Fahéjjal szórt gyors túrógombóc recept

Fahéjjal szórt gyors túrógombóc
Fahéjjal szórt gyors túrógombóc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban úgy kellett kikönyörögni, hogy túrógombócot főzzön édesanyám. Ugyanis tekintettel kellett lenni az asztalnál ülő férfiakra is, akik mindketten egyetértettek abban, hogy ez nem "férfiétel". Azt nehezményezték, hogy alig eszik meg, nemsokára megint éhesek lesznek. Van benne valami, de ez engem cseppet sem zavar. Én gyakran készítem, mert egy jó kis tartalmas leves után bizony ugyanúgy megállja a helyét, mint bármely más ebédtészta. Meg uzsonnára is jó, meg vacsorára, meg mindig, hacsak úgy eszünkbe jut.

hozzávalók / 4 adag

  • 1/2 kg túró
  • 2 tojás
  • 10 dkg búzadara
  • 1 jó csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna

Hempergetni:

  • 4 ek étolaj
  • kb. 6 ek zsemlemorzsa

Tetejére:

ajánlat

Bár gríz van benne, de én sose hagyom állni. Egyszer próbaképpen hagytam 1-2 órát, de semmi különbséget nem tapasztaltam a gombócok állagában. Akkor meg minek? Természetesen frissen a legpuhább, másnapra keményebb és tömörebb lesz, de szerintem így van ez minden hasonló gombóccal.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc, zsemlemorzsába forgatott túrós gombóc, túrós tésztájú gombóc
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb lábosban vizet teszünk fel forrni egy kicsi sóval.
  2. A túrót villával jól összetörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha a tojásfehérjét habbá verve a végén adjuk hozzá, még könnyebb tésztát kapunk. Vizes kézzel kb. 20 gombócot formázunk, és félretesszük, míg a víz fel nem forr.
  3. Az olajon finoman megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  4. A gombócokat a lobogva forró vízbe pottyantjuk, majd lefedjük. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, kisebb lángon még kb. 5 percig főzzük.
  5. Szűrőkanállal áttesszük a zsemlemorzsába, és jól meghempergetjük.
  6. Tejföllel, porcukorral és fahéjjal tálaljuk.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 20 940
elküldve: 16
receptkönyben: 371
elkészítve: 14/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
263 recept

Hozzászólások (20)

ANDREJ
ANDREJsze, 2013-07-03 12:17

Fantasztikus!!!!Egyszeruen NAGYSZERU!!!!Koszonom szepen a receptet!!!!!

szacsiga
szacsigak, 2013-03-19 14:04

Kedves Fahéj! Megkérdezhetem, hogy az adott mennyiségből kb. hány darab gombóc készül? Köszönettel: Csilla

Fahéj
Fahéjk, 2013-03-19 16:40

Kedves Csilla!
Nekem olyan 20-24 db, attól függően, mekkorára gömbölygetem őket. Arra számítani kell, hogy főzés közben megnőnek kicsit.
Üdv: Fahéj

beagita
beagitaszo, 2013-03-09 17:04

Kedves Fahéj!
Ez tényleg gyorsan elkészül, és nagyon finom! Két kisfiamnál is sikert aratott. Nem szoktam túrógombócot készíteni, de ezentúl fogok! Köszönet a receptért!
Bea

Fahéj
Fahéjszo, 2013-03-09 18:29

Kedves Bea!
Örülök, hogy megjött a kedved hozzá. A kisfiúk szerintem mindannyiszor nagyon fognak neki örülni. :)
Mindig jó átvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Editv, 2013-03-03 20:50

Évikém, nálunk a túrógombóc jöhet minden mennyiségben! Én eddig állni hagytam, de ha Te mondod kipróbálom a habbá vert fehérjével, mert biztos nem csalódom és még időt is nyerek.
Szép estét!
Edit

Fahéj
Fahéjv, 2013-03-03 21:12

Próbáld csak ki, nagyon finom. Én is imádom!
Üdv: Fahéj

Torma
Tormasze, 2013-02-27 11:48

Túró gombóc , jöhet bármikor!!! Mentettem, köszi, Torma :)
Biccentés BAtorkának!

Fahéj
Fahéjsze, 2013-02-27 20:17

Szióka kedves Torma, te Bátorítóm! :)
Gombóc fincsi, kóstold meg! Bátorka hűtőmben lapul, egyszer meg kellett étetnem, mert levet készített takarónak. Holnap veszem elő, ahogy tanácsoltad, és szombat délre kész lesz az új kenyér, finomabb, mint valaha. :))) Legalábbis így szeretném. Egyébként szerintem első Bátorkás kenyerem első kelesztése szupi lett, mert mikor kifordítottam a kelesztőtálból, csak úgy burjánzottak a sikérláncok, gyönyörű volt. Na most vagy túlkelesztettem, bár az állítólag lehetetlen kovászos tésztánál, vagy a második kelesztést szúrtam el. és szerintem túl gőzős is volt a sütő. Csak enyni baja volt, de azért hősiesen megettük, mert ízre meg bevált.
Puszi: F
És majd mindig beszámolok. :)

Torma
Tormacs, 2013-02-28 02:21

De jó lenne ott lenni szombaton!!! Az első sütések kicsit idegtépőek, de idővel teljesen meg fogod ismerni, hogy milyen fázisban van a kovász!
Jól tetted, hogy megetetted, mert a folyadék jelzi, hogy megevett mindent...A tiédet most majd lehet, hogy 2-3 szor is meg kell etetni. A hűtő után lassabban habzik fel, de várd ki türelmesen, amíg igazán " begorombol"! Inkább később süssed; érdemes kivárni, amikor optimális, nagy-buborékok, habos :)
Első kelesztés: duplájára!!! Mindegy, meddig tart....
Második: legalább másfélszeresére....
A gőztől NEM eshet össze... A gőz az emelkedésben is segít :)

A gyakorlott élesztős kenyérsütőnek hibája az alul-kelesztés, mert megszoktuk az élesztő gyors tempóját...ez volt az én hibám is eleinte....nem is hittem, milyen nyugodtan, élvezettel lehet sütni a vadkovaszosokat! Egészen más élmény, mint az élesztős sütés...imádom a kis kovászaimat!!!
Tönkölylisztettel nekem nagyon kellemes dolgozni; ajánlom mindenkinek, mert szépen kel, szuper egészséges! Na, nagyon kellemes szombatot kívánok, Torma :)

Fahéj
Fahéjv, 2013-03-03 21:34

Kedves Torma!
Közben eltelt a szombat, és megszületett a második vadkenyerem. :)) Elég vad még mindig, nem egy civilizált kenyér, de már jobb, mint az első. naná, hogy nem volt türelmem azt az éjjel kelőset megsütni, helyette inkább az a 6 órás kelesztéseset csináltam megint. Kérdésem: Mért van az, hogy az én kenyerem kelés közben nem emelkedik annyira, hanem inkább terjeszkedik? Olyan nehéz így megállapítani, hogy kétszerese-e már. Másik kérdés: Mi az, hogy aktív kovász? Az a működőképes kovászt jelenti, vagy azt amikor az etetés után elkezd növekedni? Mert lehet, hogy rosszkor dagasztom be. Mert még mindig sűrű egy kissé a kenyerem, és a héja se az a szép repedezett, hanem inkább egy homogén burok a tetején. Kár, hogy nem látod. :)
Várom a megmentő választ! P: F

Fahéj
Fahéjcs, 2013-02-28 06:36

Szombaton úgyis velem leszel gondolatban. Az lesz az első, hogy beszámolok. Kovászkáidat is üdvözlöm! :)

viki82
viki82sze, 2013-02-27 05:11

Idaig nem volt rendes turogomboc receptem, pedig ez az egyik kedvenc etelem. Ma elkeszitettem ezt a receptet, es valami csodalatosak lettek a gombocok!!! Nagyon finomak es PUHAK!!!
Koszonom

Fahéj
Fahéjsze, 2013-02-27 20:09

Nincs mit! És az se hátrány, hogy nem kell állnia, így ripsz-ropsz kész.

Ollocska
Ollocskak, 2013-02-26 22:15

Ugyanigy csinalom (a feherjevel is, ha azt nem csinalja az ember, dobalozni lehet a gomboccal olyan kemeny lesz) es nagyon szeretem en is, egyet ertek, minden alkalomra a jo valasztas. :)

Fahéj
Fahéjsze, 2013-02-27 20:08

Igen, mi is imádjuk, legalábbis én imádom, a többiekre meg rábeszélem. :))

csikipi
csikipik, 2013-02-26 19:00

Kedves Fahéj, szép a fotód és köszi az ötletet a tojásfehérjével. Ezután én is habbá verem. Piroska

Legfrissebb cikkek

Heti menü: gyors ebéd iskolakezdésre
Heti menü: gyors ebéd iskolakezdésre
Véget ért a vakációs idény, újra elkezdődik az iskola és a hétköznapi hajtás. Ilyenkor jót tesz, ha ízletes ebédet fogyaszthatunk, de nem árt, ha gyorsan el is készíthető.
Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?