Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér recept

Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér
Félbarna vadélesztős-kovászos kenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megy a kenyér-kísérletezgetés! Sokat tanulok! 'Terka' kovásszal még mindig csak ismerkedek... A kalács, amit pár hete sütöttem vele, jóízű, de nehéz lett, sajna ehetetlennek minősítettem. Aztán sütöttem egy mákos-lenmagos-Terkást, ami még mindig kis laposka lett (azt hiszem, itt túlkelesztettem kicsit a tésztát), de az íze az fenomenális volt! Lehet, hogy végül is be fogom "rozsosítani" a Terkát; sehol nem olvastam csak fehér lisztből készült kovászt... Még Limara is kevert fehér-rozsosat használ...

Ez a cipó 'Jani' kovásszal készült. Hát a Janival olyan könnyen dolgozom! Még mindig "rohan"; a második kelesztés kevesebb, mint egy óra volt! Mivel ez nem volt hosszú kelesztés, ennek a kenyérnek az íze nem enyhén savanykás, mint az előző, dagasztás nélküli kenyeremnél (ahol egy éjszakát kelesztettem). Így lehet variálni az ízeken; nemcsak a különböző lisztek összeállításával, hanem a hozzáadott magvakkal és a kelesztés időtartamával is!

Most a Terka egyedül csücsül a konyhapulton, "éhesen"; meg kell etetnem, megyek is!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, barna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval,  1 bögre teljes kiőrlésű aktív vadkovásszal, és annyi vizet adunk hozzá, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk.
  2. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd egy kiolajozott tálban, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha jó aktív a kovászunk, akkor ez kb. 2 óra.
  3. Utána megformázzuk (csak gyengéden gyúrva), és sütőpapíron újból kelesztjük 1-2 órát.
  4. 40 perccel sütés előtt 230 fokra kapcsoljuk a sütőt, benne egy fedeles jénaival, a sütő aljában egy tepsi 1 pohárnyi vízzel.
  5. Sütés előtt a kenyér tetejét bemetsszük, lespricceljük vízzel, és papírostól együtt a jénaiba pottyantjuk. Egy újabb pohár forró vizet löttyintünk az alsó tepsibe. A gőzben sütéstől lesz jó ropogós a kenyér héja. (Óvatosan nyissuk a sütő ajtaját; a forró gőz ne csapjon az arcunkra vagy kezünkre!)
  6. Lefedve sütjük a kenyeret 30 percig, majd tető nélkül 200 fokra csökkentett hőmérsékleten ropogós barnára pirítjuk. Ha az alját megkopogtatva mély, kongó hangot ad, akkor kész.
  7. Sütőből kivéve újból lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 9 726
elküldve: 4
receptkönyvben: 113
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept
hirdetés

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TothJudith
TothJudith sze, 2014-02-12 14:49

Kedves Torma!
Én most szeretném megsütni az első kenyerem,de nem tudom,hogy mit takar a vadélesztő és a régi kovász?
Megköszönném ha a mail címemre megírnád!
Előre is köszönöm:
toth.judith62@gmail.com

Torma
Torma / Torma cs, 2014-02-13 05:05

Judit, amiről itt írok, az vadkovász, vadélesztős kovász( nincsen benne élesztő) a link itt a receptnél odavisz a vadkovász receptemhez.
A gyorskovászt öregtésztának is hívják; az élesztős. Az elkészítési módszer és összetétel is más a kettő között és másképp is kell őket használni is ( az arány a hozzáadott liszttel és a kelesztési idő...) nem tudom, melyiket akarod kipróbálni?
Írj, ha van még kérdésed, üdv, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka cs, 2013-08-08 11:58

Na, felvagtam, nagyon meg vagyok elededve, mar alig varom, hogy a fiuk hazajojjenek es megkostoljak:)) Isteni finom, belul puha, kivul ropogos.

Torma
Torma / Torma p, 2013-08-09 02:14

JUHÚÚÚÚ!!! GRATULA! írd, meg, milyen íze volt és hogy ízlett a családnak! Most majd biztos elkezdesz kísérletezni; legalább is jó lenne!!! Puszi, Tormi :)

vcsuka
pussycat / vcsuka p, 2013-08-09 03:59

Szia Tormika! A fiuk nagyon oda voltak erte, ugy hogy johet a kovetkezo mindenfele magokkal. Nekem mar van egy rozsos, magos kenyerem, de nem vadkovaszos, hanem oregtesztas.
Majd jelentkezem! Puszi, Csuki:)

vcsuka
pussycat / vcsuka cs, 2013-08-08 09:15

Szia Tormuci! Most sult ki az elso kenyerem a vadelesztos kovaszbol. A fenti recepted szerint sutottem. Istenien nez ki, meg ugyan nem vagtam fel, nem tudom, milyen belul, de mar turelmetlenul meg akartam neked irni, hogy "Tormi" kovaszomnak sikerult felhuzni a kenyeret. Egy nagyon nehez ontottvas fedeles labosban sutottem, pontosan ugy ahogy te leirtad, de a homerseklet nekem egy kicsit tul forronak bizonyult miutan a fedelet levettem a teteje nagyon hirtelen pirulni kezdett, igy lejjebb vettem, hogy meg ne egjen. Ez a lanyomnak a sutoje sokkal forrobb es gyorsabban sut, mint az enyem volt, habar mindketto holegkevereses.
Koszi a récit, majd kesobb megirom, hogy milyen finom lett:)))) Puszi, Csuki:)))

Torma
Torma / Torma p, 2013-08-09 02:28

Szia a Csukinca :) hát nagyon örülök, hogy van vadkovászod és én vagyok a keresztanyja :ppp
Jó sütni az öntöttvas lábosban! Figyi, az a receptemben van, hogy amikor levesszük a fedelet, akkor 230-ról visszavesszük a hőt 200-ra....
Én ma is sütök; az utóbbit fedeles jénaiban sütöttem, ma lehet, hogy az öntöttvasban fogom...vagy csak sütőlapon...amihez kedvem lesz. A tészta állagától is függ. A lágyabbakat mindenképp jobb forróbb, fedeles formában sütni.
Na, megyek is, meghajtogatom a cipócskámat!
Nagyon ajánlom a vadkovászos tésztát is; én hetente többször gyúrok valamilyet, mert fenséges és szuper-könnyű dolgozni vele!!!
Tegnap shiitake gombásat főztem az ázsiai levesemhez....mennyei volt! Sok puszi, Tormi :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic cs, 2013-04-25 22:29

Kedves Torma!
Sanyika hibátlanul vette az első akadályt, megtartjuk :) Nagyon korrekt a leírásod, úgyhogy végig biztonságban éreztem magamat, köszönet érte! Nagyon finom, ropogós lett a végeredmény, kis család elégedett volt :) Csak azt nem értem, hogy miért nem beszélt erről a vadkovászosdiról senki korábban...
Annyi kérdésem van, hogy van valami különösebb oka annak, hogy fél kk sót használsz ennyi liszthez? Mert én egy kicsit keveselltem, úgyhogy szerintem beleteszek legközelebb 1 tk-nyit.
Ezer hála és köszönet, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat, annyira jó őket olvasni!
További jó sütögetést: Chococat

Torma
Torma / Torma p, 2013-04-26 00:04

Szia Chococat! Örülök, hogy sikerült a kenyered :)))
Tudod, a sózás egyéni dolog; én jó pár éve minimálisra redukáltam a sózást, mert a kevés só jobb a szervezetnek és szerintem kevesebb sóval jobban érezni az ételek komplex ízét. Természetesen lehet növelni az adagot, semmi probléma. A sót mindig keverd a liszttel, ne érjen a kovászhoz, mert megzavarja az erjedést.
A vadkovászról annyit, hogy eddig is írtak róla NÉHÁNYAN....de senki nem magyarázta el, mi a különbség a millió-féle kovász között...Fahéj Szakács említette először ezt a szót és kiderûlt, hogy igenis van vadkovász; ez az egyhetes, lassan erjesztett, természetes kovász, amit réges-régen használtak a háziasszonyok. A kovász-fórumokon egyébként meglepően majdnem több a férfi!!! És meg kell mondjam, egy kovász-kenyeres az legtöbbször megszállott.. ;) Tanúsíthatom...
Írj nyugodtan, ha van kérdésed (emailem a szakács oldalamon). A napokban találtam egy jo videót a Youtube-on, angol nyelvű...ha gondolod, meg tudom adni a linket. Ezen egy nagyobb adag kenyér recept van (meglepően több kovásszal- az arányt tekintve); ez az adag talán a Te családodnak jobb, ha többen vagytok. További sikeres kovászozást, üdv, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl cs, 2013-01-03 12:30

De szép! :D Jani és Terka jó kis segítségeid a konyhában. Bár ahogy olvasom a story-kat a finomabbnál finomabb kenyereidnél, Jani jobban belehúzott. :) Nagyon boldog 2013-at kívánok! Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma cs, 2013-01-03 21:44

"Terka" keleszt most egy új kenyeret; ha nem leszek ezzel teljesen elégedett,akkor bekeverem kis rozsliszttel...nem a kenyeret, hanem a "Terkat";)
Szuper- szerencsés 2013-at Neked is! T:)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-01-02 21:39

Köszi Anci:) remelem Te se untad még meg a kenyérsütést? Tegnap mákos- komenyest sutottem, felbarnat, a Janival megint :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci sze, 2013-01-02 23:17

Kedves Torma !
Nem, nem untam meg, csak leragadtam most egy számunkra jól bevált receptnél, amit megszerettünk, azt naponta sütöm. Neked meg sok sikert kívánok továbbra is !
Hogy ez a "Jani " mi mindenre jó ! Puszi, jó éjszakát: Anci

Torma
Torma / Torma k, 2013-01-01 22:02

Drága vagy :) köszönöm a sok jo kívánságot, jol jön, kell erre az évre :) jot derültem az üzeneten, most mosollyal az arcomon megyek a reggeli sétámra:) puszillak es Nektek is MINDEN jot 2013-ra...talán egy kis pénz-zivatarral tarkítva! De ez Nalatok essen!d T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2013-01-02 11:43

Kedves Torma!

Remélem, a sétád jól sikerült.:-o

Nagy nevetésekkel, beszélgetésekkel,finom ételekkel-italokkal, netán bulival sikerült az óévet búcsúztatni és átlépni e fantasztikusnak ígért új esztendőbe? :-o

Hát igen, egy kevéske kis pénz eső nem ártana, kinek-kinek mennyi, nem szabható meg,...de azért nem ész nélkül,.....de nem ártana pár perces itt felettünk, annak az esőnek nagyon szeretnék örülni.:-O
Még egyszer BUÉK!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva k, 2013-01-01 12:13

Nagyon guszta.:-O
A "Janit" azért fogd vissza, a "Terkát" meg egy kicsit lökdösni kell, hogy aktivizálja már magát, de ha végre beindul, biztos klassz lesz ő is! :-D
Csak győzzed őket sütni.:-O
Kész kovásszal induló, csodás évetek lesz! :-O
Kenyér már lesz,:-O - békés, boldog, egészséget hozó , új esztendőt kívánok!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma sze, 2013-01-02 01:43

Juuuuúj, megint figyelmetlen voltam Eva-Anyoca! BOCS, a valasz az "felettunk" van ;)

325