Fiákeres gulyás recept

Fiákeres gulyás
Fiákeres gulyás
155 perc / előkészület: 35 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer az édesanyám a bécsi rokonoktól kapott recept alapján ezt a gulyást készítette a családnak egy szülinapibulira. Akkora sikere volt, hogy azóta minden évben elkészítjük valamilyen neves alkalomra. Ugyanis minél nagyobb adagban készül, annál finomabb! Bográcsban is kiváló!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss házi kenyérrel vagy sós főtt krumplival kínáljuk. Italnak, mivel „bécsi fiákeres”, sört is fogyaszthatunk hozzá.
Én néha a krumplit is belefőzöm. Sőt néha nokedlit adok hozzá!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bécsi marhapörkölt virslivel, főtt tojással és savanyú uborkával, pikáns marhapörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felkockázzuk (hártyás, inas részeket eltávolítjuk).
  2. A hagymát felkarikázzuk, és forró olajon kevergetve aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük a borecettel.
  3. A hagymát az edényből kivesszük, és félretesszük, a visszamaradt olajon a húst átpirítjuk, míg a színe világosabb nem lesz.
  4. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majorannát (ha nem borecettel készítjük, akkor a reszelt citromhéjat), az őrölt köményt. Összekeverjük a paradicsompürével (vagy a ketchupot és a paradicsomot), és enyhén lepirítjuk.
  5. Liszttel megszórjuk, kevés vízzel felengedjük (2,5 dl), és felforraljuk.
  6. Hozzátesszük a félretett hagymát, és felöntjük egy kis forró vízzel (kb. 1 dl). Lefedve, kb. 2 órán át puhára pároljuk. Időnként ellenőrizzük, hogy szükséges-e pótolni a vizet, és ha kell, apránként forró vizet adhatunk hozzá.
  7. A 4 tojást 10 perc alatt keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és éles késsel vagy tojás szeletelővel karikákra vágjuk. (Bécsben tükörtojással is ettem, de ahány ház, annyi szokás. Aki nem szereti a főtt tojást, készítse tükörtojással!)
  8. A virslit felkarikázzuk nagyobb darabokra, és a pörköltbe főzzük. Az uborkát szintén felkarikázzuk.
  9. Az elkészült gulyást szükség szerint utána ízesítjük.
  10. Tejföllel vagy anélkül, tálaláskor a gulyásra halmozzuk a tükörtojást vagy a főtt tojást és az uborkát. Megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 121
elküldve: 2
receptkönyvben: 131
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Marianna

Mióta szakács: 2010.06.26.
11 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aquila
Aquila k, 2014-02-04 14:38

Kedves Marianna!

Én többször is elkészítettem már, az egyik kedvenc marhaételem. Egy apró megjegyzés: igaz, hogy a németben gulas-ként szerepel, de ez magyarul pörköltet jelent, úgyhogy szerintem szerencsésebb lenne Fiákeres pörköltnek elnevezni.

Üdvözlettel!

pataygyz
Zoli / pataygyz szo, 2012-03-31 14:54

Kedves Marianna!
Ma ebédre készítettem el, igazán autentikusan bécsi virslivel és tükörtojással. Nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett. A tükörtojás készítésénél bevetettem egy trükköt. A serpenyőbe nagyméretű pogácsaszaggatókat tettem és ezekbe ütöttem bele a tojásokat, így a sütés során szépen formára sültek.
Köszönöm a receptet.
Zoli

Mana75
Marianna / Mana75 h, 2012-04-02 10:20

Örülök, hogy ízlett! Ki fogom próbálni tükörtojással én is.:) Üdv: Marianna

pataygyz
Zoli / pataygyz p, 2012-03-30 07:33

Kedves Marianna!
Első látásra nagyon jónak tűnik. Tükörtojásos változatát fogom elkészíteni a hétvégén 6 személyre.
A fogadtatásról írni fogok.
További sok sikert!
Zoli

674