Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel recept

1 adag
934
kcal
Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
Foszlós, fonott kalács 5. - kenyérsütő géppel
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly Húsvét előtt épp nem volt munkám, vagyis ráértem, és vágytam egy igazi, adalékmentes kalácsra ...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire vajjal, mézzel vagy dzsemmel. Húsvéti sonka, tojás mellé.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

foszlós, fonott, édes kalács, fonott kalács húsvétra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A háromféle lisztet egy tálba szitáljuk, és összekeverjük, majd picit félrerakjuk.
  2. A hozzávalókat leírási sorrendben beletesszük a kenyérsütőgépbe. Fontos, hogy az összes hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni, vagyis legalább 2 órával a feldolgozás előtt tegyük ki őket a konyhapultra.) Amikor a folyadékok egyvelegébe belekerült a tojások sárgája, akkor rálapátoljuk a lisztkeverék kb. felét, majd ennek a tetejére dobjuk a csipetnyi sót. (Fontos, hogy akkor szórjuk bele, amikor a lisztkeverék kb. fele a gépben van, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert akkor nem tud megkelni a tészta.)
  3. Tovább folytatjuk a lisztlapátolást, és amikor elfogyott, akkor a forma egyik sarkába morzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a félretett 1 evőkanál porcukrot.
  4. Becsukjuk a gép fedelét, beprogramozzuk a gépet. (Nekem Orion OBMD – 1401 típusúm van, ezen a 6-os, vagyis kelt tésztakészítés programra kapcsolom. Így a gép kb. 1 óra 50 percet dolgozik.)
  5. Amikor a gép végzett, a tésztát lisztezett nyújtólapra tesszük, és 6 egyforma részre osztjuk (én pontosan kimértem mérleggel), majd egyforma hengerré sodorjuk őket.
  6. Három hengert összefonunk, kicsit meglapítunk - ez lesz a kalács „talpa”.
  7. Sütőpapírt teszünk egy nagyobb tepsibe vagy sütő gáztepsijébe,  majd ráhelyezzük az első hármas fonatot.
  8. Elkészítjük a második hármas fonatot is, és a korábbi tetejére helyezzük. Alaposan megkenjük a fölvert tojással.
  9. 45 percig kelesztjük. (Én ezt a műveletet a légkeveréses sütőben végeztem, amit 50 fokra előmelegítettem, és egy kis lábasban a sütő aljába forró vizet tettem – gőzben kelesztés.)
  10. Majd a hőfokot 200 celsiusra állítjuk – akkor már a tészta a sütőben van -, és 15 percig így sütjük, ekkor 170 fokra mérsékeljük a hőfokot, és még kb. 30 percet sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 45x37x5 cm
  • költség: 350 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 12 525
elküldve: 0
receptkönyben: 69
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

Hozzászólások (2)

era1204
era1204v, 2012-04-08 23:19

Kedves Ágnes,

Szívből gratulálok a sikeredhez :)! Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok! Üdvözlettel: Molnár Erika

936