Eredeti brassói aprópecsenye recept

1 adag
902
kcal
Eredeti brassói aprópecsenye
Eredeti brassói aprópecsenye
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Brassói aprópecsenye, nevéből adódóan a Romániai Brassóból származik. Brassó és környéke, az ország egyik legfejletteb vidéke, itt az átlaghoz képest nagy a jómódú emberek száma. Ezért is itt készítik az ország talán legfinomabb ételeit, köztük az aprópecsenyét. Sőt, nem is gondolnánk, de a lepcsánka/tócsni alapja is innen ered. Az aprópecsenyének valójában köztudomásban nincs eredeti receptje..., de ez az a változat, amit Brassóban készítenek, és sok helyen Magyarországon is. Remélem, hogy aki elkészíti, annak sikere lesz. Ez elég valószínű, hiszen nagyon egyszerű.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nehéz étel. Esetleg könnyű leves vagy desszert mellé ajánlom. Egyértelműen vörösbort adhatunk hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

brassói aprópecsenye, brassói, krumplis húsos egytálétel fűszeresen
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk, zsírban megsütjük.
  2. A sertéshúst is kockákra vágjuk, majd nagyon kevés zsíron pirítani kezdjük.
  3. A meghámozott vöröshagymát felaprítjuk, vagy lereszeljük. A fokhagymát szintén felaprítjuk.
  4. Hozzáadjuk a húshoz, majd fűszerezzük.
  5. A burgonyát és a húst az eredeti recept szerint összekeverjük, de ez a lépés elhagyható.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 174 120
elküldve: 21
receptkönyben: 725
elkészítve: 16/29
Facebookon megjelent: -

szakács

NapsütötteVidékünkön

Mióta szakács: 2011.11.22.
65 recept

Hozzászólások (37)

kulcsarpisti
kulcsarpistik, 2014-03-11 15:10

Még egykét magyarázat. Illetve azt még elmondanám, hogy a sógornőm Brassóból származik és nem ismerte sem ő sem az édesanyja a brassói receptet. Mikor megcsináltam nekik még akkor sem volt ismerős nekik.Elég hiteles?
Mint köztudott a brassói aprópecsenye eredete bár erősen újkori, de mégis homályban rejtezik. Nagyra becsült blogtársam (Az Öreg, Bűvös szakács) tudományos elemzése odajutott, hogy 6 megoldás létezik az eredetre, nézzük ezeket:

1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)

kulcsarpisti
kulcsarpistik, 2014-03-11 15:04

Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egy tál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).

Tmazsola
Tmazsolav, 2013-08-04 19:24

Kedves Szittya! Majdnem igazad van! Csak mégsem. Annyi köze van Brassóhoz , hogy amikor először elkészítették ezt az ételt, ráböktek a térképre , s amelyik város legközelebb volt a szakács ujjbegyéhez arról nevezték el. Üzenem ezt a story írójának is.

durian
durianszo, 2013-08-03 09:22

Az "eredeti" brassói receptben van paradicsompüré, méghozzá azért, hogy az ételnek legyen színe. Enélkül fehér lenne. Figyelni kell rá, hogy a paradicsompüré ízét ne lehessen érezni, kizárólag a szín miatt kell.

Az, hogy honnan ered... az biztos, hogy semmi köze Brassóhoz. Én úgy tudom, hogy azért találták ki a receptet, hogy vonaton is meg lehessen csinálni. Méghozzá a MÁV az 50-60-as években adott megbízást olyan ételek elkészítésére, amit a vonat főzőkocsijában is meg lehet csinálni.

Így született a brassói. Talán mert Brassóba ment a vonat(?).

És igen, van eredeti brassói recept, mivel ez egy kitalált étel. A kitalálója Venesz József, ha jól tudom.
http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130326-venesz-jozsef-magyar...

ariel76
ariel76p, 2013-03-08 13:48

Sziasztok

Sokat elárul az eredetinek mondott recept.

"A Papp Endre által írt recept szerint a brassói aprópecsenye hozzávalói 10 adagra:

1,6 kg sertésszűzpecsenye
0,3 kg kolozsvári szalonna
0,5 kg vöröshagyma
0,1 kg sertészsír
0,3 kg zöldpaprika
0,2 kg paradicsom
0,5 kg zsenge zöldborsó
1 db hegyes erőspaprika
ízesítésként só, bors

Elkészítése: A zsiradékot egy serpenyőben felolvasztjuk, és a vékony csíkokra vágott
kolozsvári szalonnát kiolvasztjuk. Az apró kockákra vágott hagymát a szalonnás zsiradékban megpirítjuk. Az ugyancsak vékony csíkokra vágott sertésszűzpecsenyét a hagymás zsiradékban gyors tűzön pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Néhány perc pirítás után a karikára vágott zöldpaprikát és a héj nélküli, kockára vágott paradicsomot a hús közé tesszük és néhány percig tovább pirítjuk. Utolsó fázisként a külön megfőzött zöldborsót keverjük hozzá. Tálaláskor néhány karika hegyes, erős zöldpaprikával díszítjük. Köretként pirított resztelt burgonyát készítünk.

Magam is ezt a változatot készítem, melyet még édesapámtól tanultam. Annyi a különbség, hogy néha a paradicsom helyett lecsót teszek hozzá. Vagy a paradicsom mellé TV paprikát is vágok. Illetve sok-sok fokhagymát teszek bele:)A burgonyát megtisztítom, felkockázom, megfőzöm. Hagyom kihűlni és lecsöpögtetem, majd forró olajban kisütöm. Húgom például csirkemell vagy csirkecombszél nyesedékéből szereti a legjobban elkészíteni.
"Ahány ház, annyi szokás!"

Nos én akkor sem csinálnám se paradicsommal se zöldborsóval, pedig mind kettőt imádom csak nem a Brassóiban. Én is a sok foghagyma és hagyma híve vagyok. De mindegy hogy csináljuk ez a recept itt finom és ez a lényeg.

További jó sütést főzést kívánok mindenkinek.

durian
durianszo, 2013-08-03 09:22

ez is jól hangzik, és biztos finom is, csak semmi köze a brassóihoz

Akugawa
Akugawav, 2012-09-23 22:48

Javaslom mindenki figyelmébe: http://www.kispest.hu/news/237/
Azután a google keresőjébe beírni: Papp Endre brassói - és olvasgatni kicsit.
Amúgy meg - ahány ház, annyi konyha. A brassói apró pecsenye 'eredetiségéről' vitatkozni épp annyira értelmetlen, mint mondjuk azon polemizálni, milyen az 'eredeti' töltött káposzta, vagy halászlé, esetleg lecsó. Azt sem lehet eldönteni, melyik változat jobb, finomabb, hisz ez egyéni szájíz kérdése. (Számomra például anyám töltött káposztája.)

szuszi
szusziv, 2012-04-15 12:43

Azt hiszem sokunknak van "eredeti" brassói aprópecsenye receptje :-) Én is másképp készítem. Az biztos, hogy nem szabad "elpörköltösíteni" sok-sok fokhagyma kell bele és borssss...
Én így készítem:
1 kg sertéscombot kis kockákra vágok, amit 1 fej üvegesre pirított hagymán megdinsztelek.
Legalább 7 gerezd fokhagymát reszelek rá és jócskán őrlöm rá a friss borssssot.... Teszek rá sót és egy kis vizet és szinte készre párolom (az időközben elfőtt levet pótoljuk, mert szükségünk lesz a szaftra)
Mielőtt elzárnánk a gázt, a rend kedvéért még reszelünk rá 3-4 gerezd fokhagymát, meg még egy kis borsot és ha kell még sót...csak hogy jó ütős legyen.
Közben már elkezdhetjük a kis kockára vágott krumplit kisütni és amikor az elkészült "pecsenyére" kiszedjük jó alaposan átkeverjük és gyorsan lefedjük, miközben sül a következő krumpli adag....

Nos nekem ez az "igazi" :-) Egyébként nem tartom egy kiadós kajának, mert egy egész nagy lábossal szokott készülni, de másnapra nem marad ...:-( Pedig kell szutykolni a konyhában rendesen..:-)

További szép napot és főzőcskézést :-)
Jolán

Sunaj
Sunajcs, 2012-04-12 22:12

Hát én nem mondom, hogy eredeti ahogy én csinálom de megosztom Veletek: pontos mennyiséget nem írok hisz attól függ hány személyre készítjük na meg ízlés kérdése. 1 1/2-2 kg burgonyát kisebb kockára vágok és kizsírozott tepsibe teszem, sózom és jól átforgatom, hogy mindenhol érje zsír. Letakarom alufóliával és sütőben puhára párolom ezután leveszem a fóliát és a sütőben tovább sütöm. Közben Kb.1/2kg mindegy milyen csak ne túl zsíros húst vágj fel kicsit kisebb kockákra. (én marha rostélyosból készítem ha lehetőségem van rá) 3-4 gerezd fokhagymát apróra vágva kicsit több zsiradékban pár pillanatig párolom majd beleteszem a húst és fűszerezem. Só, bors, vegeta. Igazából víz hozzáadása nélkül lassú tűzön puhára, zsírjára sütöm. (persze ha szükséges közben kevés vizet adok hozzá). Ha elkészült a hús és a krumpli a tepsiben összekeverem és visszateszem a sütőbe, néha át forgatva pirosra sütöm. Bármilyen salátával kiváló. Én azért szeretem így mert a sütőben jobban összeérnek az ízek mint amikor csak feltétnek tesszük a húst, igaz talán hosszabb ideig tart de nem macerás. A családom imádja soha nem tudok eleget csinálni belőle. Jó étvágyat!

silent76
silent76k, 2012-04-17 12:10

A vegeta finom, de rendkívül egészségtelen glutamátot tartalmaz.

durian
durianszo, 2013-08-03 09:23

komoly és komolytalan szakács vegetát a konyhájába sem enged be!

szasztisz
szasztiszp, 2012-04-13 09:06

Kedves Sunaj!
Kifogom próbálni! Nagyon finom lehet így is. Étvágygerjesztő, ahogyan leírtad. Köszi!
Művészúr

pannika222
pannika222cs, 2012-04-12 20:40

8 évig éltem Brassóban és az ismerőseim,rokonaim tőlem tanulták meg a brassói elkészítését!
Nem is hallottak róla!
A debreceni zöldborsós pedig olyan,mintha a tegnapi pörkölt maradékot feltuningolták volna,hogy még ehető legyen.
Tudni illik a zöldborsó meg a sültkrumpli sehogy sem passzol.

szasztisz
szasztiszp, 2012-04-13 09:03

Kedves Pannika!
A brassóiról tényleg sokan nem hallottak még ott sem, viszont aki már hallott róla, az szívesen készíti így. A sült krumpliban igazad van. A receptnek neve így valóban jobb lenne: Brassói apró pecsenye sült krumplival.
Művészúr

durian
durianszo, 2013-08-03 09:25

Törökmézről se hallottam még a törökök... egyébként a sültkrumpli azért került a receptbe, mert könnyen és gyorsan lehet elkészíteni. Amúgy baromira nem illik se a húshoz, se a borsóhoz...

klepcsa
klepcsacs, 2012-04-12 10:22

A vitához,hogy eredeti -e vagy sem,teszek hozzá. Debrecenben meg több helyen úgy készítik,hogy zöld borsót is tesznek bele.Most hogy is van ez? Amerre jár az ember annyiféle képen készítik el.

Norbi06
Norbi06sze, 2012-04-04 12:10

Kedves szasztisz!

Ahogy észrevettem ezen az oldalon vannak emberek, akik arra vadásznak hogy mikor ír ki valaki olyasmit hogy "eredeti" és ugranak kötekedni, mint kutya a csontra. (én pl. az "eredeti alapján" szókapcsolatot használom, de képtelenek értelmezni)

Egy szó mint száz, én hiszek neked, de ami még fontosabb: tegnap ebédre elkészítettem ezt a receptet és istenien finom volt! Köszönöm

Norbi

szasztisz
szasztiszsze, 2012-04-04 14:29

Kedves Norbi!
Igazad van. Valóban a legfontosabb az íze. Köszi, hogy kipróbáltad!
Művészúr

Szittya
Szittyasze, 2012-04-04 12:10

Az én "eredeti" receptem :-)

1 kg szűzpecsenye (vagy sertés comb, tarja)
5 dkg zsír
8 gerezd fokhagyma
2 doboz sűrített paradicsom

bors

Köretnek:
1 kg krumpli

A sertéshúst megmossuk, majd laskára vágjuk. Zsíron (fontos, hogy NEM OLAJON!!!) fehéredésig sütjük. Sóval, borssal, 4 gerezd fokhagymával ízesítjük. Kicsi vízzel majdnem készre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a maradék fokhagymát, és zsírjára sütjük.
Közben sült krumplit készítünk, és a a kész hússal összeforgatva picit melegítjük.

szasztisz
szasztiszsze, 2012-04-04 14:32

Kedves Szittya!
Bocsi, abban igazad van, hogy az eredetit zsírban sütik! Javítom is, mert valójában én is zsírban csinálom. Köszi, hogy leírtad!
Művészúr

Tmea
Tmeasze, 2012-04-04 13:16

Kedves Szittya!
Dolgoztam én régen egy étteremben az egyik bevásárlóközpontban, ahol is volt egy Szittya vezetéknevű munkatársam...:-)
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ott készítettünk brassóit, így paradicsomosan ahogy te írtad, méghozzá ha jól emlékszem az egyik szakácsunk iskolai tanulmányaira alapozva. Na, minden nap volt egy pár vendég, aki visszaadta a kaját, és mélységesen felháborodva követelte vissza a pénzét, hogy ez nem brassói. Sőt még a panaszkönyvbe is írtak be ilyet... Szóval, nem tudom te milyen forrásra alapozol, de egy biztos, és ezt tapasztalatból mondom, hogy a magyar ember köztudatában mindennemű szakiskolai tanulmányok ellenében is bizony a brassói nem paradicsomos. :-))

Szittya
Szittyasze, 2012-04-04 13:38

Kedves Tmea!

Én egy egyszerű műszaki ember vagyok :-)
Ezt a receptet egyébként keresztapámtól tanultam, aki történetesen szakács.
Ő mondta el a brassói történetét is, amit már említettem.

szasztisz
szasztiszk, 2012-04-03 19:59

A kedves építő jellegű hozzászólásokat nagyon köszönöm. Valóban mindenki másképp készíti, de tudomásom szerint ez az eredeti. Ezt a változatot készítik Brassóban, jól tudom, mert vannak erdélyi rokonaim. Aki pedig fikázni akar, az menjen el Erdélybe, és nézze meg, hogy hogyan készítik. Egyébként meg tényleg ahány ház, annyi szokás.

Tmea
Tmeak, 2012-04-03 19:51

Ebből is látszik, hogy valóban nincs eredeti receptje, hiszen minden hozzászóló szerint másképp eredeti...:-)
Én is így készítem, azt leszámítva, hogy hagymán sütöm a húst én is, és a végén összekeverem. Gyakorlatilag tök mindegy mi az eredete az a lényeg, hogy finom legyen! Tehát a végeredmény sokkal fontosabb, mint az igen csak vitás eredet. Ami a legfontosabb a Brassóinál az a sok fokhagyma és a majoránna, ettől a kombinációtól lesz olyan igazán brassóis a Brassói.

Wasabirozi
Wasabirozik, 2012-04-03 17:59

Hát Művész úr most melléfogott.
Kamuzni is csak szépen. ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes!!!

szasztisz
szasztiszk, 2012-04-03 20:06

Kedves Wasabirozi! Esetleg megbeszélhetnénk egy találkozót, amin csinálhatnánk egy Brassói apró pecsenyét EREDETI recept szerint, a dédnagyanyám nagyon régi szakácskönyvéből. Akkor megengedem, hogy gúnyoljon, ha Ön elkészíti nekem ezt a finom fogást EREDETI recept szerint, és tényleg finom is lesz. A semmitmondó hozzászólásokat pedig kérem mellőzze a jövőben. Köszönöm!

szépróza
széprózak, 2012-04-03 17:25

arról nem is beszélve, hogy az eredeti recept szerint szűzpecsenyéből készül.

Tarackos
Tarackossze, 2013-02-06 17:09

Ha lehet egyáltalán "eredeti" receptről beszélni akkor ezt az ételt a vesepecsenye(bélszín)úgynevezett pacsni részéből kell készíteni.

Szittya
Szittyak, 2012-04-03 15:14

Legjobb tudomásom szerint a "brassói apró pecsenyének" annyi köze van Brassó városához, hogy a Budapest - Brassó (akkor még) belföldi vonaton készítették el először.
Hagyma egyáltalán nincs benne, ellenben az egyik fontos "alkatrésze" a sűrített paradicsom (a sok fokhagyma mellett).

scarlett69
scarlett69k, 2012-04-03 14:56

Az eredeti recept szerint: a burgonyát héjában előfőzzük, majd kockázzuk és megsütjük. A hagymát megpirítjuk, és ezzel együtt pároljuk a húst...

Legfrissebb cikkek

A legolcsóbb olasz egytálétel
A legolcsóbb olasz egytálétel
Vannak ételek, amelyeket századokon át csak szegények főztek, a gazdasági felemelkedéssel eltűntek, majd pár éve újra felbukkantak a fine dining menükön. A polenta pont ilyen!
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
7 tipp a tökéletes otthoni pizzához
Felejtsd el a házhozszállítást. Ha egyszer megtanulod, hogyan süthetsz otthon tökéletes pizzát, akkor soha többé nem fogod majd a rendeléses étlapokat böngészni!
902