Fonott sós kalács recept

1 adag
790
kcal
Fonott sós kalács
Fonott sós kalács
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept néhai apai nagyanyámtól származik, aki gyerekkoromban minden vasárnap ezzel a kaláccsal várt.
Évek alatt többször próbáltam elkészíteni, valahogy sosem sikerült igazán úgy, ahogy kellett volna.
A kísérletezések azonban meghozták az eredményt, végre olyan lett, amilyennek lennie kell, úgyhogy gyorsan leírtam a receptet, amit most megosztok itt veletek. Igazán ízletes, és miután sós, különleges fajtája ez a kalácsoknak.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

A szóráshoz

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kelt tésztából készült süteményeket.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

sós fonat kelt tésztából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet langyosítsuk meg, fele mennyiséghez adjunk egy kevés cukrot, és futtassuk fel az élesztőt benne.
  2. Egy keverőtálba üssünk bele két tojást, és fokozatosan hozzáadva az olajat, keverjük sima állagúvá.
  3. Ha az élesztő felfutott, adjuk a tojáshoz a tej másik felével együtt, majd hozzáadva a lisztet, cukrot és sót, keverjük lágy tésztává.
  4. Dagasszuk a tésztát ún. hólyagosra, ha szükséges, kevés liszttel szórjuk meg, de a tésztának nagyon lágynak kell maradnia, ügyeljünk arra, hogy ne sokalljuk el a lisztezést.
  5. Kelesszük a tésztát kb. 45 - 50 percig, majd öntsük ki a keverőtálból egy jól belisztezett gyúródeszkára.
  6. Liszttel szórjuk meg a tetejét, majd egy éles késsel vágjunk belőle kis darabokat (kb. 10x10 cm). A mennyiség függvényében kb. 20 db-ot kapunk.
  7. A kis darabkákból formázzunk gombócokat, majd ujjaink segítségével sodorjunk belőle kb. 25-30 cm hosszú rudakat. (Nem kell túlságosan elvékonyítani.) Ezután "u" alakban félbehajtjuk, majd összefonjuk a két szárat. A végén nyomjuk le a szárakat, lezárva a fonatot. Ha kész, tegyük olajozott tepsibe (lehet használni sütőpapírt is, illetve bármilyen egyéb zsiradékot). Folytassuk, amíg az összes kalácsunk elkészül.
  8. A harmadik tojást verjük fel, és kenjük meg a kalácsokat vele, majd szórjunk rájuk  köménymagot, illetve durvára őrölt sót.
  9. Pihentessük a kalácsokat kb. 20 percig, majd süssük készre őket (kb. 16-18 perc).
  10. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le tiszta konyharuhával a kalácsokat, amíg kihűlnek. 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 29 089
elküldve: 7
receptkönyben: 561
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.10.
145 recept

Hozzászólások (28)

zsofifa
zsofifak, 2013-04-02 11:49

Húsvétra én is megsütöttem dupla mennyiséggel, mert sok vendégünk volt. A hozzászólások alapján 1 kg liszthez csak 6 dl tejet adtam, a többit - gondoltam - majd attól függően, amilyen a tészta állaga. De nem kellett hozzáadni, mert így is túlságosan lágy lett a tészta. Őszintén szólva nagyon bosszantó ez a recept. Ahhoz, hogy olajos kézzel formázni tudjam a kalácskákat, még egy csomó lisztet kellett hozzáadnom. Így végül látványra szépek lettek, csak sótlanok, mert utánsózni sajnos nem jutott eszembe. A végeredmény nekem olyan lett, mint egy olasz panini. De többet ezt a receptet biztos nem fogom megcsinálni. Sajnálom. :-(

salumeria
salumeriap, 2013-04-05 20:16

Nem tudom hol lehet a hiba nálad. Érzékeltetés képpen: a nyári szezonban nap, mint nap sülnek ezek a kalácsok a kemencében, és mindig hibátlan. Továbbra is mondom, nem könnyű dolgozni a tésztával, de azért az sem jó, ha folyik... Valamikor az embernek szüksége van arra, hogy lássa legalább egyszer, hogyan is készül... Nekem is kellett többek között. De az már régen volt...:)
Ha javasolhatom: a liszt mennyiséget nyomd fel 80 dkg-ra mindjárt az elején, akkor könnyebb lesz vele.

nbeatrix
nbeatrixsze, 2011-12-14 14:02

Kedves Kornél!
Már régóta lementettem a recepted, nagyon szépek a kalácsok, a hozzászólások pedig megerősítettek, hogy ezt mindenképp meg kell sütnöm!
Sütés előtt is végigfutottam a hozzászólásokon, tehát felkészültem, hogy lágy lesz a tészta. Csak 4,5dl tejet tettem hozzá, viszont nem liszteztem dagasztás közben. Szépen megkelt, viszont amikor kiborítottam a deszkára, szétfolyt. Formázni szinte nem tudtam, olyan lágy volt. Most úgy néznek ki a sütésre váró kalácsok mint valami kis tócsnik :)
Az ízéről még nem tudok beszámolni.
Most ismét átolvastam a hozzászólásokat, újra meg fogom csinálni.
Remélem nem fog ki rajtam!

salumeria
salumeriasze, 2011-12-14 22:47

Kedves Trixi,

muszály lisztezni, azonban a nagyon lágy tészta nem egyenlő a szétfolyóssal... Viszont ha sok a liszt, akkor nem lesz megfelelő állagú a kalács. Őszintén szólva nekem is volt pár kísérletem, mire sikerült. Remélem legközelebb már Neked is jobban fog menni! :)))

kryxi
kryxiv, 2011-06-12 01:09

Köszi a receptet, nagyon finom volt ! Én a formázáshoz olajat használtam, így nagyon könnyen lehetett dolgozni a tésztával, és nem kellett a mennyiségeken változtatni.

lulesz
luleszsze, 2011-05-11 19:30

Kész lett és én is mondhatom, hogy nagyon finom!!!!!! 20 db. kalács lett belőle. 4 dl tejjel készítettem, így is kellett lisztezni, de nem volt vészes, sőt, az olajos trükköt is bevetettem a dagasztásnál (a sodrásnál már nem kellett), nagyon jó állagú tésztát kaptam. A tetejére pedig felére köménymag, felére szezámmag került, finom konyhai sóval megszórtam őket (nekem sincs durva szemcséjű sóm).
Kedves Kornél! Én is köszönöm a receptet, máskor is asztalra kerül majd!

guhrne
guhrnev, 2011-05-01 21:26

Kedves Kornél!Megsütöttem ezeket a kis fonatokat húsvétra.Nagyon jól sikerült és rettentő finom lett.Én nem igazán bajlódtam a tésztával,pedig mindent a leírtak szerint csináltam.Nekem még liszteznem sen kellett olyan sokat,sőt nekem egyszerűbb volt nem olyan lisztesen sodornom a tésztát.Jó recept,köszi Zsuszi.

Ruszkicsaj
Ruszkicsajszo, 2011-03-12 13:16

Kedves Kornél,

ez a recept valami szuper!!!! :-) Én csak 4 dl tejjel és 500g liszttel készítettem a kalácskákat, 16 db lett belőle. Tökéletes, pont olyan, mint amire számítottam! Só, kömény, szezámmag és tökmag volt a díszítés... Köszönet a receptért, még sokszor el lesz készítve! :-)))

csizivivi
csiziviviszo, 2011-02-05 18:29

Szia Kornél!
Ma megsütöttem a sós kalácsot, de nagy küzdelem volt. A tészta nálam is ragadós lett, és sokat liszteztem az elfogadható állagig, és valószínű túl lágyra hagytam dagasztáskor (az említett lángos miatt), de végül én nyeretem a harcot!:) Még langyosan falatoztunk a Családdal, és mindenkinek nagyon ízlett!
Köszönöm a receptet! Megérte a harcot!:)
Üdvözlettel: Csizivivi

Gargoyle
Gargoyleszo, 2011-02-05 19:50

Szia Vivi!
Legközelebb próbáld meg olajjal. Sokkal jobban beválik ennél a receptnél, mint a lisztezés, és a leglágyabb tészta sem fogod ragadni tőle. Én már régóta rendszeresen sütöm így ezt a kalácsot. Csak javasolni tudom.
Szép estét!
Eszter

csizivivi
csiziviviv, 2011-02-06 14:03

Szia Eszter!
Köszönöm a tanácsot, és megfogadom.
Hamar lesz a következő sütés!:)
Üdv!

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-02-17 09:47

Szia Kornél!
Még épp majszolom a számban az utolsó falatot, de már írok is neked... :-D
Ma reggel, gondoltam egyet, nekiálltam megint, gyorsan reggelire. Most kis zsemléket formáztam belöle, köménymag helyett pedig frissen örölt bors és reszelt sajt pirult rá.
Szuper recept! Köszi!

JamiC
JamiCk, 2010-02-16 19:29

Kedves Kornél!
Köszönöm szépen a receptet, épp most sült ki, és nem bírtam kivárni amíg kihűlnek, meg kellett kóstolnom egyet - nagyon finom lett!
Annyit tennék hozzá, hogy én kenyérsütő gépben dagasztottam meg (amióta megvan a gép, szinte csak erre használom), nagyjából a dagasztás felénél benéztem, és láttam, hogy elég folyós még a tészta, akkor adtam hozzá még lisztet (kb 10 dkg lehetett - nem mértem), de ezzel már teljesen szépen összeállt. Szépen megkelt, gyönyörű ruganyos tészta lett belőle!
Nagyon jó a recept! Köszönöm! :)
JamiC

salumeria
salumeriasze, 2010-02-17 01:34

Kedves JamiC,

az a mennyiség amit pluszban hozzáadtál, kb. annyi, amit mi is hozzáadunk a lisztezéssel gép nélkül, magyarul teljesen jó.
Nagyon örülök, hogy sikerült, és ízlett Neked! :o)

nyughatatlan8
nyughatatlan8h, 2010-02-15 13:35

Kedves Kornél és Eszter!
Mindkettőtök tanácsát megfogadom,ha legközelebb sütök,ami nem lesz nagyon soká.(Ugyanis semmilyen pékárut nem veszünk,kenyeret,zsemlét itthon sütök.)Azért kísérletezem mindig az újdonságokkal,holnap a császárzsemlével próbálkozom.Kornél,így más a "lisztszórás",én ennél sokkal óvatosabb voltam,féltem,hogy "elmennek" az arányok.Köszönöm,hogy felvilágosítottál,a következő sütésemről is beszámolok.Üdvözöllek benneteket:Éva

salumeria
salumeriah, 2010-02-15 13:43

OK. Várom a visszajelzésed, remélem segítettem, és sikerülni fog! :o)

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-02-15 12:47

Még valami: nemsokára megjelenik az orosz borscs receptem. Ezt a kalácsot fogom ajánlani hozzá! Köszönöm! :-)

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-02-15 12:11

Tökéletes lett. Finom, puha, foszlós, és nagyon jó íze van!
Ami pedig ezt a lisztezéses-ragacsos eljárást illeti: én fütyörészve, minden ragacs nélkül, dobtam össze a fonatokat. Sétagalopp volt.
Igazán kiváló recept!
De ha valaki nem akar idegbajt kapni a "liszez -ragad- lisztez- még mindig ragad" menettöl és utána súrolva vakargatni a letapadt lisztet a munkalapról, próbálja ki az olajat. Amikor már sodorgattam öket, nem is kellett egy csepp olajat sem használnom, elég volt, amit a dagasztás végén rákenegettem a tésztára elözöleg.
Nekem bevált.
Nagyon köszönöm Kornél!
Üdv:
Eszter

salumeria
salumeriah, 2010-02-15 12:38

Kedves Eszter,
Örülök, hogy sikerült, annak pedig főleg, hogy ízlett!
Az olajról: lángos sütők többnyire olajos kézzel dolgoznak, hasonló megfontolásból, az a tészta is meglehetősen lágy, ragadós.
Szeretett nagyanyám ebből a tésztából készített anno lángost is (az is nagyon finom!)
Biztos vagyok benne, hogy az olajos kéz, semmilyen kárt nem tesz a tésztában...:o)
Kitünő helyzetfelismerés, gratulálok!

üdv:
Kornél

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-02-15 10:58

Szia Kornél!
Én is nekiálltam.
Épp most csücsül a belangyosított sütöben. Egy tény: valóban lágy lesz a tészta, de be kell valljam én ezt másképp oldottam meg. Nekem édes jó nagymama mindig azt tanította: "ahol már nem müködik a liszt, használj olajat."
Ezt az elvet követve, finomra dagasztottam, de azért még mindig nagyon ragaszkodó jószág volt, és a végén egy-két kis löttyintésnyi, igen kevéske olajjal egyszerüen megszelidült. Ezt nem gyúrtam bele, csak arra használom, hogy elváljon a kezemtöl és a táltól, plusz nem kell agyonlisztezni.
Nem tudom, menniyben változat ez rajta, de kezelhetöség szempontjából, mindenképp egyszerübb - legalábbis nekem. Ès tekintve, hogy amúgy is van a tésztájában némi olaj, talán nagy baj nem történik... :-)
Még hátra van a formázás és a sütés. Még jelentkezem. :-)

nyughatatlan8
nyughatatlan8h, 2010-02-15 09:30

Kedves Kornél!Örülök,hogy válaszoltál,már azóta sokszor végiggondoltam,hogy esetleg elrontottam-e valamit,de mindent pontosan csináltam.Természetesen én is úgy liszteztem,ahogy leírtad,de így is sokat kulimászoltam.Az összetétel így is megváltozik szerintem,hiszen jóval több liszt kerül bele,mint a megadott.Summa summarum sokkal lágyabb tésztát kell készíteni,mint a "hagyományos" kalácsnál,de még kezelhető állagú legyen.Nagyon finom volt,főleg vajjal és sonkával!Kösz a javaslatokat,próbálkozom és arról is beszámolok.Üdv.Éva

salumeria
salumeriah, 2010-02-15 12:17

Kedves Éva,
egy fontos dolog: talán az én hibám, hogy a leírásban nem elég egzakt, a lisztszórás.
A tészta kidolgozása közben 2-3 alkalommal ugyebár lisztet szórunk hozzá, ami további 5,6, akár 7 dkg liszt is lehet, plusz a végen a kidolgozásnál is. Összességében ez még kb. 10-15 dkg lisztet jelent.
Azért nem írtam ki így súlyban, nehogy kétértelmű legyen. Ugyanis ha hozzáadjuk az alapmennyiséghez az elején, ugyanolyan ragadós lesz a tészta, viszont már megváltozik a lágysága.
Az első kísérletek nem egyszerűek, hogy úgy mondjam meg kell érezni a tésztát. Jó kísérletezést, megéri...:o)

salumeria
salumeriah, 2010-02-15 12:17

Kedves Éva,
egy fontos dolog: talán az én hibám, hogy a leírásban nem elég egzakt, a lisztszórás.
A tészta kidolgozása közben 2-3 alkalommal ugyebár lisztet szórunk hozzá, ami további 5,6, akár 7 dkg liszt is lehet, plusz a végen a kidolgozásnál is. Összességében ez még kb. 10-15 dkg lisztet jelent.
Azért nem írtam ki így súlyban, nehogy kétértelmű legyen. Ugyanis ha hozzáadjuk az alapmennyiséghez az elején, ugyanolyan ragadós lesz a tészta, viszont már megváltozik a lágysága.
Az első kísérletek nem egyszerűek, hogy úgy mondjam meg kell érezni a tésztát. Jó kísérletezést, megéri...:o)

nyughatatlan8
nyughatatlan8v, 2010-02-14 14:35

Kedves Kornél!Megsütöttem ezeket a szemrevaló kalácskákat,de én még életemben nem kínlódtam ennyit,mire megformáztam őket.(Hozzáteszem,hogy 47 éve ügyködöm a konyhában.)A tészta már a dagasztásnál nagyon lágy volt,kicsit liszteztem csak,hátha a kelés közben megduzzad a liszt.Nos,szépen megkelt,de úgy ráragadt a konyharuhára,hogy alig tudtam levakarni.A tálból úgy ahogy kiszedtem,a lisztezett deszkán szinte szétfolyt,négyzetekre vágásról szó nem volt.Így téptem egy darabot,szórtam a lisztet,sodortam,tekertem.A tepsiben már mutattak valahogy.Biztos,hogy máskor is elkészítem,de 3 dl-nél több tejet nem teszek bele,hiszen még a tojás és az olaj is lágyítja.Így a receptet olvasva is sok a 60 dkg liszthez a fél liter tej.Nem szoktam ennyire bátran önteni a folyadékokat,csak óvatosan,most pórul jártam.És még a gyúrótábla is adott munkát!:-))Egyébként nagyon finom,csak nem lett olyan szépen csavart,mint a képen.Ízlett a családban,így a kedvencek között lesz.Köszi a receptet,üdv.:Éva

salumeria
salumeriav, 2010-02-14 19:49

Kedves Éva,
Először is köszönöm, hogy megosztod velem észrevételed.
Másodszor hadd mondjam el, hogy magam is megjártam a hadak útját (konyharuhával is többek között), én is rengeteget bajlódtam korábban. Ahogy írod TE is, csökkentettem a tej hányadot, illetve több lisztet adtam hozzá...stb. nem lett jó! A textúra megváltozik, és nem lesz az a lágy állagú, mint amilyennek lennie kell. Én a következőt szoktam tenni: a recept jó, azonban kelesztés előtt meg szoktam szórni liszttel a tésztát, majd kelesztés után munkapulton bőségesen szórok lisztet a tészta alá, amikor az edényből kiöntöm (kivenni nem lehet :o) ), majd szintén bőséges lisztszórást kap a tészta teteje, és csak utána kezdek el dolgozni vele. Nyilvánvalóan el kell kerülni, hogy a kézre, illetve minden egyéb helyre odaragadjon a tészta, amihez csak hozzáér, ahogy mondtam is: a lisztszórással nem kell fukarkodni, de ez kizárólag a kezelhetőség szempontjából (kívülről) érdekes, a lágyságán nem szabad változtatni. Próbáld ki legközelebb, biztos könnyebb dolgod lesz. Amúgy örülök, hogy a családotokban ízlett!

Legfrissebb cikkek

790