Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fondant torta

Fondant torta
Fondant torta
150 perc / előkészület: 90 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első tortája... :) Nem hazudok, nagyon pepecs és időigényes, de a végeredményért megéri elkészíteni:).

hozzávalók / 12 adag

A 28 cm-es piskótához

A 20 cm-es piskótához

A csokoládékrémhez

A fondanthoz

A vajkrémhez

ajánlat

A fondant színezhetük is ételfestékkel. A fondant és a marcipán díszítést célszerű 1 nappal előtte elkészíteni!

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

emeletes piskótatorta fondant-bevonattal, fondant torta piskótából meggyes csokikrémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a fondant-t. A pillecukrot egy mikrózható edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, majd berakjuk melegíteni 20-30 másodpercig. Ezután margarinnal bekent fakanállal keverjük át, majd rakjuk vissza melegíteni. Ezt ismételjük körülbelül 2-3 alkalommal, míg lágy, folyós nem lesz.
  2. Most jön a pepecs munka... porcukorral megszórjuk, és elkezdjük gyúrni. Amikor kicsit szilárdabb lesz, kivehetjük az edényből, és egy porcukros márványlapon tovább dolgozzuk. Célszerű közben margarinozni a kezünket, hogy ne ragadjon annyira. Addig dolgozzuk, amíg egy gyurma állagú masszát nem kapunk. Ha elkészült, csomagoljuk légmentesen folpack-ba, és tegyük a hűtőbe minimum egy éjszakát!
  3. 28 cm piskóta: A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, olajat, vizet majd végül a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. (kb. 25-30 perc)
  4. 20 cm piskóta: A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgáit, majd sütőporos lisztet, és végül a diót. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. (kb. 25-30 perc)
  5. Csokoládékrém: A tojásokat elkeverjük a kakaós lisztel, porcukorral és 3-4 evőkanál tejjel. A maradék tejet felfőzzük a vaníliával, lassan elkeverjük a tojásos péppel, és állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőz felett sűrűre főzzük. A vaníliarúdat kivesszük. A tűzről levéve, elegyítjük a vajjal, majd kihűlésig kevergetjük. Mire teljesen kihűl sűrű, kemény krémet kapunk.
  6. Vajkrém: A porcukrot a vajjal alaposan kihabosítjuk.
  7. Összeállítás: A 28 cm-es piskótát 2 vagy 3 részre vágjuk. Megkenjük csokoládékrémmel, és megszórjuk meggyel. Ha összeraktuk a lapokat, berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém. A 20 cm-es piskótát szintén felszeljük, és megkenjük gazdagon baracklekvárral, majd hűtőbe tesszük.
  8. Ha megdermedtek a krémek, kivesszük a piskótákat, és alaposan, egyenletesen megkenjük vajkrémmel. Ezután mehet vissza a hűtőbe! Ha a vajkrém kellőképpen megdermedt, jöhet a fondant-bevonat.
  9. A fondant-t porcukros márványlapon kinyújtjuk körülbelül 2,5 mm vastagságra, vizes kézzel kicsit megpacskoljuk a vajkrémes piskótát a tapadás miatt, és bevonjuk vele a piskótát. Simitólapáttal óvatosan elegyengetjük, hogy egyenletesen fedjen. Az alját szépet eldolgozzuk, és késsel leigazítjuk.
  10. Ha megvan mind két piskóta, egymásra helyezzük, és díszitjük! A díszítés lehet fondant, marcipán vagy cukorszirup. Fondant esetében a díszeket kis tojásfehérjével "ragasztjuk".



 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20/28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 729
elküldve: 0
receptkönyvben: 67
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Adamsy

Mióta szakács: 2011.07.16.
14 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Adamsy
Adamsy / Adamsy Sun, 2011-07-31 15:28

Köszönöm mamacica:) A torta a sógornőmnek készült születésnapra. Első tortám volt,elég megszenvedtem vele:) A rózsákat színezett marcipánból készítettem és cukorgyönggyel díszítettem.

mamacica
Mamacica / mamacica Sun, 2011-07-31 14:16

Gratulálok! Igazán profi munka! Kinek készült? Szíved lelked benne foglaltatik! A rózsák miből készültek? Üdv. mamacica

969
tojás 9 db
porcukor 22 dkg
finomliszt 22 dkg
cukrozatlan kakaópor 4.5 dkg
napraforgó olaj 4.5 ek
víz 4.5 ek
sütőpor 1 csomag
tojás 3 db
cukor 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
dió 5 dkg
sütőpor 0.5 csomag
sárgabaracklekvár 5 ek
tojás 2 db
finomliszt 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
porcukor 20 dkg
tej 2.5 dl
vaj 10 dkg
vanília 1 db
meggybefőtt 350 g
pillecukor 30 dkg
porcukor 50 dkg
víz 2 ek
margarin 0.25 ek
porcukor 15 dkg
vaj 30 dkg