r
Nosalty Logó

Forró puncsos gyümölcskenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Forró puncsos gyümölcskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 6034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 303 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.8 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    231 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 502 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78.5 g

Zsír

  • Összesen
    270.8 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3392.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    824 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    508 mg
  • Foszfor
    1456 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    873.7 g
  • Cukor
    526 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    500.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2088 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    378 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    746 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1820 micro
  • α-karotin
    345 micro
  • β-karotin
    2768 micro
  • β-crypt
    601 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2006 micro
Összesen 6034 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    139 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 303 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A forró, fekete teában elkeverjük a narancslekvárt és az alkoholt. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára. (8-10 óra)
  2. Másnap a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és egyneművé keverjük a masszát.
  3. A fűszereket elkeverjük a lisztben, belereszeljük a citromhéjat, majd a vajas, tojásos masszához adjuk, összekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket (ha marad leve azt is) és az apróra vágott magokat is.
  5. Egy püspökkenyér formát teljesen kibélelünk sütőpapírral. Belekanalazzuk a tésztát, elsimítjuk.
  6. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 1,5 órát sütjük. A hőfokot csökkentjük 140 fokra, és újabb 1,5 óráig sütjük a tésztát. 1,5-2 óra után, ha a tészta teteje nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le.
  7. A megsült tésztát vegyük ki a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Az eredeti recept szerint marcipánnal díszítik, vonják be a tetejét, ezt én túl édesnek gondoltam. Így a kukoricatortánál használt cukros-citromleves mázat készítettem a tetejére, mert ez némiképp ellensúlyozza a tészta és a gyümölcsök édességét.
  9. Forró punccsal kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6255
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 10.

Ajánló

Forró tea, puncs, forralt bor tökéletes kiegészítője.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus karácsonyi recept. Többször letettem már a voksom a BBCGoodFood receptjei mellett, ezt is ők jegyzik. A recept nem a magyar nyelvű újságban jelent meg, hanem az eredeti angol oldalról származik. Ízletes, aromás, nagyon különleges - kifejezetten felnőtteknek való édesség. Azt hiszem ez egy megosztó sütemény: valaki vagy szereti ezt a tömény gyümölcsös süteményt, vagy lenyelni se bírja... Az eredeti oldalon a hozzászólók közül sokan úgy fogyasztják, hogy a süteményszeletet egy-két evőkanálnyi forró punccsal átlocsolják fogyasztás előtt, közben. Egyes változatok szerint ezt a tradicionális süteményt az adventi időszak kezdetén sütik meg. Utána 2 hétig naponta 1-2 ek-nyi alkohollal locsolják. 1 hétig szárítják, és utána vonják be a tetejét. Ha valaki kipróbálja vagy kóstolta ezt a verziót, kérem írja meg! Narancslekvár: nekem nem volt itthon, de gyorsan elkészíthető egy narancsból a szükséges mennyiség. A narancs héját vékonyan (a fehér részt nem!) levágjuk, vékonyra felcsíkozzuk. 1-1,5 dl vízben kb. 2 ek cukorral feltesszük főni, kb. 20 percre, vagy amíg sűrű szirupszerűvé fő a vizünk. Ekkor szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük. A narancsokat kifilézzük egy tál felett (kell a leve is), húsát valamennyire összetépkedjük. 1-2 ek-nyi cukorral főzzük, forraljuk, amíg besűrűsödik, majd hozzákeverjük a narancshéjat, átforraljuk és kész is! Az egy narancsnyi mennyiséget én mindent hozzáadtam a teához, és mivel se whiskey, se sherry nem volt itthon, a készülő agglegénykompót (rumtropf) levéből csentem - töredelmesen bevallom - egy merőkanálnyit. A sütibe 50 dkg aszalt gyümölcsöt tettem (vörösáfonya, sárgabarack, mazsolák), nekem teljesen felszívták az áztatófolyadékot. Az adag opciós: 35 cm hosszú forma lett szépen tele vele, 1-2 szeletnél képtelenség többet enni belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?