Flódni torta recept

1 adag
921
kcal
Flódni torta
Flódni torta
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Flódni..sokáig azt se tudtam, mit jelent. Nálunk soha nem volt ez a sütemény az asztalon, anyukám talán mai napig sem evett még ilyet. Már felnőtt fejjel ismertem meg ezt a csodát, a szerelmem révén, akinek ez a kedvenc sütije. Sokáig csak messziről csodáltam, cukrászdában ettem, de eljött egy bizonyos szülinap, mikor úgy gondoltam, egy életem, egy halálom, kipróbálom. Elkezdtem keresgélni az eredeti receptet, de rá kellett jönnöm,hogy ezt is, ahány ház, annyiféleképp készítik. Így a sokféléből összegyúrtam egy olyat, ami nekem is szimpatikusnak tűnt, és megleptem vele az én drágámat. Mondanom se kell, imádta!
Bonyolultnak tűnik, nem is a legegyszerűbb süti, amivel találkoztam eddig, de megéri elkészíteni. Semmihez sem fogható ízvilága, a bor és a szilvalekvár lehelletnyi pikánsságot kölcsönöz. Vigyázat! Függőséget okozhat!:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

Az almatöltelékhez

A lekváros réteghez

ajánlat

Fogyókúra ideje alatt inkább felejtsük el! :) De akinek ezzel nem kell törődnie..egy bögre forró teával..nyami!

receptjellemzők

nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, hanuka
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

boros-diós-mákos-almás-szilvalekváros sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta összeállítása:

  1. A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük, ezután késes robotgépben a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk. (Természetesen a kétkezi módszer is követhető, de én a gombnyomásossal jobb eredményt szoktam elérni:) 
  2. Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket.

Töltelék elkészítése:

  1. A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük.
  2. A diótöltelékbe a tojássárgáját csak akkor keverjük bele, ha már langyosra hűlt.
  3. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a borban megpároljuk a cukorral, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük.


Összeállítás:

  1. Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tortaforma méretűre nyújtunk. Nem egyszerű művelet, kicsit szakadozhat is a tésztánk, legyünk óvatosak vele!
  2. Kivajazott, kilisztezett, kapcsos tortaformában sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön a máktöltelék. Jön a 3. lap, amire az almát halmozzuk, majd a 4. lap.
  3. Itt jön az összeállítás egyik legkényesebb része szerintem, a lekvár. Mivel a jó szilvalekvár igen sűrű, ezért én ezt is szoktam kevés borral higítani, hogy kenhető legyen. Ne sajnáljuk belőle, igen finom, pikáns ízt kölcsönöz.
  4. Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, amit egy hústűvel több helyen átszúrkálunk, sőt az egész tortánkat, az aljáig.
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül.
  6. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és itt jön a legnehezebb része, csak másnap vesszük le róla a tortakarikát, és ekkor szeleteljük!

statisztika

beküldve:
nézettség: 45 840
elküldve: 14
receptkönyben: 525
elkészítve: 7/19
Facebookon megjelent: -

szakács

gali_baba

Mióta szakács: 2009.11.03.
8 recept

Hozzászólások (19)

MiklósiAdrienn
MiklósiAdriennv, 2012-04-08 13:45

Sziasztok! Nekem most súl ez a finomság, nagyon várom a végeredményt!
Viszont egy kérdésem lenne, a tetejére semmit sem kell kenni? Mert a képen látszik, hogy szép a teteje, de vajos minden nélkül lesz ilyen? :-)

Boldog húsvétot Mindenkinek!
Sziasztok!
Adrienn

gali_baba
gali_babav, 2012-04-08 14:29

Szia!

Igen, jól láttad, nem kell semmi a tetejére.:) Remélem nektek is annyira fog ízleni, mint a mi családunknak!

Szép ünnepet Neked!

Gabi

MiklósiAdrienn
MiklósiAdriennv, 2012-04-08 14:44

Köszönöm a gyors választ, most vettem ki, és akkor holnapig várunk :-( jól néz ki, a teteje is! :-)
Az egy óra biztosan elég, mert elég szép vastag? Megszúrkáltam, jónak tűnik :-)

Krisztia
Krisztiap, 2012-02-24 16:14

Hát ez valami isteni finom. Eddig nem mertem magam megsütni a flódnit, mindig cukrászdában vettük. Viszont ezután csakis én sütöm. Köszönöm a receptet, nagy siker volt a családban. :)

gali_baba
gali_babasze, 2012-03-21 21:55

Örülök, hogy kedvet kaptál hozzá! Nem is olyan bonyolult, nem igaz? :)

butabeka
butabekacs, 2012-01-05 18:22

Nagyon köszönöm a receptet! Karácsonyra ezt sütöttem, és a családból mindenkinek nagyon ízlett. Mostantól ez is mindig az ünnepi asztalon lesz, nagyon finom!

gali_baba
gali_babaszo, 2012-01-14 14:26

Szia!
Örülök neki, s annak különösen, hogy nem rettentett el a viszonylag hosszú leírás illetve a sok fázisfolyamat! :)
Üdv,
Gabi

Pöszke
Pöszkecs, 2011-12-22 17:14

Hú, most sül a sütőben, nem volt egyszerű menet, de ez nem a recept hibája... Minden simán ment a tésztáig, ott ugyanis rájöttem, hogy a tortaformám nagyobb, 28-as és a sodrófámnak is nyoma veszett költözéskor. Sebaj, fő a kreativitás: egy borosüveggel nyújtottam, a tészta persze kevés lett, ezért az utolsó réteg tészta reszelve került rá, a kimaradt fehérjével készült habbal.
Így persze a legkevésbé sem autentikus, de remélem finom lesz, mert ez lesz a családi vacsorára a desszert:)

Köszönöm a receptet, addig sütöm, amíg egyszer tökéletes nem lesz!

gali_baba
gali_babacs, 2011-12-22 20:22

Szia!
Remélem ízleni fog, nálunk nagy sikere volt! Gratulálok a kreativitásodhoz! :)))

nemesvali
nemesvalip, 2011-01-07 11:44

sziasztok!
Én gyakran sütöm a flódnit, de nem a torta változatát, hanem a tepsiset, és nem kell várni másnapig a darabolással. Én két-két és fél órát sütöm nagyon lassú tüzön, akkor sül át rendesen minden lap. Addig munkás elkészíteni, amig a töltelékek ki nem hűlnek, utána már gyorsan megy. Mindenki nagyon szereti.

Fonyó
Fonyósze, 2010-12-22 19:03

Na!Ma Végre megsütöttem,és valahogy megpróbálom egyben hagyni holnapig.A töltelék nagyon ízlett mindenkinek,gondolom ez egyben még jobb lesz.Ha bejön ez a süti akkor a bejgli egy időre hanyagolva lesz azt hiszem,köszi a receptet.

shedi
shediszo, 2010-02-27 16:01

Végre megtaláltam :D nagyon köszi a receptet már hónapok óta kerestem, mert a nevét elfelejtettem ennem az isteni sütinek :)
engem egy munkatársam kínált meg vele és azóta a rabja vagyok :)

Do-Di
Do-Dih, 2010-02-15 17:12

Köszönöm a biztatást, az erőt gali_baba ! Igen, leginkább a töltelékek előkészítése igényel több időt...ami késik, nem múlik! Egyszer csak nekilátok.....:-)

Do-Di
Do-Diszo, 2010-02-13 21:05

Hm! Nekem is a kedvenceim közé tartozik...de még nem mertem nekiállni elkészíteni...Egyszer, talán mégis erőt veszek magamon! /Most gyűjtöm az erőt....:-) /

gali_baba
gali_babav, 2010-02-14 00:03

Nem olyan nehéz, igazából csak picit soknak tünik a töltelékek előkészítése.De én max közepesnek ítélem. Igazság szerint szerintem egy linzer elkészítése sokkal több ügyességet igényel, mint ez. :) Picit talán már-már legendás, hogy mennyire munkás összerakni ezt a sütit. Persze egy muffinhoz, vagy egy egyszerű kevert sütihez képest valóban több figyelmet igényel, de hidd el, nem egy nagy ördöngösség..Nekem is sikerült!:DD

gali_baba
gali_babah, 2010-02-01 09:55

:) Igazából nálunk is csak azért sikerült megállni, mert a fő-fő flódniimádó nem volt itthon, mikor elkészült. Arról nem is beszélve,hogy elég sokára hült ki, s nem akartam, hogy az egész munkám kárba vesszen a türelmetlenség miatt, mert valljuk be, se nem olcsó, se nem túl könnyű süti.:) Kérdésedre válaszolva pedig, 26-os tortaformában sütöttem. Jó sütögetést, és persze jó étvágyat hozzá! (szerintem még a legelvakultabb sütievő sem bír két normál szeletnél többet megenni belőle..:))

villers
villersh, 2010-02-01 08:47

Nekem is ez a kedvenc sütim, lehet, egyszer én is nekiállok. Bár ez a "másnapig nem szedjük szét" nem fog menni :o)
Mekkora tortaformában csináltad?

Szeva50
Szeva50v, 2010-01-31 22:36

Én nem mertem még elkészíteni az 5 nyers-lapos változatot. Nekem biztonságot ad, ha a 2 középső tészta (4 lapos változat) elő van sütve. Évente egyszer szoktam készíteni, de nagy adagban és néhány darabot elrejtek a fagyasztóban szűkebb napokra. A karácsonyi bejgli helyett ezt kérik a gyerekek.

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
922