Feketeerdő-torta 4. recept

Feketeerdő-torta 4.
Feketeerdő-torta 4.
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám 70. születésnapjára készítettem el. Nagy sikere volt. A tetejére 70 szál kis gyertyát raktam, és azt meggyújtva köszöntöttük fel. :-)
A receptet az "1 millió menü" -ben fedeztem fel.
Az elkészítés fázisairól itt láthatsz fotókat.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához. Helyettesíthető egy kész kakaós piskótalappal

A töltelékhez

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejszínhabos-meggyzselés torta, csokoládés-meggyes torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vajazott, lisztezett tortaformában (24 cm) megsütjük.
  2. A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve főzzük sűrű krémmé. A tűzről levéve szórjuk bele a kimagozott meggyet.
  3. A zselatint áztassuk 1 dl vízbe, majd melegítsük addig, míg teljesen feloldódik.
  4. A tejszínt verjük kemény habbá, csorgassuk bele a zselatint. A meggyes és a tejszínes masszát külön-külön töltsük habzsákba.
  5. A piskótát vágjuk három lapba, két lapot fektessünk egymás mellé, és a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, egyfoma magasságban nyomjuk rá úgy, hogy a tejszínesből valamennyi krém megmaradjon.
  6. A lapokat helyezzük egymásra, fedjük be a harmadikkal. A félretett tejszínes krémmel a tetejét és az oldalát vonjuk be, majd  tegyük hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen.
  7. Végül az oldalát szórjuk be csokoládéforgáccsal, a tetejét díszítsük tejszínhabbal, meggyszemekkel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 92 663
elküldve: 30
receptkönyvben: 896
elkészítve: 52/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Risi

Mióta szakács: 2010.04.19.
31 recept

Hozzászólások (83)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fifii
Fifii k, 2014-12-09 11:58

Sziasztok! Szülinapra szeretném elkészíteni a tortát, de csak ketten vagyunk, szóval nem akarnék 24 centiset. Van egy tortagyűrűm, meg egy tepsim (most költöztünk, szóval jelenleg csak ezek állnak rendelkezésemre), ugyhogy 16-22 cm kozott gondolkozom. Ti mit ajánlatok? És mekkora mennyiségeket használnátok a kisebb tortához? Előre is köszi a választ!

edinox
edinox v, 2013-09-22 08:58

Kedves Risi!ez a recept szuper isteni,tokeletes!eloszor csinaltam eletemben ezt a tortat..sikerult a siker garantalt!a piskota fantasztikus magas lett,harom reszre vagtam,a krem nagyon finom,a tejszinhab pedig amennyire feltem a zselatintol,nem nagyon szeretek vele dolgozni nekiveselkedtem sikerult!!!gyakrabban fogom kesziteni!!nagyon szepen koszonom,hogy megosztottad velunk ezt a receptet!

Risi13
Risi / Risi13 sze, 2013-09-25 22:50

Kedves Edinox!
Örülök sikerednek! Köszönöm kedves szavaidat! :-) További jó sütés-főzést...

Licsi
Licsi / Licsi sze, 2013-07-17 17:39

Szia Risi!
Azt szeretném megkérdezni,hogyha én egy 28 cm-es tortaformába csinálom ezt akkor megduplázzam az adagokat az alapanyagokból vagy ha ugyan ennyiből csinálom nagyon lapos lesz?

Risi13
Risi / Risi13 sze, 2013-07-17 22:13

Szia Licsi!
Jó kérdés... :-) Nem igazán tudom felmérni, de talán, ha a 28 cm-es tortaformába készíted el, akkor lehet, hogy a dupla adag jó lesz, bár lehet magasabb/nagyobb lesz a tortád, sőt! Viszont, ha ugyan ennyiből készíted, akkor szerintem is nagyon lapos lesz... A 24 cm-es torta sem kicsi feldíszítve, a 28 cm-es biztosan óriási lesz. :-) Kíváncsi leszek melyiket választod és hogy fog sikerülni. Ha időd engedi, számolj majd be, ha kérhetem, oké? Köszi! Sok sikert! Risi

Licsi
Licsi / Licsi cs, 2013-07-18 10:04

Lehet hogy akkor 1,5 adaggal csinálom és természetesen beszámolok a tortáról ,ha elkészítettem és a család megkóstolta :D Saját szülinapi tortám lesz ,így szeretném nagyon szépre elkészíteni. Már jó pár szülinapi torta elkészítésén túl vagyok ,de az mindig a jól bevált család által használt recept alapján készült vagy ismerősnél kóstolt torta receptje alapján készült,de most szerettem volna valami újat és ez a recept nagyon tetszik :D Csak a tejszíntől félek kicsit azzal szoktam néha bajban lenni,de most vettem Hulala tejszínt mindenki azt ajánlotta hátha azzal végre sikerül valamit alkotnom :D Vasárnap lesz az ünneplés aztán mindenképp írok.
Üdv: Réka

Licsi
Licsi / Licsi cs, 2013-07-18 11:07

Egy újabb felfedezés! :D ugyan az a piskóta alap receptje mint az én hagyományos receptemé csak ebben van kakaó :D tehát a piskótára már megvan a megoldás! mert megmértem kb mennyi a 7 ek liszt és olyan 15 dkg jött ki és a mi tortaformánkban 25 dkg-mal szoktuk készíteni tehát kicsivel több mint az alaprecept 1,5x-se a krémeket is 1,5x csinálom aztán majd kisül valami belőle :D Jaj de örülök ,hogy észrevettem ezt

Risi13
Risi / Risi13 cs, 2013-07-18 15:33

Ügyes és szemfüles vagy! Biztosan sikerülni fog a torta! Sok sikert hozzá! Boldog szülinapot Neked! Várom a beszámolót! :-)

Licsi
Licsi / Licsi v, 2013-07-21 17:40

Kedves Risi!
A torta elkészítve és már 90%-ban elfogyasztva...:) Nagyon finom lett a torta az egész családnak ízlett és a mennyiség is megfelelt amit csináltam belőle szerencsére majdnem minden teli találat lett a mennyiséget illetően ,csak a vaníliás krém lett kicsit több,de azt meg holnap elkészítem leveles tésztával és semmi sem vész kárba :D Egyedüli hiba volt nekem ebben a receptben ami könnyen kiküszöbölhető az a zselatin. Sajnos az első hab részt amit csináltam vele nem igazán mondhatnám sikeresnek bár a tejszín nélküle is megmaradt,de nem lett 100%-os ,mert a zselatin lefolyt a tejszínhab aljára és ott összekocsonyásodott,pedig összekevertem amikor beleöntöttem a tejszínhabba nem tudom mi lehetett a hiba..de végül is már a díszítéshez habfixálóval csináltam és tökéletes lett:) Köszönöm szépen a receptet a magam és az egész család nevében :) Mellékelek egy képet is mutatóba :D https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/24416_10200435536...

Risi13
Risi / Risi13 v, 2013-07-21 22:46

Kedves Licsi!
Nagyon örülök és szívből gratulálok a tortádhoz! Nagyon szép lett!! Köszönöm a képet róla! :-) Ügyes vagy, hogy eltaláltad a mennyiséget. Nem tudom mi lehetett a baj a zselatinnal, ha összekeverted mikor beleöntötted... Igazán nincs mit a receptet, én köszönöm, hogy elkészítetted! Örülök sikerednek! :-) További jó sütögetést! Risi

fedo
fedo cs, 2013-04-04 17:51

Szia Risi! Annyit szeretnék megkérdezni, hogy zselatin helyett habfixálót is lehet használni a tejszínhabhoz? Picit félek a zselatintól, bár lehet, hogy tényleg nem lenne gond. Jövőhéten szeretném megsütni Kislányom szülinapjára. Előre is köszönöm, ha válaszolsz. Margó :-)

Risi13
Risi / Risi13 p, 2013-04-05 20:20

Szia Margó!
Szerintem nem kell félj a zselatintól, de szerintem a habfixálóval is működhet a dolog, bár én csak zselatinnal készítettem még, de egy próbát megér. Örülnék, ha visszajeleznél hogy sikerült a habfixálóval, persze, ha az mellett döntesz... :-) Sok sikert és boldog szülinapot Kislányodnak! :-) Risi

fedo
fedo sze, 2013-04-17 09:28

Kedves Risi!
Nagy sikere volt a tortának, szép és finom lett, rengeteg dicséretet kaptam, ami azt gondolom Téged, mint a recept megosztóját is megilleti. Én mégiscsak habfixálóval készítettem el a krémet, de így is kemény és tartós lett, nem folyt, így aki fél a zselatintól (mint én is :-)) ), nyugodtan használhatja. Üdvözlettel, Margó

Risi13
Risi / Risi13 sze, 2013-04-17 22:25

Kedves Margó!
Gratulálok sikerednek! Ügyes vagy! A dicséret mindenképp Téged illet, de nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám is... :-) Köszönöm tanácsodat mindenki nevében... talán hasznos lesz más 'félő' próbálgatónak is... :-) Üdv.: Risi

fedo
fedo szo, 2013-04-06 14:22

Kedves Risi! Nagyon köszönöm a gyors választ, természetesen jelentkezem még, hogy sikerült a torta és köszönöm Kislányom nevében is a jókívánságot! Üdv., Margó :-)))

Nunez
Nunez sze, 2012-04-11 19:02

Szuper recept! Az első tortám volt,és valami csudi jól sikerült! Köszönöm!

marica1985
marica1985 p, 2012-03-30 16:59

Megsütöttem mind megettem!!!!!!
Néhány apró módosítással készítettem el.
A piskótát csak 2fele vágtam.(nem lett olyan magas hogy hármat kiadjon 28cm-s a sütőm)
A zselatint kihagytam.
Aztán az alját megkentem a meggyes pudingos krémmel majd a tejszínnel,és rá a tetejét.Kívül hab,és díszítés.
Harc ment az utolsó szeletért!!!!

Risi13
Risi / Risi13 v, 2012-04-01 23:14

Kedves Marica!
Gratulálok! :-) Köszi, hogy elkészítetted! Elhiszem, hogy harc ment az utolsó szeletért, nagyon finom! :-)) Risi

szasza961
szandika konyhája / szasza961 h, 2012-03-26 16:44

szia!
nagyon megtetszett a recept,de szeretném egy kicsit variálni,mert akinek készítem annak jobban ízlik a citrom.
szerinted meg lehet ugyanígy csinálni csak pl. meggylé helyett citromlevet teszek bele és a tortalapok közé mondjuk narancsos-citromos lekvárt tennék, a piskótába pedig csokidarabokat?
és ha beteszem egy éjszakára a hűtőbe már feldíszítve, meg habbal kikenve,akkor az másnap reggelre jó lesz?
előre is köszönöm a választ!:)

Risi13
Risi / Risi13 k, 2012-03-27 21:24

Szia Szasza961!
Huhhh, igazán kreatív vagy! :-) El tudom képzelni a Te verziódat is, szerintem nem lenne rossz, csak vigyázz a mértékekre... Szerintem egy éjszakát kibír feldíszítve, simán! :-) Sok szerencsét! Érdeklődve várom, hogy sikerül és milyen lesz az íze! Kérlek írd majd meg. Köszi!

szasza961
szandika konyhája / szasza961 v, 2012-04-01 17:56

Kedves Risi13!
Először is nagyon örülök, hogy a Te recepted alapján készítettem el a sütit, nagyon tetszett az ünnepeltnek és a családjának is, először nem akarták elhinni, hogy én csináltam:))
Végül a krémbe narancslekvárt és habtejszínt tettem, a külsejét pedig a recept szerint díszítettem fel és a tetejére 3 fél citromkarikát tettem. Bár én egy szeletet ettem belőle, de ma estére itthon is megcsináltam Anyának,mert nagyon finom lett:)

Risi13
Risi / Risi13 v, 2012-04-01 23:12

Kedves Szasza961!
Nagyon örülök, hogy sikert arattál a tortával és köszönöm, hogy a receptemet választottad!! :-) Szerintem is nagyon finom. Narancslekvárral és citromkarikával... egyszer kipróbálom! Köszi! Gratulálok! Risi

Gretita
Gretita cs, 2012-03-22 11:12

Szia!
Diplomaosztóra szeretném elkészíteni, van még 1 egész napom. Nem tehetek bele sok cukrot, úgyhogy egy részét, vagy az egész mennyiséget folyékony édesítővel fogom pótolni. Az eredményről beszámolok! :)

Risi13
Risi / Risi13 p, 2012-03-23 22:09

Szia Gretita!
Már biztosan elkészítetted! Szerintem édesítővel is nagyon finom lesz! Gratulálok a diplomaosztódra! Várom beszámolódat! :-)

icus39
icus39 v, 2012-01-22 18:00

Szia Risi!
Lányom 20-dik szülinapjára megsütüttem a tortát,nagyon nagy sikere lett,nagyon finom volt.
Köszönöm szépen a receptet. Szia

Risi13
Risi / Risi13 v, 2012-01-22 20:46

Szia Icus!
Gratulálok sikeredhez! Tényleg nagyon finom torta... :-) Köszi, hogy elkészítetted! Boldog szülinapot lányodnak! Szia

nagyany
nagyany szo, 2011-12-17 16:33

Szuper recept! Nagyon szepen koszonom hogy megosztottad velunk! Nemreg lett kesz de maris fele elfogyott, es mondhatom osztatlan sikert aratott:D Azt hiszem bekerul a nagy kedvencek kozze, hiszen konnyen elkeszitheto es hihetetlenul finom!!!

Risi13
Risi / Risi13 k, 2011-12-20 11:40

Szia! Köszi! Nagyon örülök, hogy ilyen nagy sikert arattál vele! Gratulálok! Tényleg nagyon finom! :-)

zsaci
zsaci szo, 2011-12-10 16:42

Szia! Most csináltam meg a tortát. Kíváncsi leszek nagyon milyen is lesz! Csak egy kérdésem maradt: A csokidarát vagy reszeléket hogy teszitek az oldalára? :)

Risi13
Risi / Risi13 h, 2011-12-12 15:20

Szia Zsaci! Remélem jól sikerült! Bocsi, de csak most láttam leveled. A csokidarát a kezemmel nyomogattam rá... bízom benne, hogy megoldottad! :-) Risi

zsaci
zsaci sze, 2011-12-14 07:22

Nagyon szépen köszönöm a választ. Most nem volt csoki dara az oldalán,de így is nagyon fincsi lett! Ízlett mindenkinek. Mindig én sütöm a családban a tortákat a szülinapokra,és mindenki azt mondja finomabb mint a cukrász torta. Köszönöm ezt a receptet az egyik kedvenc lett szerintem! Puszi!

Risi13
Risi / Risi13 sze, 2011-12-14 11:26

Örülök, hogy az egyik kedvenc lett a családban.. tényleg nagyon finom! :-) Ügyes vagy! Jó sütögetést! Puszi: Risi

Roncsy
Roncsy p, 2011-12-09 13:43

Nagyon finom lett. Most újra kell sütnöm keresztlányom szülinapjára,mert finomabb,mint a cukrászdai :)

Zmártás
Zmártás k, 2011-11-29 14:48

Sziasztok!
Én is megsütöttem, nagyon finom lett. Szerintem akkor a legfinomabb amikor már jól lehűlt, és összeértek az ízek. Köszönöm a receptet.

nyzsuzsi
nyzsuzsi cs, 2011-10-20 13:30

Illetve lenne még egy kérdésem!
A meggylé a befőtt leve legyen, vagy a boltban kapható, magas gyümölcstartalmú meggylé?

Köszönöm!

nyzsuzsi
nyzsuzsi h, 2011-10-24 08:15

Megsütöttem a hétvégén és szuper lett!!! Végül találtam 24 cm-es formát hozzá, azzal sütöttem, illetve vettem külön meggylevet! Szuper, én is megkaptam azt a bókot, hogy melyik cukrászdából van! :) Köszönöm!

Risi13
Risi / Risi13 v, 2011-10-23 20:22

Kedves Zsuzsi!
Lehet, hogy már elkészítetted és tudod a válaszokat.... ha a 21 cm-sben készíted és 6 tojásból a piskótát, akkor valószínű magasabb lesz a tortád és esetleg még egy plusz réteged lehet...
A meggylé nálam a befőtt leve volt.. Sok sikert az elkészítéshez, ha még nem vagy túl rajta. Ha már elkészítetted, remélem sikerült! Risi

nyzsuzsi
nyzsuzsi cs, 2011-10-20 13:26

Kedves Risi13!
Az én tortaformám csak 21 cm-es.
Szerinted ha csak 6 tojásosnak csinálom a piskótát, az úgy megfelelő?

Köszönöm!!

Mazsola75
Mazsola75 p, 2011-10-07 22:24

Még augusztusban sütöttem meg a párom 35-ik szülinapjára! Igazán nagy sikere lett és örült neki!
Köszönöm a finom receptet :)

Risi13
Risi / Risi13 k, 2011-10-18 10:20

Kedves Mazsola!
Gratulálok sikeredhez! Köszönöm, hogy elkészítetted! :-) Risi

Risi13
Risi / Risi13 k, 2011-08-23 09:46

Kedves Mariann! Köszönöm, hogy elkészítetted! Szerintem is nagyon finom! Risi

PatoltsTimi
PatoltsTimi p, 2011-07-15 18:23

Szia Risi!
Szeretném megkérdezni , hogy 1 napot állhat a torta a hűtőben?
Előre is köszi !
Timi

Risi13
Risi / Risi13 v, 2011-07-17 21:03

Szia Timi!
Lehet, hogy már kicsit későn láttam meg üzeneted... szerintem állhat 1 napot a hűtőben a torta.
Bár gondolom azóta már el is fogyott! :-) Risi

nettil
nettil cs, 2011-06-23 20:19

Szia Risi!

Ez volt az első torta, amit sütöttem! A Te recepted alapján, és nagy sikert arattam vele! Ízlett az egész családnak! Le is adták a rendelést! :) Holnap készítem a következőt! Köszönöm!!!

Risi13
Risi / Risi13 p, 2011-06-24 06:57

Szia Kedves Nettil
Gratulálok, ügyes vagy és örülök, hogy az én receptem alapján készült az első tortád! :-) További sok sikert! Risi

Eperke chef
Eperke chef h, 2011-05-09 14:52

 
Sajnos az én tortám nem lett finom. Az általam használt Habmesterbe tettem 2 kanál zselatint, így gumiszerű valamit kaptam. Lehet nem kellett volna hozzá már semmit sem tennem??? Próbálta már valaki Hullallával esetleg??? A kislányom tejérzékenysége miatt gondoltam, hogy kipróbálom a növényi zsiradékból készült habot, de túl gumis lett az egész. Az eredeti recepten ne változtasson senki, mert én variáltam, és így várakozásomon aluli lett a végeredmény. Az általad előírt recept biztos tuti jó, amúgy a zselatinos meggy benne csuda finom lett!
Biztos fogok még vele próbálkozni ! :)

375