Francia rakott burgonya másképp recept

Francia rakott burgonya másképp
Francia rakott burgonya másképp
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiváló egytálétel, de tartalmas köretként is kínálható.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg burgonya
  • 5 db tojás
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10-15 dkg reszelt sajt

Besamelhez:

  • 5 dkg margarin
  • 2 ek liszt
  • 6 dl tej
  • petrezselyem
  • metélőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

francia rakott burgonya, francia rakott krumpli, rakott burgonya franciásan

elkészítés

  1. A tojásokat és a burgonyát héjában megfőzzük. 
  2. A besamelhez a margarint habzásig hevítjük. Beletesszük a lisztet és az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük forró tejjel és folyamatosan kevergetve megvárjuk, amíg besűrűsödik. Beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet és a metélőhagymát, elkeverjük.
  3. Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsázunk. Rétegezzük a meghámozott és karikára vágott főtt burgonyát, a karikára vágott főtt tojást és pár evőkanál besamelt. Ezt a műveletet addig folytassuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
  4. A tetejére öntsük rá a tejfölt és szórjuk meg reszelt sajttal.
  5. Előmelegített sütőben süssük szép pirosra.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
nézettség: 38 721
elküldve: 3
receptkönyben: 326
elkészítve: 3/12
Facebookon megjelent: -

szakács

István

Mióta szakács: 2010.03.05.
5 recept

Hozzászólások (11)

Carlsdóttir
Carlsdóttirszo, 2011-11-12 12:56

én nem főtt, hanem sült tojást tennék bele, de nemtudom mi történik, ha csak úgy ráöntöm a felvert tojást... vagy csináljak inkább rántottát és tegyem bele úgy?

szépróza
széprózap, 2013-07-12 13:34

emlékszem,hogy volt fenn egy olyan recept, hogy valaki a hagyományos rakott krumplihoz nem főzte meg a tojást, csak ráütötte - sajnos, most nem találtam. a lényeg, hogy úgyis megsül annyi idő alatt.

steveist
steveistsze, 2011-12-07 19:29

Így még sosem próbáltam, de szerintem a rántottás megoldás lesz a nyerő. Egész tojást maximum a tetejére lehetne ütni, mint egy tükörtojást. Így pizzán már próbáltam, az finom volt. Sok sikert!

Ollocska
Ollocskacs, 2013-02-21 09:06

tukortojas mind2oldalon sutve? Az legalabb lapos. :) meg esztetikusabban is nez ki. Egy kicsit mas is az ize.

_anatha_
_anatha_p, 2011-02-11 19:40

Isteni finom lett, köszi a receptet!
Egy kicsit én is megspékeltem saját szájíz szerint: tettem bele szerecsendiót és kockázott bacont is, és maradt egy cukkini is itthon, azt is belekarikáztam.

Szilágyi Ádám
Szilágyi Ádámv, 2011-01-09 22:47

Szia!
Én szakácsként nem igy késziteném el.
Nem kell a főzést igazán tul bonyolitani.Javasolnám hogy a besamell mártásba ne tegyél fofhagymát mert a redukció során nem lessznek az izeknek összhangja.És a metélőhagymát is el lehet hagyni.
Ez nem lasagne.Nem egy bonyolult étel.A fokhagyma helyett készitenék Én az Étteremben Sós mártást készitek hozzá és összekeverem a burgonxával és a besamellel.
És még javasolnám hogy 165-fokon süsd,elég 30-35 perc neki.

Ollocska
Ollocskacs, 2013-02-21 09:08

milyen sos martast kepzelsz el? hogy erted, hogy "osszekverem a burgonyaval es a besamellel"?

csilla.anyuci
csilla.anyucisze, 2011-12-07 19:00

Kedves Ádám, létezik, hogy étteremben nyersen teszik bele a burgonyát? Vagy vacak helyen ettem?

Ollocska
Ollocskacs, 2013-02-21 09:10

letezik olyan etel, amibe nyersen teszik bele, de ebben az esetben nem 35 perc a sutesi ido.
Amit Te tapasztaltal, az szerintem az elofozott burgonya, ami kicsit kemenyebb allagu az elofozes utan, es a masodik "menet" nem "dolgozta meg elege", szoval suteskor nem sult at, pl, mert tul vastagra lett vagva vagy ilyenek.

steveist
steveistv, 2011-01-09 23:49

Szia!

Ezért lett a neve :Francia rakott burgonya másképp

Üdv!

gregoreva
gregorevah, 2010-10-11 11:07

Az illata már nagyon jó, új változata, annak, amit már megszoktunk.Remélem, a gyerekeknek is ízleni fog, ha hazaértek a suliból.Köszi!Éva-Anyóca

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.