Fokhagymasó Besamel konyhájából recept

Fokhagymasó Besamel konyhájából
Fokhagymasó Besamel konyhájából
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fokhagymasót szerettem volna készíteni házilag, mert a bolti fokhagymapor és fokhagymasó eléggé drága, így házilag sokat spórolhatunk. Mi sokat használjuk, mert nagyon szeretjük a fokhagymát, ezért érdemesnek tartottam kicsit babrálni vele. Rendesen kanalazható, apró fokhagyma darabos sót szerettem volna, ehhez az interneten nem találtam receptet így elkezdtem kísérletezni, és sikerrel jártam.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Használhatjuk pácoláshoz, fasírtokhoz, húsokhoz ízlés szerint.

Ez a fajta felhasználása a fokhagymának azért jó, mert a "kellemetlen mellékhatásai" nem jelentkeznek, mégis érződik a kellemes íz. Viszont a fokhagyma így már elveszti a jótékony hatásainak nagy részét, ezért néhány ételnél érdemes mégis nyersen felhasználni. Számos dologra jó, antibakteriális hatása ismert, tágítja az ereket, csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást, serkenti az immunrendszert és még sorolhatnám.

alapanyagok

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: kompót, télire, befőtt

egyéb elnevezések

házi fokhagymás só, fokhagymás házi fűszer
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymagerezdeket átpasszírozzuk (vagy nagyon apró darabokra vágjuk) és egy lapostányéron elkeverjük 1 evőkanál sóval, így hagyjuk egy napig száradni (érdemes kitenni a kamrába akár, mert nagyon erős szaga van). A só ez idő alatt kivonja a hagymából a nedvességet, de az íze megmarad.
  2. Másnap a megszáradt fokhagymát összezúzzuk mozsárban vagy aprítógépben, és a többi sóval alaposan elkeverjük.
  3. Jól zárható edénybe tesszük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 761
elküldve: 2
receptkönyvben: 190
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept
hirdetés

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csukamama
Csukamama / Csukamama cs, 2014-02-06 14:11

Szia! Most találtam rá erre a receptre. Nagyon örülök, hogy feltetted. Régóta gondolkodtam,hogy lehetne csinálni, mert a boltit nem szeretem. Már meg is csináltam, vagyis most szárad. :)
Köszönöm.
Angéla

andora22
andora22 sze, 2012-09-19 21:26

Tettem még hozzá borsot = fokhagymabors. Jobb (sokkal), mint a bolti!

Hoborc
Hoborc cs, 2012-08-30 11:16

Nagyon finom lett, szinte mindenbe ezt használom, de főleg koktélparadicsomhoz isteni.
Köszi a receptet!

wkata
wkata / wkata sze, 2012-08-08 21:27

Nagyon régóta keresek egy bizonyos fokhagymasót.Nem találom,viszont rátaláltam a te receptedre,amit holnap reggel ki is próbálok,saját termesztésű fokhagymával.Köszönöm az ötletet!
Üdv..wkata

2