Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján recept

Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján
Feketeerdő torta 10. - Pierre Hermé alapján
120 perc / előkészület: 80 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na igen, megint Pierre-rel menőzök, tudom. :) De egyszerűen nem lehet mit tenni ellene. (Egyébként tradicionális magyar szakácsoktól/könyvekből is szívesen sütök, jelenlegi könnyű esti olvasmányom Dobos József 800 oldalas munkássága...csodálatos könyv, ajánlom nektek is!)
A tortának különösebb története nincs, anyukám 55. szülinapjára készült, a recept pedig egy szingapúri bloggerina közvetítésével jutott el hozzám. Mint utóbb kiderült, elég lett volna Pákosztos macsekig menni. :)
A tortáról teljes fotót itt találhattok.
Nagyon élveztem a készítését, és nagyon tetszik, hogy nem kell bele semmilyen előre gyárott por vagy ilyesmik. (Jó, a zselatint leszámítva. :))
Ne ijesszen meg senkit a hosszadalmas leírás! A pisktótát, a csokikrémet és a meggyet előző nap kell előkészíteni.

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A csokikrémhez

  • 375 g habtejszín (az eredeti receptben "heavy cream" szerepel, ami zsírosabb mint a mi tejszínünk, én nem tudtam ilyet szerezni)
  • 1 ek cukor
  • 65 g étcsokoládé (86%-os )

A meggyes krémhez

A meggylikőrös (kirsch) tejszínkrémhez

A sziruphoz

A díszítéshez

ajánlat

A tortáról bővebben itt lehet olvasni.
Pierre Herméről pedig itt.
A csokoldéforgács nekem nem lett túl szép színre (fomára sikerült normálisat alkotnom:)), mert nem temperáltam a csokit. Erről meg itt olvashattok.

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

klasszikus feketeerdő, feketeerdő torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskóta készítéséhez kivajazunk/zsírozunk egy nagyobb tortaformát. (Az oldalát én nem szoktam, csak az alját, így saját belátása szerint emelkedhet a tészta.)
  2. A kakaót, a lisztet és a keményítőt elkeverjük.
  3. 75 g cukrot addig keverünk a tojássárgákkal, míg habos szerkezetű és fakósárga színük nem lesz.
  4. Egy másik tálban a fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral.
  5. A fehérjehab (meringue) egynegyedét, plusz a száraz hozzávalókat hozzákeverjük a tojássárgákhoz.
  6. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjét, előmelegített sütőbe toljuk. Pár perc pihentetés, majd rácsra borítás, és teljes kihűlés után lehet szeletelni (3 felé).
  7. A csokoládékrémhez a tejszínt összemelegítjük a cukorral, majd lehúzzuk a tűzről, beledobáljuk a csokit, és addig keverjük, míg fel nem olvad.
  8. Dobjuk hűtőszekrénybe a krémet 5-6 óra hosszára.
  9. A torta összeállításakor a csoki-tejszín elegyet felverve egy puha textúrájú krémet kell kapnunk.
  10. Előkészítjük a meggyet. Egy tálba tesszük az összetevőket (kivéve a meggyet), és összeforraljuk őket. Hozzáadjuk a meggyet, 2-3 percig forraljuk.
  11. Legalább négy óráig állni hagyjuk a keveréket, hogy a meggy alaposan átvehesse az összetevők aromáit.
  12. A vaníliás-likőrös krémhez a zselatint hideg vízben oldjuk.
  13. 60 g tejszínt felforralunk a vaníliával, majd a szokásos módon felolvasztott zselatint hozzákeverjük ehhez a kihűlt elegyhez.
  14. Az egészet összevegyítjük az előzetesen már felvert maradék habbal.
  15. Összeállítjuk a tortát. Az egyik kakaós piskótát visszatesszük a kapcsos tortaformába, erre jön a szirup egy része, majd a fehér krém ¾-e.
  16. Megszórjuk meggyel, és végül beborítjuk a krémmel, majd a piskótával, és eszerint folytatjuk a rétegezést.
  17. Ha kész, pár órára hűtőbe tesszük a zselatin miatt, majd tejszínnel bevonjuk az egész tortát, és csokoládéreszelékkel, meggyel díszítjük ízlés szerint.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 59 957
elküldve: 8
receptkönyvben: 186
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

szaszamadár

Mióta szakács: 2010.07.30.
3 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mimiáu
mimiáu szo, 2015-07-18 09:13

Csak én vettem észre, hogy a csokis krémet nem látom a leírásban, hogy mikor használjuk fel? Vagy azzal mit csinálok ha a fehér krémmel töltöm meg a tortát? :D Megeszem mellé? :D

cranberry
cranberry p, 2015-07-03 22:09

hát én nem értek mindent pontosan, a fehér krémnél habfixálót írsz, a leírásban zselatint, .... aztán az összeállításnál: tegyem az első lapra rá a fehér krém 3/4-ét, rá a meggyeset, rá megint fehér krém (akkor itt nagyjából az összes elfogyott ha jól számolom), és folytassam ezt a műveletsort a másik két piskótalapon is. Ja és a piskóta, tényleg 35 gramm a liszt, kevesebb mint a kakaó benne?? , biztos, hogy el tudom ezt a piskótát 3 részbe vágni? Örülök, ha kettő lesz belőle, de leginkább egy... . Ja és még egy kérdés: miért csak 5 tojásfehérje? Mit csináljak a néggyel? ..... Mindamellett megsütöm ma, mert nagyon tetszik, és majd kreatívkodok. :)

Droika
Droika v, 2014-01-19 15:15

A férjem kedvence, tökéletes recept!! Életem első tortaja, nagy sikert arattam!

varadizsike
vzsike / varadizsike k, 2012-04-24 13:45

Szia! Már régóta ez a család kedvenc szülinapi tortája és eddig még mindíg a cukrászdában vettem, de most úgy gondoltam, megpróbálom megsütni. Nagyon tetszik a recepted, de nem minden világos számomra. Nincsen megadva a sziruphoz a hozzávalók mennyisége és zseléfixel vagy habfixel készítetted a zselatin helyett. Nekem a zselatin valahogy soha nem sikerül. A hét végén lesz a fiam szülinapja, neki akarom elkészíteni, várom a válaszodat.
Szép napot! Üdv: vzsike

yummmmmmiiiii
Bloemcake / yummmmmmiiiii szo, 2011-03-05 01:56

Koszonom a receptet,ez a kedvenc tortam,csak nem talaltam a receptet,ha hazamegyek tuti megsutom!!!!!!!!!!!!!!!!Eloszor itt,Angliaban a parom lepett meg ezzel a tortaval,azota,ez lett a kedvencem!Alig varom,hogy elkeszitsem! :-DAngyal vagy,tovabbi jo sutogetest!!!!!!

672