Főtt kukoricadarás kenyér recept

Főtt kukoricadarás kenyér
Főtt kukoricadarás kenyér
100 perc / előkészület: 10 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, puha kenyér lesz, amiben szépen látszanak itt-ott a sárga csíkok a főtt kukoricadarától. 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kukoricadarás kenyér, kukoricás kenyér, főtt darás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricadarát kb. 1,5 dl lobogva forró vízbe öntjük, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lefedve hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Összekeverjük a liszteket a sóval, közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a kovászt, a kihűlt kukoricadarát, majd a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. 15 percig dagasztjuk, majd min. 6 órát kelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk, formázzuk.
  3. Vízzel megpermetezzük, megszórjuk kukoricadarával, néhány helyen bevágjuk.
  4. Hagyjuk így kelni még 20 percig, majd forró sütőben nagy lángon sütjük 20 percig, majd további 1 órát kis lángon.
  5. Ha megsült, vízzel megpermetezzük, és letakarva hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 331
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
122 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szeva50
Szeva / Szeva50 szo, 2013-10-05 16:11

Pont ma vettem kukorica darát, így ki fogom próbálni. Nagyon izgalmasan hangzik, hogy a tang zhongban a lisztet lecserélted kukorica darára. Csak azt a 6 óra kelési időt nem értem.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil sze, 2013-10-09 19:23

Nekem nem is jutott eszembe, hogy a tang zhong techniákat használnám...:) De most, hogy mondod, valóban olyan.
A 6 órás kelesztés a kovász miatt szükséges. Ha vadkovásszal dolgozik az ember, ki kell várni min. ennyi időt szerintem, hogy igazán beinduljanak a gombák.

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-10-10 07:05

Tervezem! :) Annak mi a jelentősége, hogy a kukoricadarát megfőzve kell beletenni?

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil cs, 2013-10-10 20:34

Ha szarazon hasznaljuk a kukoricat, akkor az ugy viselkedik benne, mint a magok, de igy megfozve tomorebbe, intenziv kukoricaizuve, es nagyon puhava teszi a kenyeret.

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2013-10-10 20:48

Köszi a választ! A "nagyon puha" végleg meggyőzött, mivel a múlt héten sikerült egy teljes kiőrlésű téglát sütnöm. :))) Ezt mindenképp kipróbálom.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil cs, 2013-10-10 21:20

A tk. lisztekkel en is sokat kiserleteztem, de egy ideje szinte csak azt hasznalok. Altalaban jot tesz egy kis kefir vagy iro, reszelt zoldseg, ami szepen megpuhitja a kenyeret.

Torma
Torma / Torma szo, 2013-10-05 08:58

>>>Rossz kovászhoz megy a link; kérj korrigálást, mert így nem OK a recept!

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata szo, 2013-10-05 19:32

Kedves Torma és ZilkaZil!
Sajnos az új receptfelviteli rendszerben nem tudunk az alapanyagoknál receptleírást linkelni, csak alapanyagot. A kenyér elkészítésénél linkeltük a kefires a kovászt!
Üdvözlettel:
Kata

Torma
Torma / Torma v, 2013-10-06 05:29

Köszi a választ Kata :) Talán jobb lett volna a hozzávalók felsorolásánál, a kovász melleti "kefíres" szóhoz illeszteni a linket, mert így megzavarja az embereket, hogy melyik kovászról van szó. Kellemes hétvégét, Torma :)

Torma
Torma / Torma szo, 2013-10-05 08:55

Zilka, Te kis varázsló! Gyönyörûen megkelt!!! Csodás a teteje is; nagyon beleharapnék most! Vacsi elõtt vagyok....sajt, vaj, zöldpaprika....álmodozni lehet :p Nagyon szép hétvégét, T :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil sze, 2013-10-09 19:31

Szia Torma,

köszi, tényleg finom kenyér lett, és nagyon puha maradt másnap is. Én azért továbbra is maradok a rozsos kenyerek mellett, de néha jól esik egy ilyen is :)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-10-09 21:27

A mi kedvencünk is a rozsos-magos, főleg pirított köménnyel! De igazad van; jó váltogatni, variálni...ma jön NS színpadra egy rozsos DNK kenyerem; stenciles diszítéssel. Gyakorlattal biztos szuper-szép dolgokat lehet kreálni a kenyértetőkre!!!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil cs, 2013-10-10 20:37

Na, ne is mondjam, en is elszorakoztattam magam vele parszor. Bar nem stencillel, hanem mindefele levelet meg miegymast tettem a kenyerre. A komenyt en is imadom a rozskenyerben, es az anizst vagy koriandert is. Varom a receptet, biztos szep lett! puszi, Zilka

Torma
Torma / Torma p, 2013-10-11 12:20

Te egy kis "Zöldmadár" vagy Zilka! A sok zöldség és zöldfűszerre gondolok, amit állandóan használsz :)))

587