r
Nosalty Logó

Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fánk 13. - bécsi, lekvárral töltött
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 7409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 442 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    280 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.4 g

Zsír

  • Összesen
    521.2 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    225 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    163 g
  • Koleszterin
    1003 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4219 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    532 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    1053 mg
  • Nátrium
    2241 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    602.6 g
  • Cukor
    182 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    853 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    179 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    574 micro
  • Kolin:
    730 mg
  • Retinol - A vitamin:
    837 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    991 micro
Összesen 7409 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 442 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük, a tej felében feloldjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
  2. Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet.
  3. Ekkor letakarva meleg helyen 30 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a lisztet lesöpörjük. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket.
  5. Ekkor a bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát.A széleket jól összenyomkodjuk, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat.Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
  6. Ekkor az összeragasztott fánkokat felső oldalukkal lefelé belisztezett ruhára tesszük, és letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek.
  7. Eközben felforrósítjuk a zsíradékot a megfelelő hőmérsékletre (mikor a zsírba cseppentett víz hangosan sistereg), és beletesszük a fánkokat, kb. 2 perc múlva óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas kanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük. 25-30 darabot ad ki.
  8. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 463
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 120492
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 25.

Ajánló

Családomban farsang alkalmával szinte kötelező elkészíteni, de ha valaki szeretné, nyugodtan elkészítheti az év bármely napján egy jó tartalmas leves utáni fogásként.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept a Mester Kukta 1991 évi egyik számában található. Egyszer már készítettem ezt a hagyományos bécsi farsangi fánkot, és már akkor is nagy siker volt a családban, ugyanúgy mint most. Annyit kell tudni róla, hogy a lekvár a belsejében található.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?