r
Nosalty Logó

Etus szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Etus szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 1682 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 6721 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 342 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    85.9 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    948.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203.1 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    688 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    662 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    314 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1682 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.6 g

Zsír

  • Összesen
    343.8 g
  • Telített zsírsav
    154 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    798 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3793.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    192 mg
  • Kálcium
    865 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    463 mg
  • Foszfor
    1224 mg
  • Nátrium
    1010 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    812.3 g
  • Cukor
    440 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2753 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    164 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    391 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2649 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    1257 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    612 micro
Összesen 6721 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 342 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókat tálba tesszük, és összedolgozzuk.
  2. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. 4 kis cipóra osztjuk. Lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.
  4. Tepsi hátán, amit megkenünk olvasztott zsírral, kisütjük a lapokat.
  5. Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. 0,5 l tejet felforralunk, és belefőzünk 6 ek lisztet.
  6. Belekeverjük a vaníliát. Folyamatosan keverjük főzés közben, amíg jól be nem sűrűsödik. Ha netán csomós lenne a tészta, szűrőn átszűrjük.
  7. Amíg kihűl, kikeverjük a vajat a cukorral. Ha jó habosra kevertük, hozzáadjuk a kihűlt pépet. Alaposan összekeverjük, rummal ízesítjük.
  8. A lapokat a krémmel megkenjük, a tetejét olvasztott csokival vonjuk be.
  9. Legalább egy éjjel hagyjuk puhulni, majd vizes késsel felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 606
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 127206
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 15.

Ajánló

Tepsi méretet nem szeretnék megadni, mert nem mindig sikerül egyformára kinyújtani.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

32 évvel ezelőtt keresztlányom keresztelőjére sütötte ezt a sütit a nagynéném. Azóta nem telik el ünnep enélkül a sütemény nélkül, ma már tradicionális családi recept, ami nem hiányozhat az asztalról nálunk. Tésztája nagyon nem könnyű. Van amikor csak 3 lapot tudok belőle kinyújtani, van amikor 4-et. Van amikor nagyon könnyen nyúlik, van amikor állandóan odaragad a deszkához. Ezek ellenére nagyon sokszor készül, és mindig elfogy nagyon hamar. Hogy miért Etus szelet, azt nem tudni. Talán az első készítőjét hívhatták Etusnak.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek