Főzőtök-szárazbab főzelék recept

Főzőtök-szárazbab főzelék
Főzőtök-szárazbab főzelék
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik évben városunkban annyi, de annyi főzőtök termett, hogy piac, zöldségárus, vegyesboltok mind csak úgy panaszkodtak tőle... Rokonaink tudták, hogy ez a mi évünk, hiszen nagyon szeretjük a főzőtököt, így a magánházban lakó barátaink is bőven ajándékoztak és szinte már naponta főzőtökös ételre futotta. Magunkon is meglepődtünk, de már kezdett szegény tök a torkunkig lenni...amikor a hagyományos szárazbab receptemhez nem volt, ami nekem kellett...és még árválkodott ki tudja hány napja 2 főzőtök a hűtőben... Hogy és hogy nem, ez a recept jött ki belőle, amit be is jegyeztem kis füzetembe (ugyanis annyi jó recept maradt már el, ami csak találomra finomra sikeredett, de senki le nem mentette) ezúttal ezt még aznap feljegyeztem. Férjem a másik főzőtökből is ezt igényelt, hiszitek - nem: még azon a héten ismételtük, igen annyi főzőtök után.

hozzávalók / 8 adag

A bab előkészítéséhez

A tökhöz

ajánlat

Bár említem, hogy saját fűszerezéssel szabadságoljunk, mégis megjegyezném, hogy a curry és kömény fontos íz szerepet játszik e receptben. Ha elkészűlt, megértjük miért :-)
Ha szárított leveleket használunk, adjunk bővebben, mert ízében gyengébb a frissnél (legtöbben biztosan tudjátok - nem is nektek jegyeztem be :-).
Mást is csak úgy javaslatként megemlítek, "praktikák"-nál azt is megtanultam, hogy a szárazbabot ajánlatos paradicsom és 1 krumplival főzni, így gyönyörűen egyben maradnak a babszemek.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

főzőtökös babfőzelék, köménymagos főzelék, curry-s bab-főzőtökkel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot megfőzzük (sós vízben, 1 kisebb fej kockára vágott hagymával, 1 krumplival és fél paradicsommal - nem muszály így) Mikor megfőtt, félretesszük.
  2. A hagymát és paprikát kockákra vágjuk, répákat nagyreszelőn reszeljük.
  3. Egy edényben, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk együtt a sóval és köménnyel, míg teljesen megpuhulnak.
  4. Ekkor megfűszerezzük (bors, curry, petrezselyem és zellerlevél) a leírt vagy más saját kedvenc ízlésnek megfelelőkkel, és hozzáborítjuk a kockára vágott főzőtököt. Együtt ismét lefedve pároljuk. Amikor átváltozott a főzőtök szine, hozzáadjuk a paradicsomot, babérlevelet és zúzott fokhagymát. Együtt pároljuk, míg a főzőtök által engedett levet elfőtte.
  5. Meghintjük 1-2 ek liszttel vagy helyette 1-2 ek zakuszkát adunk, és beleborítjuk a már megfőtt babot. Óvatosan kavarjuk össze, hogy a főzőtök ne máljon szét. Együtt is felrotyogtatjuk. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
nézettség: 5 849
elküldve: 2
receptkönyben: 33
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

Hozzászólások (19)

Yve
Yveszo, 2011-09-10 19:04

Szia szeproza!
Hozzaszolasod az eredmenyrol (egyik) kirandulasunk indulasa elott olvastam el. Jo utindito volt elegedettseged es orulok, hogy tetszett. Nagyon varom a receptet, amirol irsz....esetleg mar fenn is lenne, mig oda voltunk?!!! Ha igen, ird meg a nevet, kerlek - elore koszi.
Azert jottem most ide, hogy a mult heten elkeszitett - igert zakuszkarol adjak hirt - valaszt. Megpedig az lenne, hogy szivesen elkuldom mail-en, de semmikepp nem toltenem fel. Arra mar sajat alairasom is rakerulne maceras elnevezesben. Alig 1 hete szedtuk ki a dunsztbol , s 3 uveggel azota mar elpusztitottunk, remelem azert valahogy lehagyunk errol a szokasunkrol, hiszen telire keszult :P :-)
Szoval ha azota meg komolyan erdekelne, akkor NoSalty-tol elkerem mail cimed es erted(tek) Kosziderrel fenykepet is keszithetek melle, maskulomben talan eppen az a plane. Persze csak kivancsisag erdeklodesert is SZIVESEN kuldom, hiszen nem azert irom, hogy CSAK akkor kuldom, ha el akarod kesziteni. Mint irtuk, igeret szep szo, betartani ugy jo.....
Kerlek ne vegyetek rossz neven, hogy nem teszem fel, jo? Leirtam feljebb legfokeppen miert. Nagyon koszonom megertesetek.
Aldott vasarnapot, telnyitot, pusz Evy
Szeged, Szolnok....megsugom, gondolkoztam hogyan utazhatna feletek 1-1 uveg kostolo... Valamelyik ideibol, hatha eljut feletek IS. Sziasztok

szépróza
széprózav, 2011-09-11 14:13

szia!

persze, megértem, hogy nem akarod megosztani a receptet. az e-mail címem: bestage@freemail.hu. nagyon kíváncsi vagyok a receptre, és talán el is készítem - bár még sosem csináltam semmi eltevőset :-) a kóstoló meg még jobban hangzik - de nem szeretnék semmilyen problémát okozni Neked :-)
a lecsólekvárt még lusta voltam feltenni, de igazából egy nagyon szétfőzött lecsóról van szó, ami aztán üvegekben, olajjal a tetején pihen (dunsztolni nem kell). nagyon ráakadtam, én is pusztítom, pedig hát még friss zöldségek is kaphatók :-)

további kellemes főzögetést!

szépróza
széprózaszo, 2011-07-09 13:19

nos, végül csak megcsináltam lencséből. azt kell, h mondjam, számítottam rá, h rossz nem lehet, mivel csak olyan dolgok vannak benne, amiket szeretek, de minden elvárásomat felülmúlta. nem számítottam ennyire harmonikus ízre. nem utoljára készítettem - persze, ehhez hozzájárul az is, h nem is annyira macerás, mint azt gondoltam ;-)
még annyit változtattam, h zakuszka hiányában enyhén csípős lecsólekvárt raktam bele, viszonylag sokat. (föl fogom rakni a receptet, addig is keressétek a falusi ízek pár héttel ezelőtti számában. tulajdonképpen egy nagyon szétfőzött lecsóról van szó.)

szóval köszi a receptet!
érdemes kipróbálni!

Koszider
Kosziderv, 2011-09-11 00:32

Kedves Róza!
Yve-nek megadtam az e-mail címemet (a szakács-lapomon megtalálod), ha érdekel a zakuszka, nálam is jelentkezhetsz, továbbítom a receptet!
Üdv: Koszider

Yve
Yveszo, 2011-06-18 04:55

Hmmm, szeproza...feltem is, hogy ide jutnank, ugyanis a zakuszka(m) "nyugos" recept. Az en felem kerult turelmetlenek kezei ala es nem allt el. Eppen ezert irtozom felrakni, mert nem olcso "mulatsag" - az elkeszitese SEM. (ido). Vannak benne olyan dolgok, amiket igenis komolyan kell kovetni...bar tapasztaltabbak is valtoztattak, de ok tudtak hol es miben LEHET, s ez esetben nem volt panasz (elso szamu pelda - anyukam, de meg o sem vallalja azota sem ezt a fajtat (tartosito nelkuli + teljesen kremes allagu), de lehet azert sem, mert van forrasa, honnan szerezze be mar keszen :-)
Talan majd megferfiasodom (feltetlen CSAK batorsag szempontjabol) es osz korul, amint kikavartuk ferjecskemmel az utolso szusszig, lefenykepezem - beillesztem...felkeszulve a sok cafolora. (nagyon sok ideig fozzuk es izlesek-stb.kulombsegei miatt), de ertetek majd hatha ki(el)birom :-)

szépróza
széprózak, 2011-06-14 20:36

Kedves Yve,

ha kihagyom belőle a babot az is jó? vagy ha lencsével helyettesítem? (nincs itthon bab, meg igazság szerint lusta vagyok kétfelé főzögetni egy szál magamra.)

nagyon köszi a választ!

Yve
Yvesze, 2011-06-15 11:10

Kedves Szépróza! Bab nelkűl? Édesanyám próbálta valamikor, jól berántásolt neki és fasírttal allítólag jobban lakott mint nálam a babossal :-))))) Egyszer krumplival is ki akarja próbálni, hm, nem rossz ötlet, mint ahogyan a te lencséd sem az. Vagyis saját véleményként jól illene, hiszen Koszider esetére is visszatérve, még sűrítené is az egészet a lencse. Felénk nem lehet kapni, így ritkán jutok hozzá.
Az, hogy sose próbáltunk ki valamit, nem zárja ki a finomság lehetősségét! Tehát csak rajtad áll! Lehet új recept születik a tiédből, azt pedig én kérem szépen majd ide!!! :)
Sok sikert és kellemes illatozást, jó étvágyat!

szépróza
széprózasze, 2011-06-15 12:31

Kedves Yve,

köszönöm, még megfontolom, h bátor leszek a lencsével, vagy követem a leírásod :-)
zakuszkareceptek szerintem itt erdélyi padlizsánkrém néven futnak - legalábbis mintha láttam volna hasonlót.

köszi a választ :-)

Yve
Yvep, 2011-06-17 21:48

Koszi en is szeproza!
...tetszik az arnyekod :-)....

szépróza
széprózap, 2011-06-17 23:19

köszi :-DDDD "csak" addig lesz kinn, amíg nem lesz nekem is ilyen helyes kis családom :-)

Yve
Yveszo, 2011-06-18 05:01

Jah es nagyon koszonom a dicseretet (csaladrol) - nekem is NAGYON tetszik es kivanom, hogy jol sikeruljon a te valasztasod is. MEGERI a turelmet es nem belecsapni :-)

U.I.Hetfore adtatok Kosziderrel otlet menut, ez a recept kis sult padlizsan kockakkal benne :P
Kellemes hetveget!

Koszider
Kosziderk, 2011-06-14 17:01

Kedves Yve!
Nagyon tetszik ez a tökös-babos kaja, de lenne két kérdésem. 1./ Mi az a 3:1-ben paradicsom? 2./ Mit értesz zakuszka alatt? (annyit tudok, hogy a zakuszka "falatok", "előétel", de ebben az esetben mit jelent?)
Köszi: Koszider
Ui. A bab főzésének fortélyát meg külön köszönöm, mert sokat szenvedek ezzel a problémával (már mint, hogy szétesik a bab).

Yve
Yvesze, 2011-06-15 10:52

Kedves Koszider! Bár nem az eredeti zakuszka recept, küldök neked egy linket, itt a Nosalty-n kellene még legyenek, csak most én rohanok, de hadd adjak egy kiindulópontot. Valahogy így néz ki: http://www.nosalty.hu/zakuszka_recept_25148 ...és ne sértsem Hajnit se, aki a receptet felrakta, hiszen ez az ő fajta zakuszkája. Pusz, Evy

Yve
Yvesze, 2011-06-15 10:43

Szia Koszider. Hmmm, jók a kérdéseid, megpróbálok úgy válaszolni, hogy elégedett is légy.
A 3 in 1 paradicsom receptje most várakozik, amúgyis ezért a főzelékért külön tutti nem készítenéd, hiszen télire való eltevés, de persze már nyáron is használható finomság (megoldhatod a dolgot frissen, mindenből egy kicsit: paradicsom, paprika, hagyma, nagyon pici mustár és zöld levelek keverékében) Míg megjelenik itt, addig nyugodtan keresd fel a forrást is, ahonnan én pár évvel ezelőtt mentettem le magamnak. Mutter konyhájá-nak neveztetik :P http://mutterkonyhaja.blogspot.com/2009/07/harom-paradicsompure-az-egybe...
A zakuszka pedig tényleg csak ősszel érhető el. Csodálkozom, hogy nincs még fenn recept róla (ez padlizsán, kövér húsú paprika, hagyma, paradicsom főkeveréke...innen tovább aztán beindúl az egyéni ihlet, van gombás, répás, babos, de még kukoricásról is hallottam. Nekem a babos ritkán állt el, így nem is tettem el utóbbi időkben, csak sima padlizsánost, minden évben kihagyhatatlan szeptember-október táján.....egy egész napi munka benne van, ha az én stilusom szerint vállalná az ember, s már nemcsak munkaigényes, de lassan nemis olcsó finomság) Nyugodtan készítheted enélkül, hiszen a képen levő is úgy készűlt (csak 3 in 1 van benne a receptből), már jó március körűl elfogyott kamrámból a zakuszka... s hogy bántuk :-)
Tudd meg, hogy szinte nem csatoltam a bab főzésének fortélyát...most külön öröm érted, hogy mégis megtettem. Látogass csak bátran be a praktikákhoz, sok jó dolgot találhatsz még.
Vidám hetet kívánok, szia

Koszider
Koszidercs, 2011-06-16 00:28

Kedves Yve!
Aha, most már képben vagyok! 3:1-ben paradicsomot én is szoktam csinálni, persze nem így hívom, de a végeredmény hasonló lehet. (Tényleg finom.) A zakuszka pedig padlizsánkrém, ezt is szoktam csinálni.
Köszönöm a választ! Koszider

Yve
Yvep, 2011-06-17 21:44

Neeem-nem! Atneztem a padlizsankremeket az oldalon es e datumig a gorogfele SEM zakuszka.
Amirol en emlitek az joval gazdagabb zoldseges disztelesben kezdodo "munka" :-) -eredmenye, amibe vegen a sult padlizsan kerul.
Viszont ennek hianyaban nagyon jo otlet a sult padlizsan (majonez nelkul persze), csak jo izt ad(hat) neki, sot a suritesben is segit(het).
Milyen jo, hogy "beszelunk" rola, tetszik ahogy osszehangolodnak.
Koszonom en is, vidam hetet nektek!

Koszider
Kosziderszo, 2011-06-18 00:50

Kedves Yve!
Lepadlizsánkrémeztem a zakuszkát, de értem, hogy az több, mint fűszeres, sült padlizsán. Azért jó lenne, ha egyszer Te is megmutatnád a saját receptedet, már csak azért is, mert a padlizsán nagyszerű alapanyag és Erdélyben nagyon értenek az elkészítéséhez.
Üdvözlettel: Koszider

Yve
Yveszo, 2011-06-18 05:23

:)))))) Nem bant az engem (lepadlizsankremezese a zakuszkanak), csak nagyon kitartok az elnevezesekben - fokent elmeny hiany tapasztalat ota. Elso evekben amikor ide koltoztunk, egy kedves ismerosunk tudta felolem: spenot rajongo vagyok (nehanyan megkerdeznek itt, -minek nem rajongok en, ami eheto? :) Tehat batoritott, hogy rakjak meg, ne szerenykedjek, hiszen tudja rolam, hogy kulon innyencsegem...s megtetozte egy ujabb kanalnyival es joizuen nekifogtunk a lakmarozasanak.......elso izkulombseg felismereset nem is tudtam hogyan reagaljam le...a draga neni pedig pirultan ismerte el: Evi te! En cukorral keszitem - nem szereted(!), ugye? Nem szoktad igy? Tiszteletbol le tudtam nyelni, de a megtetezett + kanalnyi keveset sem tudtam elfogyasztani. Ez volt az elso etel, amirol elment a hire, hogy VEGRE Evy nem szeret valamit - ami bizony eheto is.
Bar ha zakuszkaval kinalnanak es majonezes padlizsankremet kapnek a kenyerre, sem sertodnek, de a csalodottsag megtortenne :P
Szeprozatol csatolom feled is a sajat zakuszka receptemrol szolo valaszom. Igen, en is csak par eve keszitem anyu segitsege nelkul. Eddig akarmerre ettem, (ha nem tul hig) barmelyik fele tetszett.
Az igeret szep szo, ha betartjak ugy jo! -tudom, de ha megis nagy csend lenne osz korul, szoljatok mar ram :P :-) Koszi

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.
344