Francia rakott krumpli recept

Francia rakott krumpli
Francia rakott krumpli
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fincsi, laktató és egyszerű elkészíteni. Nem utolsó szempont, hogy előző nap is össze lehet rakni, másnap csak be kell dobni a sütőbe.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

darált húsos-sárgarépás rakott krumpli, franciás rakott burgonya
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, nagyon vékony karikákra vágjuk. (Én káposztagyalut szoktam használni, ezzel csinálom az uborkasalit is.)
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és együtt megpirítjuk. Sót, borsot, majorannát és 1 aprított fokhagymagerezdet teszünk bele ízesítés gyanánt.
  3. A répát nyersen nagyon vékonyra vágjuk (ezt is a káposztagyaluval szeleteltem).
  4. Elkészítjük a besamell mártást: A vizet és 250 ml tejet elkezdünk forralni. 250 ml tejet jó csomómentesre keverjük a liszttel, és amikor forr a vizes tej, hozzáöntjük a lisztes tejet. Sűrűre főzzük, az sem baj, ha egy kicsit folyós. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával és a 3 összenyomott fokhagymagerezddel (nekem 4 kk só, 2 kk őrölt feketebors és 1 ek majoranna).
  5. A kiolajozott tepsibe belehelyezzük a krumplinak a ¾-ét, picit sózzuk, borsozzuk, erre a darált hús kerül és meglocsoljuk a besamell mártás 1/3-ával. Ezt befedjük a répaszeletekkel, majd a legtetejére rakosgatjuk a krumpli maradékát.
  6. Leöntjük a besamellel, hideg sütőbe tesszük és 45 percig sütjük 200 fokon. 45 perc után kivesszük, megkenjük a tejföllel és megszórjuk sajttal. Még 15 percig visszatesszük 220 fokra addig, amíg megpirul a teteje.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 25X40 cm
  • költség: 800 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 980
elküldve: 2
receptkönyben: 144
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Juki

Mióta szakács: 2011.10.15.
14 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Iren69
Iren69 v, 2014-02-16 18:44

Kipróbáltam a receptet, nagyon finom! De legközelebb megpárolom a répát, mert nem puhult meg eléggé.

fkatica
fkatica h, 2014-02-10 12:17

Ízletesnek tűnik, a héten kiróbálom. Télen nagyon nehéz változatosan főzni, de ez bejön azt hiszem. Köszi a receptet.Üdv:Kata

juki
Juki / juki p, 2012-02-10 09:17

Szia Emese!
Mond meg a zsigereidnek hogy jók a megérzései!!:D:D.Mi imádjuk ezt a kaját,finom,sok lesz belőle és nem utolsó sorban nagyon kiadós!Egyébként finom karfiollal és zöldbabbal is,ilyenkor alulra krumpli,felülre más zöldség kerül a krumpli helyett..Jó étvágyat kívánok hozzá!Üdv.:Juki

foltin.emese
foltin.emese cs, 2012-02-09 18:44

Kedves Juki!
Teljesen felcsigázott a recepted.A zsigereimben érzem,hogy mennyei manna lesz belőle.Remélem a kiskorumnak is izleni fog.
Köszi.Mesi.

645