Francia palacsinta - Crépes Suzette recept

Francia palacsinta - Crépes Suzette
Francia palacsinta - Crépes Suzette
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű és nagyszerű, egy igazi klasszikus recept. Befejezhetjük a serpenyőben is, és ilyenkor nagyon látványos a flambírozás. Narancs helyett használhatunk egyéb gyümölcsöt is, ilyenkor változtassunk a likőrön is. Ami nem való rá: porcukor.

hozzávalók / 1 adag

receptjellemzők

konyha: francia
adag: 1 főre
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

narancsos flambírozott palacsinta

elkészítés

  1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, a közepébe öntsük a két felvert tojást, egy kevés olvasztott vajat és a tejet. Reszeljük bele két narancs héját, valamint adjunk hozzá egy csipet sót (ki ne maradjon). Óvatosan keverjük össze az elegyet, de vigyázva, nehogy túldolgozzuk!
  2. A következő lépéshez narancscikkekre van szükségünk, de csak a húsára (segítség: http://www.youtube.com/watch?v=kQr9QQLtBU0). Először vágjuk le a narancs alját és a tetejét, majd helyezzük egy vágódeszkára, és a késünk segítségével függőleges mozdulatokkal hámozzuk meg a narancsot úgy, hogy a cikkeket borító külső hártyát is vágjuk le egyben. Dolgozzunk utána, vágjuk le a maradék fehér hártyamaradványokat is a gyümölcsről. Ezután már csak "filéznünk" kell. Vékony pengéjű késsel vágjunk be az elválasztó hártyák mentén, és így érjük el a kívánt eredményt. A filézést már ne a deszkán, hanem egy tál fölött végezzük, sok levet ereszt a narancs! Erre a finom lére később szükségünk lesz. Filézzük ki mindhárom narancsot és facsarjuk ki a maradék levüket.
  3. Cukrot fogunk karamellizálni, ehhez egy vastagfalú telfonserpenyőre lesz szükségünk (vékonnyal nagyon nehéz dolgozni, könnyen odaéghet). Öntsük a cukrot a hideg serpenyőbe és nagyon óvatosan kezdjük melegíteni, néha keverjük is meg. Amint a karamellállagot eléri, adjuk hozzá a narancslikőrt, de óvatosan, mert felcsaphat. Be is gyújthatjuk (flambírozás) a likőrt, de vigyázzunk! Gázláng fölött a serpenyőt megbillentve begyullad (csak profiknak!). A flambírozás kihagyható. Öntsük rá a kifacsart narancsok levét, és lassan főzzük, amíg a felére összesűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, és tegyük bele a narancsfiléket, majd hagyjuk pihenni egy kicsit.
  4. Süssük ki a palacsintákat (2 db) vajon (egyébként a hagyományos magyar palacsinta is tökéletesen alkalmas). Hajtsuk őket kétszer össze negyedekbe (semmiképp ne tekerjük fel), tálaláskor félig fedjék egymást a tányéron. A tányér peremétől induljunk, a palacsinták csúcsa nézzen a tányér közepe felé. Szedjük rá a mártást és a narancsdarabkákat. Azonnal tálaljuk!

statisztika

beküldve:
nézettség: 7 497
elküldve: 1
receptkönyben: 61
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Juhász András

Mióta szakács: 2011.08.28.
2 recept

Legfrissebb cikkek

Hétvégi menük: elő a zöldfűszerekkel!
Hétvégi menük: elő a zöldfűszerekkel!
A fűszerek elengedhetetlen kellékei az igazán ízletes ételeknek. Így nem csak finomabbá, de egészségesebbé is tehetjük a harapnivalókat. Használjuk őket frissen!
A csirke kötözve jó!
A csirke kötözve jó!
A csirkekötözés nem művészet, mégcsak nem is tudomány. Inkább egy olyan trükk, amivel rontásbiztosabbá tehetjük egészben sült szárnyasunkat.
Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
1658