Fahéjas csirke narancsmártással recept

Fahéjas csirke narancsmártással
Fahéjas csirke narancsmártással
145 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 105 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon fűszeres étel, aki nem szereti a domináns ízeket, annak semmiképp nem ajánlom. Igen, 4 evőkanál fahéj, és igen, 5 evőkanál asztali só. Kevésbé tömény, mint jódozott társa, nagy szemű, így fűszerkeverékekhez kiváló alapanyag (persze csak sütés-főzéshez, mert nagyon kemény).
A recept címe eredetileg Csircsa fürsumpszlival. A sztori pedig irtó vicces! Párom nagy örömmel hívott fel egyik az egyik vásárlás alkalmával, hogy gyönyörű pecsenyekacsát vett. Rögtön be is tettük a fagyasztóba, hogy a következő különleges alkalommal narancsos kacsát fogunk készíteni. Amikor eljött a nap, mindent meg is vettem hozzá, aztán kivettük a kacsát a fagyasztóból... és kiderült, hogy csirke - innen a név: CSIRke+kaCSA (a fürsumpszli pedig a sült krumpli viccesen, a párom hívja így). Ugyanis egymás feletti polcon voltak a boltban, és véletlenül az egyik pecsenyecsirke a kacsák közé keveredett. Nem volt mit tenni, ezt kellett felhasználni. A kacsának ugyebár jellegzetes íze van, azonban a bolti csirkét mind jól ismerjük: egy ízetlen dög. Ennek megfelelően jóval több fűszert használtam, a végeredmény pedig isteni volt. Legutóbb karácsony első napján ezt készítettem el a családnak, édesanyám kuktáskodott a gyorsabb haladás érdekében, és a fűszermennyiségek hallatán sokkot kapott. Ilyenkor a "bízz bennem" nem túl meggyőző, de mikor megkóstolta a kész sültet, megértette a dolgot.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen vörösbor jól passzol mellé.

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Csircsa fürsumpszlival, narancsos-fahéjas csirkesült, narancsos csirke fűszerkéregben, fahéjas csirke narancsmártással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét átmossuk, szárítjuk. Egy narancs héját lereszeljük, félretesszük. Félbevágjuk a hámozott narancsot, levét kifacsarjuk, a kijött rostokat félretesszük. Egy másikkal ugyanígy járunk el, csak hámozás nélkül. Egy tálkában összekeverjük a fűszereket, kivéve a szegfűszeget és a sima jódozott sót. A keverék felével bekenjük a csirke belsejét, és beleteszünk egy fél evőkanál szegfűszeget, a narancsbelet és 6 gerezd fokhagymát.
  2. A maradék 4 gerezd fokhagymát a narancshéjhoz reszeljük, homogénre keverjük a fűszerkeverék másik felével, és alaposan bekenjük vele a kívülről vékonyan bezsírozott csirkét. Két narancsot megpucolunk, gerezdekre szedünk, amiket utána megfelezünk. A vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, a narancsdarabokhoz hasonló méretűre.
  3. Egy kis marék zsírral kikenünk egy tepsit, az állatot a közepére helyezzük, majd meglocsoljuk a narancs levével és a borral. Mellé pakoljuk a narancsokat és a hagymát, a maradék szegfűszeget köré szórjuk. A szárnyához, combjához és a nyíláshoz egy-egy hagymacikket dugunk. (Erre azért van szükség, mert így a szárnyak és a combok távolabb helyezkednek el a testtől, ezáltal szebben megpirulnak; illetve a nyílás elzárásával belülről jobban párolódik a csirke.)
  4. Alufóliával lefedjük, szúrunk rá pár lyukat, majd 75 percig pároljuk. Ezután leszedjük a fóliát, és 30 percre visszatesszük sülni. Ha nem süt egyenletesen a sütőnk, érdemes félidőben megfordítani a tepsit.
  5. A sütés végeztével kiszedjük a hús mellől egy lábosba (ne zománcosba!) a narancsot, a hagymát és a szaftot, a szegfűszegeket eltávolítjuk belőle. Leturmixoljuk, és addig forraljuk, míg kissé be nem sűrűsödik.
  6. A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, bő olajban kisütjük. Sóval (jódozott) meghintjük. A csirkét a sült krumplival és a narancsmártással tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 174
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hagymafaló

Mióta szakács: 2015.02.11.
5 recept
hirdetés

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1960