Fánk 6. recept

Fánk 6.
Fánk 6.
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja nem hagy a gondolat, fánkot kell sütnöm, ma végre rászántam magam. Több recept összeollózásából született meg az enyém, és igazán finom lett. Mindenkinek nagyon tetszett.
Még sosem sütöttem, ezért kicsit izgultam, de nem kellett volna. A tészta gyönyörű lett, csak úgy hólyagzott, amikor nyújtottam. Legjobban viszont annak örültem, hogy nem lett olajos!
A szüleimnél voltunk, náluk készítettem el, és anyukám nagyon büszke volt, hogy a lánya ilyen tésztát dagaszt. (Ő nem szokott ilyenekkel "bajlódni".)
Ebből az adagból úgy 45-50 fánk lett.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1 élesztő
  • 8 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (lehet 2 is)
  • 4 ek cukor

Sütéshez:

  • 1 l olaj

Tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor
  • lekvár (esetleg puding)

ajánlat

Lekvárral vagy pudinggal tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, szalagos fánk

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a 2 db tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom reszelt héját, a vajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék tejet melegen szintén hozzáadjuk.
  3. Alaposan összedolgozzuk, majd kidagasztjuk. Addig kell dagasztani, amíg már nem ragad a tálra, sem a kezünkre, és kezd hólyagosodni.
  4. Amikor már szép a tészta, meglisztezzük a tetejét, és meleg helyen, letakarva a duplájára, kb. egy órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  6. Fánkszaggatóval (pohár is jó vagy bármilyen szaggató) kiszaggatjuk.
  7. Szaggatás után még a deszkán is kelesztjük a fánkokat, kb. 15 percig.
  8. Közben odateszünk egy edénybe melegedni annyi olajat, amennyiben tudnak majd "úszni" a fánkok.
  9. Mikor már forró az olaj, beletesszük a fánkokat, és szép pirosra sütjük. Először az egyik oldalát kb. 2 percig, fedővel lefedve. Majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, és még kb. 1 percig sütjük.
  10. Szűrőbe vagy papírtörlőre szedjük, hogy az olaj eltűnjön róla.
  11. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálaljuk.
  12. Lekvárt, esetleg pudingot adunk mellé.

statisztika

beküldve:
nézettség: 36 053
elküldve: 3
receptkönyben: 167
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Anita

Mióta szakács: 2010.01.28.
15 recept

Legfrissebb cikkek

Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Létezik egy módszer, amellyel pofonegyszerűen és sírásmentesen készíthetünk házi tormakrémet, így nincs több kifogás, tormázzatok velünk ti is!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Mit tegyünk, ha egész héten nem volt időnk felkészülni a húsvéti hétvégére? Semmi okunk a pánikra, hiszen egyszerű, ám csodás ételeket készíthetünk az utolsó percben is.