Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas-mézes szelet Walaky konyhájából

Fahéjas-mézes szelet Walaky konyhájából
Fahéjas-mézes szelet Walaky konyhájából
58 perc / előkészület: 35 perc főzés: 5 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fahéj és a méz szenzációs páros.....aki ezeket szereti, annak különösen ajánlom ezt a finomságot.....mi imádjuk ezt az ízvilágot :)......hatalmas előnye, hogy azonnal puha, azonnal lehetne fogyasztani - ezt először nem akartam elárulni :) -, egyszerű az elkészítése, viszont az íze annál frenetikusabb :)....a megszokott mézes krémes helyett is szoktam készíteni, a változatosság kedvéért :)......ünnepnapokra, hétvégékre, vendégek fogadására tökéletes......vagy csak úgy, ha a család megkívánja :)......érdemes kipróbálni....

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Krém

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Először is: nyírjunk ki szilikonos sütőpapírból 3 db egyenlő nagyságú, 33x22 cm-es lapot, ezen fogjuk nyújtani egyenként a 3 lapot, így teljesen egyenlő nagyságúak lesznek. Majd nyújtáskor a szélein hagyjunk ki körülbelül fél centi sávot. Ezen is fogjuk kisütni. (Nyújtáskor lisztezzük be a sütőpapírt!)
  2. Következő lépésként mérjünk ki mindent, amit kell, így könnyen kézre esik minden hozzávaló, gyorsabban haladunk. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a sütemény készítése!
  3. A száraz hozzávalókat egy tálban kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a tojásokat, az olvasztott, de nem meleg vajat, mézet, s jól dolgozzuk össze. Lehetséges, hogy kell még egy kevés liszt a végén, hogy már ne ragadjon a kezünkre, leváljon róla. Osszuk el három egyenlő részre, lisztezzünk a részek alá.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban. Mindegyik részt az első lépésben leírtak alapján nyújtsuk ki. Ha egyet kinyújtottunk, átemeljük egy tepsibe, amibe belefér - vagy tepsi hátára -, s az előmelegített sütőben körülbelül 6 perc alatt süssük meg. Nem szabad túlsütni! Mindegyikkel így járunk el. Miután kisültek, megfordítjuk, s lehúzzuk a sütőpapírt róluk, s hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Ha kihűltek, az egyik lapot kenjük meg a krém felével, erre tegyük a másik lapot, kissé nyomkodjuk meg, s erre a krém másik felét kenjük el egyenletesen, s végül a harmadik lappal fedjük be a krémet, ezt is kissé nyomkodjuk meg, hogy összeigazodjon a krém és a tészta. (A csokoládés bevonat helyett lehet simán porcukorral meghinteni a tetejét, miután pihent egy napot a hűtőben, tehát elhagyható. Így is isteni.)
  6. Legvégén kenőecsettel vigyük fel a tetejére a fehércsokoládés-bevonatot - ez nem lesz vastag, nem kell megijedni. Azonnal puha a tésztája, lehetne is rögvest fogyasztani - ezt nem akartam először elárulni, meglepetésnek szántam annak, aki elkészíti! :) Fedjük be a süteményt, s egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni, ha megéli a sütemény :) - ezalatt az ízek is jobban összeérnek, a krém megdermed!. Ezután lehet szépen szeletelni, jóízűen fogyasztani! JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes! :)

Krém

  1. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, s lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, de sűrűn kavargassuk meg hűlés közben.
  2. A vajat habosra kavarjuk a cukrokkal, majd a kihűlt, főzött krémmel dolgozzuk össze szépen, egyneművé.

Tetejére

  1. Egy kis lábaskában a hozzávalókat felmelegítjük, nem kell, hogy felforrjon, levesszük a tűzről, s addig kavargatjuk, míg a csokoládé teljesen elolvad. Ha egynemű, hagyjuk hűlni kissé, s még melegen a sütemény tetejét bevonjuk vele.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x2 cm
  • költség: 1600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 5 823
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
128 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes fahéjas szelet

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-03-25 19:08

Köszönöm, nagyszerű!

Csak azt nem értem, miért, ha nem jelent meg a Facebookon a cikk?!
Na, de mindegy!

Üdv.: Walaky / JUDYTH59

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2018-03-21 22:18

Köszönöm szépen, ez nagyon kedves Tőletek, Nosalty csapata!

Írtam - még 19-én - levelet e-mailben Nektek ezzel kapcsolatban, de sajnos semmi reakciót nem kaptam rá e-mailben! Itt erről ennyit! Sajnálom, hogy semmit nem írtatok!!!

Üdvözlettel: JUDYTH59

NoSalty
Nosalty / NoSalty Thu, 2018-03-22 09:14

Kedves Judyth59!

Szeretnénk megkérdezni, milyen címre írta a levelet, ugyanis sajnos mi nem kaptunk Öntől emailt. Kérjük, küldje el a levelet az info@nosalty.hu-ra.
Üdvözlettel:

Nosalty

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Thu, 2018-03-22 10:31

Kedves Nosalty!

Elküldtem, de már nincs jelentősége - azt hiszem, nem is lett volna -, vegyétek tárgytalannak - már egyébként, s egyáltalán is az!

Üdvözlettel: Judyth59

libaláb
libaláb Sun, 2018-01-14 02:32

Na, elszórakoztattam magam ezzel a sütivel, de megérte, legközelebb pedig majd okulok a mostani hibáimból. Először is, nekem nem állt össze, nem liszt, de még jó 5 deka vaj kellett pluszban, ez nyilván a liszt minősége miatt volt. Aztán nagyon nehezen tudtam kinyújtani, de azért összehoztam, jó erősen nekiestem, megcsináltam... és sütés után jöttem rá, hogy nem gáztepsi nagyságúra kellett volna, az én remekművem ugyanis óriási, de lapos, nem olyan szép magas, mint a képen. Na nem baj, legalább rájöttem, miért volt olyan nehézkes “megfelelő” nagyságúra nyújtani. Értelemszerűen így a krém (amibe csempésztem egy kis plusz mézet, isteni finom lett tőle) is nagyobb felületen oszlik el, tehát tényleg kis lapos maradt :D A tetejére az a csokis máz pillanatok alatt kész van, belemajszoltam, nehogy lehagyja bárki, már úgy magában is csuda finom. Utolsó meglepetésként pedig azonnal puha, ellentétben a mézes krémessel, gyakorlatilag már most fel lehetne tálalni. Picit belekóstoltam, tökéletes úgy, ahogy van. Legközelebb pedig már nekem is szép lesz. :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Mon, 2018-01-15 22:22

Kedves "llbaláb"!
Köszönöm szépen a részletes beszámolót, nagyon örülök, hogy elkészítetted, s hogy ízlett! Hát, igen, így járunk, ha nem olvassuk el figyelmesen a leírtakat, pedig részletesen megtörtént! :) De sebaj, laposabb lett, de mégis finom! Majd legközelebb magasabb lesz! :) Igen, ez azonnal puha - megmondom őszintén, szándékosan nem írtam ezt az infót! :) De nem bántam meg, mert így meglepi volt Neked is, s annak is, aki még elkészíti, az lesz! :) Már akkor is lehet fogyasztani, ha elkészült, de ha áll a hűtőben, az ízek tényleg jobban összeérnek! A krémbe a méz belecsempészése jó ötlet, tetszik nekem, legközelebb én is kipróbálom úgy! :) Hú, de megenném most is! :)
Nagyon örülök neki, amiket írtál, köszönöm a visszajelzést még egyszer!
Váljék kedves egészségetekre!

Ui.: Szerintem, a Tiéd is szép volt, csak alacsonyabb! Ami a tetején lévő csokis mázt illeti, valóban nem érdemes kihagyni, isteni finom - el kellett hessegetni a családtagjaimat a süti készítése közben, mert elnyalakodták volna! :)

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2018-01-13 08:32

Kedves "HTivadar"!

Köszönöm szépen az elismerő szavaid, nagyon kedves vagy! Örülök, hogy ez is elnyerte tetszéseteket, gyorsan el is készítettétek, s ennyire ízlett! Hát, igen, nehéz megállni, majd abbahagyni! :) Váljék egészségetekre!

HTivadar
HTivadar Thu, 2018-01-11 18:01

A szép, csábító külső, fergetegesen finom belsőt takar! :) Igaz, ezt már megszoktam Tőled!!!
Mennyei lett, már most puha, de azért hagyjuk másnapig pihenni! Viszont nem tudtuk megállni, hogy ne kóstoljuk meg, s most azt nehéz megállni, hogy ne folytassuk a csemegézést! Le kellene zárni valahogyan a hűtőt! :)
Felkerült ez is a kedvenc családi receptjeink közé, melyért hálás köszönet!!!

1012
finomliszt 55 dkg
porcukor 20 dkg
fahéj 1.5 ek
1 csipet
szódabikarbóna 1 teáskanál
vaj 5 dkg
akácméz 4 ek
tojás 2 db
finomliszt 6 evőkanál
tej 7 dl
vaj 30 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
fehér csokoládé 10 dkg
vaj 3 dkg
tej 0.5 dl
fahéj 1 kávéskanál