Francia rakott burgonya másképp recept

Francia rakott burgonya másképp
Francia rakott burgonya másképp
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiváló egytálétel, de tartalmas köretként is kínálható.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg burgonya
  • 5 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10-15 dkg reszelt sajt

Besamelhez:

  • 5 dkg margarin
  • 2 ek liszt
  • 6 dl tej
  • petrezselyem
  • metélőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

francia rakott burgonya, francia rakott krumpli, rakott burgonya franciásan
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat és a burgonyát héjában megfőzzük. 
  2. A besamelhez a margarint habzásig hevítjük. Beletesszük a lisztet és az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük forró tejjel és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg besűrűsödik. Beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet és a metélőhagymát, elkeverjük.
  3. Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsázunk. Rétegezzük a meghámozott és karikára vágott főtt burgonyát, a karikára vágott főtt tojást és pár evőkanál besamelt. Ezt a műveletet addig folytassuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  4. A tetejére öntsük rá a tejfölt és szórjuk meg reszelt sajttal.
  5. Előmelegített sütőben süssük szép pirosra.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
nézettség: 41 169
elküldve: 4
receptkönyben: 332
elkészítve: 6/15
Facebookon megjelent: -

szakács

István

Mióta szakács: 2010.03.05.
5 recept

Hozzászólások (11)

Carlsdóttir
Carlsdóttir szo, 2011-11-12 11:56

én nem főtt, hanem sült tojást tennék bele, de nemtudom mi történik, ha csak úgy ráöntöm a felvert tojást... vagy csináljak inkább rántottát és tegyem bele úgy?

szépróza
szépróza / szépróza p, 2013-07-12 12:34

emlékszem,hogy volt fenn egy olyan recept, hogy valaki a hagyományos rakott krumplihoz nem főzte meg a tojást, csak ráütötte - sajnos, most nem találtam. a lényeg, hogy úgyis megsül annyi idő alatt.

steveist
István / steveist sze, 2011-12-07 18:29

Így még sosem próbáltam, de szerintem a rántottás megoldás lesz a nyerő. Egész tojást maximum a tetejére lehetne ütni, mint egy tükörtojást. Így pizzán már próbáltam, az finom volt. Sok sikert!

Ollocska
Ollocska / Ollocska cs, 2013-02-21 08:06

tukortojas mind2oldalon sutve? Az legalabb lapos. :) meg esztetikusabban is nez ki. Egy kicsit mas is az ize.

_anatha_
Bloemcake / _anatha_ p, 2011-02-11 18:40

Isteni finom lett, köszi a receptet!
Egy kicsit én is megspékeltem saját szájíz szerint: tettem bele szerecsendiót és kockázott bacont is, és maradt egy cukkini is itthon, azt is belekarikáztam.

Szilágyi Ádám
Bloemcake / Szilágyi Ádám v, 2011-01-09 21:47

Szia!
Én szakácsként nem igy késziteném el.
Nem kell a főzést igazán tul bonyolitani.Javasolnám hogy a besamell mártásba ne tegyél fofhagymát mert a redukció során nem lessznek az izeknek összhangja.És a metélőhagymát is el lehet hagyni.
Ez nem lasagne.Nem egy bonyolult étel.A fokhagyma helyett készitenék Én az Étteremben Sós mártást készitek hozzá és összekeverem a burgonxával és a besamellel.
És még javasolnám hogy 165-fokon süsd,elég 30-35 perc neki.

Ollocska
Ollocska / Ollocska cs, 2013-02-21 08:08

milyen sos martast kepzelsz el? hogy erted, hogy "osszekverem a burgonyaval es a besamellel"?

Ollocska
Ollocska / Ollocska cs, 2013-02-21 08:10

letezik olyan etel, amibe nyersen teszik bele, de ebben az esetben nem 35 perc a sutesi ido.
Amit Te tapasztaltal, az szerintem az elofozott burgonya, ami kicsit kemenyebb allagu az elofozes utan, es a masodik "menet" nem "dolgozta meg elege", szoval suteskor nem sult at, pl, mert tul vastagra lett vagva vagy ilyenek.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2010-10-11 10:07

Az illata már nagyon jó, új változata, annak, amit már megszoktunk.Remélem, a gyerekeknek is ízleni fog, ha hazaértek a suliból.Köszi!Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
13 krumplisaláta a húsvéti asztalra
Az ünnepi lakomák alkalmával legtöbbször a köret okozza a legnagyobb fejtörést. Most az örök kedvenc krumplisalátához adunk tippeket.
A te tested hány %-a zsír?
A te tested hány %-a zsír?
Azt kb. mindannyian tudjuk, hogy hány kg körül van a testsúlyunk, de azt vajon tudjuk-e, hogy ennek hány százaléka a zsír- vagy az izomszövetünk? Most segítünk kiszámolni!