Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel recept

1 adag
936
kcal
Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly Húsvét előtt épp nem volt munkám, vagyis ráértem, és vágytam egy igazi, adalékmentes kalácsra ...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire vajjal, mézzel vagy dzsemmel. Húsvéti sonka, tojás mellé.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

foszlós, fonott, édes kalács, fonott kalács húsvétra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A háromféle lisztet egy tálba szitáljuk, és összekeverjük, majd picit félrerakjuk.
  2. A hozzávalókat leírási sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe. Fontos, hogy az összes hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni, vagyis legalább 2 órával a feldolgozás előtt tegyük ki őket a konyhapultra.) Amikor a folyadékok egyvelegébe belekerült a tojások sárgája, akkor rálapátoljuk a lisztkeverék kb. felét, majd ennek a tetejére dobjuk a csipetnyi sót. (Fontos, hogy akkor szórjuk bele, amikor a lisztkeverék kb. fele a gépben van, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert akkor nem tud megkelni a tészta.)
  3. Tovább folytatjuk a lisztlapátolást, és amikor elfogyott, akkor a forma egyik sarkába morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a félretett 1 evőkanál porcukrot.
  4. Becsukjuk a gép fedelét, beprogramozzuk a gépet. (Nekem Orion OBMD – 1401 típusúm van, ezen a 6-os, vagyis kelt tésztakészítés programra kapcsolom. Így a gép kb. 1 óra 50 percet dolgozik.)
  5. Amikor a gép végzett, a tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, és 6 egyforma részre osztjuk (én pontosan kimértem mérleggel), majd egyforma hengerré sodorjuk őket.
  6. Három hengert összefonunk, kicsit meglapítunk - ez lesz a kalács „talpa”.
  7. Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe vagy sütő gáztepsijébe,  majd ráhelyezzük az első hármas fonatot.
  8. Elkészítjük a második hármas fonatot is, és a korábbi tetejére helyezzük. Alaposan megkenjük a fölvert tojással.
  9. 45 percig kelesztjük. (Én ezt a műveletet a légkeveréses sütőben végeztem, amit 50 fokra előmelegítettem, és egy kis lábasban a sütő aljába forró vizet tettem – gőzben kelesztés.)
  10. Majd a hőfokot 200 celsiusra állítjuk – akkor már a tészta a sütőben van -, és 15 percig így sütjük, ekkor 170 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még kb. 30 percet sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 45x37x5 cm
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 539
elküldve: 0
receptkönyben: 69
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

Hozzászólások (2)

era1204
era1204v, 2012-04-08 23:19

Kedves Ágnes,

Szívből gratulálok a sikeredhez :)! Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok! Üdvözlettel: Molnár Erika

Legfrissebb cikkek

Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Ha eddig azt gondoltad, hogy kedvenc istant tésztalevesedet csak a megszokott módon készítheted el, nagyot tévedsz! Irodisták és kollégisták figyelem, mutatjuk tippjeinket!
Ősz gombamódra
Ősz gombamódra
Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Volt már gyümölcscentrifugád? Túl drágának találod, azért nem vásároltál idáig? Miért nem veszel használtan? Mi megmondjuk, mire figyelj. (x)
936