Focilabda torta Marcipan konyhájából recept

Focilabda torta Marcipan konyhájából
Focilabda torta Marcipan konyhájából
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egy ötperces torta az biztos, de annál nagyobb sikert arattam vele a gyerekeknél.:)

hozzávalók / 8 adag

Focilabda hozzávalói:

  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 6 ek kristálycukor v. 5 ek cukor és 1 cs vaníliás cukor
  • 6 ek liszt
  • 0,5 cs sütőpor

A töltelék hozzávalói:

  • 1 ü nuttella
  • 2 cs vaníliapuding
  • 8 dl tej

Alaplap hozzávalói:

  • 8 db tojásfehérje
  • 8 db tojássárgája
  • 160 g kristálycukor
  • 200 g búzaliszt (BL55)
  • 1 csipet 

Marcipán:

  •  60 dkg porcukor 
  • 30 dkg őrölt mandula
  • víz
  • zöld és fekete ételfesték

Vajas máz a marcipán alá:

  • 5 dkg lágy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 12,5 dkg natúr krémsajt (pl. mascarpone)

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

foci torta, focis charlotte torta, futball labda torta

elkészítés

  1. Első lépésben a focilabdát csináljuk meg előző nap, hogy legyen ideje megkötni. Ehhez megsütjük a 6 tojásból a piskótát egy kb. 25x35 tepsiben, amikor kész van, ráborítjuk egy vizes konyharuhára, és feltekerjük, így kapunk egy piskótatekercset.
  2. Levesszük a konyharuhát, és a piskóta belsejét megkenjük nuttelával. Ezután visszatekerjük, és felszeleteljük vékony szeletekre.
  3. Fogunk egy 20 cm átmérőjű ovális tálat, amit kibélelünk folpackkal, és beletesszük a felszeletelt piskótát.
  4. Amíg sült a piskóta, elkészítettük a vaníliapudingot. (Én a főzőst szoktam venni. Egy csomaghoz csak 4 dl tejet adunk, hogy jó sűrű legyen a puding. Én rakok bele egy kis zseléfixet is.) Miután megfőztük a pudingot, a piskótatekercsel kibélelt tálba rakjuk, megvárjuk, míg kihűl, és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. 
  5. Másnap megsütjük a tortához az alapot 8 tojásos piskótából egy szintén kb. 25x35 centis tepsiben. Én úgy szoktam, hogy elfelezem a piskótatésztát, és két lapot sütök, így nem kell bíbelődni a kettévágásával. Mikor megsült mind a két lapunk, akkor megtöltjük nuttellával, és félretesszük.
  6. Amíg hűl, addig megcsináljuk a marcipánt. Az alapanyagokat, a 30 dkg mandulát és a 60 dkg porcukrot egy nagy tálban összekeverjük, ezek után szépen óvatósan evőkanalankét vizet adunk hozzá, amíg egy olyan masszát nem kapunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. Mikor készen vagyunk, több mint a felét megszínezzük zöld ételfestékkel, a maradékból egy nagyon kicsit elveszünk, azt feketére színezzük, a többi marad fehér.
  7. Viszonylag egyszerű a marcipánnal dolgozni, az a lényeg, hogy két folpack között nyújtsuk ki. Hogy még könnyebb legyen a felhelyezése, csináljunk egy vajas mázat, amivel bevonjuk a tortát és a focilabdát.
  8. A máz hozzávalóit habverővel simára kell keverni! Kicsit hűtőben visszahűtjük, hogy ne legyen túl lágy. Csak akkor lehet felhasználni, ha a torta már teljesen kihűlt, a tetejére, oldalára kell kenni a mázat, a marcipán alá. Ha megkentük mind a 2 tortát a mázzal és bevontuk a marcipánnal, akkor már csak össze kell illeszteni, és a maradék marcipánból lehet díszíteni.:)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 4 507
elküldve: 3
receptkönyben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcipan2002

Mióta szakács: 2013.01.16.
2 recept

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!