Félbarna kenyér szingliknek recept

Félbarna kenyér szingliknek
Félbarna kenyér szingliknek
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kenyerem azért "szingli kenyér", mert a hozzávalók úgy vannak kiszámítva, hogy végeredményként egy kb. fél kilós csinos kis kenyeret kapunk. Ha valaki egyedül él, és nem szeret 10 nap múlva is az előzőleg megsütött több kilós kenyér száraz maradványain rágódni, annak ajánlom ennek a kis mennyiségnek a lesütését. A tésztát percek alatt össze lehet állítani, és a végeredmény annyira finom, hogy igazán megéri a kis fáradozás.

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

egyéb elnevezések

félbarna kenyér, kenyér tönkölybúza lisztből és rozslisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lisztjeinket kimérjük, és beleszitáljuk egy dagasztótálba. Meghintjük 1 (ha valaki sósabban szereti 1.5) tk sóval, és meglocsolgatjuk a 2 ek olívaolajjal.
  2. A 2 dl vizet mikróban meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Miután az élesztő felfutott (5-8 perc), hozzáadjuk a vizet a lisztkeverékünkhöz, és megdagasztjuk a tésztát. Mivel ez igen kis mennyiség, én kb. 8-10 percig szoktam dagasztani. A lisztek minőségétől függ, hogy a receptben megadott mennyiség elég-e. Ha a megadott víz túl sok volt (ezt abból látjuk, hogy még 10 perc dagasztás után is az edény falához ragad a tészta), hozzáadunk egy nagyon kevés lisztet. Amennyiben túl kemény a tészta, pár csepp vízzel lazítjuk. A lényeg, hogy egy tömör, de jól formázható, az edény és a kezünk falától elváló tésztát kapjunk.
  4. Dagasztás után lefedve 1 órát pihentetjük a dagasztó edényben.
  5. 1 óra elteltével kivesszük a dagasztó edényünkből, csinos kis négyszöget gyurmázunk belőle, és kivajazott sütőedénybe helyezzük. A tésztát, az edényben még egy kicsit megformázzuk, hogy mindenhol egyenlő vastag legyen, és kitöltse a sütőformát, majd 180 fokon előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 17x8.5X7 cm
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 6 538
elküldve: 1
receptkönyvben: 38
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kaporka2011

Mióta szakács: 2014.06.09.
12 recept
hirdetés

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

620