Fánk 6. recept

Fánk 6.
Fánk 6.
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja nem hagy a gondolat, fánkot kell sütnöm, ma végre rászántam magam. Több recept összeollózásából született meg az enyém, és igazán finom lett. Mindenkinek nagyon tetszett.
Még sosem sütöttem, ezért kicsit izgultam, de nem kellett volna. A tészta gyönyörű lett, csak úgy hólyagzott, amikor nyújtottam. Legjobban viszont annak örültem, hogy nem lett olajos!
A szüleimnél voltunk, náluk készítettem el, és anyukám nagyon büszke volt, hogy a lánya ilyen tésztát dagaszt. (Ő nem szokott ilyenekkel "bajlódni".)
Ebből az adagból úgy 45-50 fánk lett.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1 élesztő
  • 8 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (lehet 2 is)
  • 4 ek cukor

Sütéshez:

  • 1 l olaj

Tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor
  • lekvár (esetleg puding)

ajánlat

Lekvárral vagy pudinggal tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, szalagos fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a 2 db tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom reszelt héját, a vajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tejet melegen szintén hozzáadjuk.
  3. Alaposan összedolgozzuk, majd kidagasztjuk. Addig kell dagasztani, amíg már nem ragad a tálra, sem a kezünkre, és kezd hólyagosodni.
  4. Amikor már szép a tészta, meglisztezzük a tetejét, és meleg helyen, letakarva a duplájára, kb. egy órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  6. Fánkszaggatóval (pohár is jó vagy bármilyen szaggató) kiszaggatjuk.
  7. Szaggatás után még a deszkán is kelesztjük a fánkokat, kb. 15 percig.
  8. Közben odateszünk egy edénybe melegedni annyi olajat, amennyiben tudnak majd "úszni" a fánkok.
  9. Mikor már forró az olaj, beletesszük a fánkokat, és szép pirosra sütjük. Először az egyik oldalát kb. 2 percig, fedővel lefedve. Majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, és még kb. 1 percig sütjük.
  10. Szűrőbe vagy papírtörlőre szedjük, hogy az olaj eltűnjön róla.
  11. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálaljuk.
  12. Lekvárt, esetleg pudingot adunk mellé.

statisztika

beküldve:
nézettség: 36 355
elküldve: 3
receptkönyben: 169
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Anita

Mióta szakács: 2010.01.28.
15 recept

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

Legfrissebb cikkek

Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Domi’s Bake Shop - példaértékű új hullám
Kedves, barátságos, stílusos - mintha csak a legjobb barátnőd hívna át egy sütizésre, és közben elmesélné, hogy megcsinálta a saját cukrászdáját.
Így működik a tökéletes sütés
Így működik a tökéletes sütés
Mitől barnul, sül a hús, a kenyér vagy akár a zöldség? Hogy lassítsuk vagy gyorsítsuk a folyamatot? Ha te is szeretnéd tudni, olvass tovább!