Francia rakott krumpli recept

Francia rakott krumpli
Francia rakott krumpli
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fincsi, laktató és egyszerű elkészíteni. Nem utolsó szempont, hogy előző nap is össze lehet rakni, másnap csak be kell dobni a sütőbe.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

darált húsos-sárgarépás rakott krumpli, franciás rakott burgonya
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, nagyon vékony karikákra vágjuk. (Én káposztagyalut szoktam használni, ezzel csinálom az uborkasalit is.)
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és együtt megpirítjuk. Sót, borsot, majorannát és 1 aprított fokhagymagerezdet teszünk bele ízesítés gyanánt.
  3. A répát nyersen nagyon vékonyra vágjuk (ezt is a káposztagyaluval szeleteltem).
  4. Elkészítjük a besamell mártást: A vizet és 250 ml tejet elkezdünk forralni. 250 ml tejet jó csomómentesre keverjük a liszttel, és amikor forr a vizes tej, hozzáöntjük a lisztes tejet. Sűrűre főzzük, az sem baj, ha egy kicsit folyós. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával és a 3 összenyomott fokhagymagerezddel (nekem 4 kk só, 2 kk őrölt feketebors és 1 ek majoranna).
  5. A kiolajozott tepsibe belehelyezzük a krumplinak a ¾-ét, picit sózzuk, borsozzuk, erre a darált hús kerül és meglocsoljuk a besamell mártás 1/3-ával. Ezt befedjük a répaszeletekkel, majd a legtetejére rakosgatjuk a krumpli maradékát.
  6. Leöntjük a besamellel, hideg sütőbe tesszük és 45 percig sütjük 200 fokon. 45 perc után kivesszük, megkenjük a tejföllel és megszórjuk sajttal. Még 15 percig visszatesszük 220 fokra addig, amíg megpirul a teteje.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 25X40 cm
  • költség: 800 Ft

statisztika

beküldve:
nézettség: 13 776
elküldve: 2
receptkönyben: 125
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Juki

Mióta szakács: 2011.10.15.
14 recept

Hozzászólások (4)

Iren69
Iren69v, 2014-02-16 19:44

Kipróbáltam a receptet, nagyon finom! De legközelebb megpárolom a répát, mert nem puhult meg eléggé.

fkatica
fkaticah, 2014-02-10 13:17

Ízletesnek tűnik, a héten kiróbálom. Télen nagyon nehéz változatosan főzni, de ez bejön azt hiszem. Köszi a receptet.Üdv:Kata

juki
jukip, 2012-02-10 10:17

Szia Emese!
Mond meg a zsigereidnek hogy jók a megérzései!!:D:D.Mi imádjuk ezt a kaját,finom,sok lesz belőle és nem utolsó sorban nagyon kiadós!Egyébként finom karfiollal és zöldbabbal is,ilyenkor alulra krumpli,felülre más zöldség kerül a krumpli helyett..Jó étvágyat kívánok hozzá!Üdv.:Juki

foltin.emese
foltin.emesecs, 2012-02-09 19:44

Kedves Juki!
Teljesen felcsigázott a recepted.A zsigereimben érzem,hogy mennyei manna lesz belőle.Remélem a kiskorumnak is izleni fog.
Köszi.Mesi.

Legfrissebb cikkek

Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük, mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
706