz választás az itt,ebben a receptben használt.No, ennyi a név,az elnevezés meséje.

cs.gyongyi
cs.gyongyi h, 2012-11-12 11:46

Kedves Kiki!

Ez a leves pont olyan mennyei, mint ahogyan azt a kép is szemlélteti.
Nagyon fincsi.

Köszi Gyöngyi

kis.panka
kis.panka / kis.panka cs, 2012-10-25 14:18

Épp most kóstoltuk meg életem első frankfurti levesét, mely ezen recept alapján készült! Nagyon finom lett, biztos máskor is elkészítem majd!Köszi a receptet!

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva h, 2012-10-15 14:56

Sziasztok!
Elég régóta készítek frankfurti levest, mindannyian imádjuk. Én teszek bele egy kevés sárgarépa karikát is, úgy jobban ízlik a családnak. Vagy egyszerűen a leforrázott kelkáposztával együtt teszem bele a vízbe, vagy előre egy nagyon pici olajon megfuttatom, mivel egész vékony karikára vágom, hamar megfő. És kihagyom belőle a leveskockát, inkább teszek bele friss vagy saját magam szárított fűszereket. Ha kicsit komolyabb levest akarok, akkor füstölt kolbászt is karikázok bele.
Jó étvágyat!

katalinka3
katalinka3 h, 2012-10-15 05:57

Szia Kiki! Családom régóta nyúz valami könnyed levesért. Azt hiszem ez remek lesz. Ma elkészítem nekik - is - talán annyi eltéréssel, hogy én tejföl helyett tejszínnel fogom behabarni. Írok majd, hogy milyen lett. Üdv. Katalinka3.

tundi799
tundi799 szo, 2012-06-09 11:13

Szia! Már nagyon rég ettem frankfurti levest...kb.menzán(régesrégen:-)), és ez valami isteni lett!Nagyon köszönöm a receptet, alapleveseim közé fogom elmenteni és sokszor főzöm még!Másfél éves kislányomnak is nagyon ízlett, a sajátján kívűl még az én levesemet is megette!:-) Nagyon jó recepjeid vannak, gratulálok!

gondika71
gondika71 szo, 2012-04-07 12:37

Sziasztok!

Szerintem a fűszerezésnek nincsenek szabályai, mindenkinek a saját szája ize szerint kell elkésziteni! Ki mit szeret jobban. A hozzávalóknál ezért nem is kéne irni fűszer mennyiséget! Jó háziasszony ismeri a családja izlését!
Ma megcsináltam a levest és isteni lett! Nekem mérce a fiam ha Ő megeszi akkor átment a vizsgán!
Köszönöm a receptet!
Andi

ildus4
ildus4 p, 2012-01-27 15:56

Hello!

Nagyon jó a recept, köszi, örülök, hogy ezt választottam, mert isteni lett a leves!:o) Köszi!
Mindent úgy csináltam, ahogy írtad, be is habartam, ahogy más kajáknál is szoktam! Ez így finom!:-) és kömény nélkül nem érne az egész semmit:-)

Ildus

FeherTibor
FeherTibor szo, 2011-12-24 09:28

Sziasztok!
Kellemes ünnepeket mindenkinek.

A tejfölből, lisztből, pirospaprikából és 1-2 merőkanálnyi meleg kelkáposzta lével habarást készítünk és a kelkáposztához adjuk.
Ezt a habarást hogy is kell megcsinálni??A sorrendre lennék kíváncsi?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina szo, 2011-12-24 09:57

Szia! Tejfölt elkevered a liszttel és a pirospaprikával ( kézi habverővel a legideálisabb) majd felöntöd a lével. Kellemes Karácsonyt! Kiki

bogiangi
bogiangi sze, 2011-12-21 08:48

jah és a füstli nem izlet a páromnak de én meg azt imádom legközelebb rendes frankfurti levesből csinálom.

bogiangi
bogiangi sze, 2011-12-21 08:47

több fűszer csak ennyi ha az alapok jók nem is kell több imádom ezt az oldalt szóval csak annyi hogy több kömény meg ilyenek sziasztok

kamforka
kamforka k, 2011-12-20 09:26

Annyi jót olvastam a receptedről, hogy alig várom, hogy elkészítsem karácsonyra!! :)) Előre is köszi :)

zsuzsi2811
zsuzsi2811 sze, 2011-11-23 13:46

Szia!
Ma főztem először frankfurti levest és tényleg nagyon finom ez a variáció!
Köszönet érte!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey szo, 2011-10-29 18:20

Sziasztok!
Én is hasonlóan készítem a frankfurti levest, habarással majorannával és füstlivel! :) Nekem is így ízlik a legjobban. De ízlések, pfoonok és szokások:)
Egyedül annyi a különbség, hogy én is pörköltalappal indítok ahogy valaki írta, megpirítom a hagymát, pirospaprika rá, felöntöm vízzel és úgy főzöm meg a káposztát, krumplit majd virslit.
Nagyon szeretem, fogok is csinálni valamikor, örülök, hogy rábukkantam a receptre.
Anyukám csinálj ugyanezt a levelt kelkáőozsta helyett karfiolla is, úgy is finom!
Üdv.
Adri

Legfrissebb cikkek

Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
A vegák most jobb, ha befogják a fülüket, mert csupa nagybetűvel ki kell jelentünk, hogy nincs jobb dolog a húsnál! Szendvicsben és tocsogó szafttal pedig maga a mennyország!
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Miért nincs igazi húsvéti édesség, amit csak ilyenkor készítünk? Én kreáltam egyet, ami ízig-vérig tavaszi, és egyben tökéletes vendégváró is.
453