r
Nosalty Logó

Farsangi fánk Vicikó konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Farsangi fánk Vicikó konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1590 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 12718 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 429 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    505.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 1590 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146 g

Zsír

  • Összesen
    923.3 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    409 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    318 g
  • Koleszterin
    658 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4045.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    398 mg
  • Kálcium
    1034 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    1706 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    961.3 g
  • Cukor
    168 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    440.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    352 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    744 micro
  • Kolin:
    595 mg
  • Retinol - A vitamin:
    474 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    918 micro
Összesen 12718 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 429 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet jó langyosra felmelegítjük. Egy kevés, kb. 60-80 ml meleg tejjel felfuttatjuk az élesztőt, amit elmorzsoltunk, és 1 mk cukorral megszórtunk.
  2. A tálba beleöntjük a maradék tejet, amiben majd fogjuk készíteni a tésztát. ( Jó nagy legyen! ) Ebbe öntjük a felkavart tejfölt, sót, cukrot, és egy külön tálkában felütött tojásokat, amit kicsit felverünk. Az egészet fakanállal megkeverjük.
  3. Hozzászitálunk 950 g lisztet, és nagyon alaposan fakanállal kidolgozzuk, amíg tényleg hólyagosodni nem kezd. Tehetjük dagasztógépbe is, de én inkább a nehezebb megoldást választottam, vagyis a puszta kézierőt.
  4. Ha már jónak látjuk, konyharuhával lefedjük, és kb.90-120 percet hagyjuk kelni.
  5. Amint megkelt, legalább a duplájára, liszttel megszórt munkafelületre borítjuk a tálból. Lehetőleg, ami felül volt a tálban, az most alulra kerüljön.
  6. Kézzel, ügyesen szétnyomkodjuk a tésztát, hogy kb. 2- 2,5 cm magas legyen mindenhol.
  7. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a keletkező darabkákat újból, és újból lazán összegyúrjuk, majd ezekkel is hasonlóan járunk el.
  8. Ha kész vagyunk a tésztával, egy kb. 25-30 cm-es lábasba vagy magasabb falú serpenyőbe (aminek van fedője!) öntjük az olajat, és megforrósítjuk.
  9. Ekkor úgy tesszük bele a fánkokat, hogy kisebb mélyedést alakítunk ki a közepükön az ujjainkkal, ésamelyikoldala lefelé volt, az mosta tetejelesz az olajban.
  10. Ekkora serpenyőbe kb. 5 darabot tegyünk, mert megnőnek, és így szépen meg tudnak sülni.
  11. Az első kb. két percben rátesszük a fedőt a serpenyőre, ez alatt szépen megmagasodnak a fánkok (ettől lesz szép " szalagos "), majd levesszük a fedőt, megnézzük, hogy aranybarna-e már az alja, ha igen megfordítjuk, és tovább sütjük a másik oldalát is, már fedő nélkül.
  12. Konyhai papírtörlőre szedjük ki a megsült fánkokat ( ezt akár több menetben is megmételhetjük), így egyáltalán nem marad olajos a fánkunk.
  13. Tálalótálra rakosgatjuk őket, megszórjuk porcukorral, ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá, és akár azonnal nekiláthatunk az eltüntetéséhez.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 394
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 69818
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Farsangi fánk Vicikó konyhájából
Vicikó 251 recept

 Mint sokunknak itt olvasható, a déditől, édesanyámtól, stb., nekem is drága Nagymamikámtól való a recept. A gyerekkori emlékem a fánkról nagyon emlékezetes maradt, a mai napig pontosan él bennem. Többször megtörtént, és mindig ugyanúgy. Amikor megérkeztünk Nagymamámékhoz, az asztal közepén volt egy nagy fehér tálban a fánk, óriási hegyként kiemelkedve belőle. Ez akkor volt, kb 5 éves lehettem, mikor a fejem, ill. a szemem az asztal magasságában volt, így a látvány erősen szembetűnő volt. :-) Alig vártam, hogy odaérjünk az evésben, hogy jöhessen már! A tökéletes fánk! Mamika fánkja, - ami már sajnos csak emlék...! Megörökölve a receptjét, ma már én készítem. De lehet, hogy besegít odafentről..., mert  mindig finomra sikeredik. :-) Azért annak örülhetek, hogy  még hála Istennek, legalább Anyukámmal együtt tudunk belőle eszegetni, azaz bedegeszelődni, mert a fánk már csak ilyen :-) , és nosztalgiázni, ahogy ma is történt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek