Erdélyi darázsfészek (3.) recept

Kalória?
Erdélyi darázsfészek (3.)
Erdélyi darázsfészek (3.)
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben ettem először, azóta is nagy kedvenc. Eredetileg cukros vajjal kenik meg a tésztát, de ki lehet próbálni dióval  is. Úgy is nagyon finom. Adhatunk mellé vanília mártást vagy akár borsódót is, de anélkül is fantasztikus.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Desszert vagy egy kiadós leves kísérője is lehet. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepsiben sült csigák, darázsfészek erdélyi módra, egyszerű darázsfészek
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben felfutattjuk egy csipet cukorral.
  2. A lisztet egy mély tálba öntjük, mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős tejet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  3. Beletesszük a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót.
  4. Tésztát gyúrunk belőle.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
  6. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
  7. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  8. Megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a kalácsot.
  9. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, és a vágott felükkel egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk 2-3 ujjnyi távolságra egymástól.
  10. Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
  11. Bekenjük a felvert tojással, és forró sütőben 20 percig sütjük.
  12. Kivesszük a sütőből, és 2 dl forró tejjel, melyben a vaníliás cukrot feloldottuk meglocsoljuk a félkész csigákat.
  13. Visszatesszük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.
  14. Ha megsült, a másik csomag vaníliás cukorral megszórjuk még melegen.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 135 794
elküldve: 66
receptkönyben: 1 635
elkészítve: 66/98
Facebookon megjelent: -

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

Hozzászólások (35)

settlers
settlers v, 2015-02-22 09:45

Alföldön (Karcag környéke) lakodalmas sütemény. A tészta elég lágy. Ott amikor lerakod az edénybe leöntik cukros tejszínnel, úgy sütik. Ferdinánd a neve és a kedvencem.

Farkas Katalin
Farkas Katalin h, 2015-03-30 10:54

Farkas Katalin
Az én nagymamám karcagi, én is tőle tanultam. Annyit változtattam, hogy kókusszal megszórom, miután rákentem a vajas cukrot, háromnegyed sülésnél pedig meglocsolom nagyon cukros tejszínnel, vagy hígítatlan sűrített tejjel, visszatolom a sütőbe, és készre sütöm. A recept eredetileg erdélyi lakodalmas kalács volt, Erdélyből betelepülő Kunok hozták magukkal.

Lana00071
Lana00071 k, 2014-12-09 17:55

A tesztaja igy nagyon kemeny. Szerintem javitsd ki a tej mennyiseget!

Zita-Zita
Zita-Zita k, 2014-12-02 13:11

Kedves Gabi.Nekem a tészta elég kemény lett.Olyannak is kell lenni-e.Vagy a tésztába is kell vaj?

gubigabi
Gubigabi / gubigabi k, 2014-12-02 18:03

Kedves Zita! A tésztába nem, csupán a tésztára kell kenni kelesztés után a cukros vajat. Keménynek azért így sem mondható. Remélem sikerül. Üdv. Gubigabi

Zita-Zita
Zita-Zita sze, 2014-12-03 12:06

Köszönöm a válaszodat.Egy kis tejjel még pótoltam,és máris jó lett a tésztája.És még egy kérdés- a vajat ha sütő margalinnal felcserélem,ugyanolyan finom puha lessz?

suvkat_süti
suvkat_süti szo, 2014-05-24 15:15

Hát ez isteni finom, dióval csináltam, ahogy régen a nagymamám. Már régóta vágytam rá, mert receptem nem volt, most találtam rá, nagyon köszönöm!

KatalinM
KatalinM szo, 2015-02-21 20:48

Ha darázsfészek, akkor abba dió dukál! Ez így volt nagymamámnál, édesanyámnál és így van nálam is! Persze , lehet variálni ízlés szerint, de az igaziban igenis, dió van!

NoSalty.hu
NoSalty.hu k, 2014-05-13 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.05.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

sweetmate4you
sweetmate4you v, 2014-02-02 16:02

Kedves Gabi! Köszönöm a receptet, most készült el és isteni finom lett. Adtam hozzá még egy kis meggyet is. Szuper!!
További jó sütést-fözést!
Szivélyes Üdvözlettel!
Ms. Sonja Smith

imoca
imoca v, 2012-06-03 20:26

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Nagyon- nagyon finom :-) Már háromszor is elkészítettem!
Puszi Erdélyből!

itthonboszi
itthonboszi p, 2012-04-13 14:36

A tésztája nagyon finom! Az este támadt rá kedvem, ma megsütöttem, nagyon finom! Rumba áztatott mazsolát szórtam közé. Köszönet a receptért, Kolozsvárról!:)

vjudyt
vjudyt / vjudyt szo, 2011-10-01 21:01

Mar nagyon reg ota kerestem az igazi darazsfeszek receptjet, es vegre itt van. Remelem gyerekkorom izeit hozza majd vissza, amihez sem dio, sem vaniliasodo nem kell.
Koszi a receptet.

gubigabi
Gubigabi / gubigabi sze, 2011-09-21 17:21

Örülök, hogy elnyerte a tetszésed és ízlik. Már épp itt az ideje, hogy újra süssem én is. Üdv. Gubigabi

dius1107
dius1107 sze, 2011-09-21 08:51

Másodszor készítem el,nagyon ízlett mindenkinek,vaniliamártással:)!

desiree77
desiree77 cs, 2011-05-26 09:12

Csak azt szeretném tudni,hogy szárított élesztőt is használhatok-e?Kösyke Vera

timi sz
timi sz / timi sz p, 2011-01-28 19:09

Na ma meglett a remekmű...csak 10 dkg vajat használtam, felét a tésztába tettem, a másik felét kevertem ki a cukorral...és a cukor felét is a masszába kevertem, egy kis mazsolát szórtam közé...hát így is tökéletes lett...és persze a tejet nem hagytam ki. Köszönöm a jótanácsot!

timi sz
timi sz / timi sz k, 2011-01-25 18:31

ma elkészítettem...isteni finom lett, gratulálok a recepthez
csak a 20 dkg vajat én utólag sokallom, máskor picit kevesebbet tennék bele, attól meg finom puha marad ugye?

gubigabi
Gubigabi / gubigabi cs, 2011-01-27 10:41

Gondolom, hogy kevesebb vajjal is jó lesz az eredmény, de igazán a vaj kenegeti a "lelkét". Ha lúd legyen kövér. Ez nem egy kalóriaszegény finomság. Jó sütést-főzést. Ha elkészíted kevesebb vajjal, tájékoztass az eredményről. Tejjel akkor is nyakon kell önteni, mert attól lesz "igazi". Üdv. Gubigabi

focze973
focze973 k, 2011-01-18 12:11

 Az este megsütöttem,csak nem lett olyan fényes-ragacsos teteje mint kellett volna,mert nem locsoltam meg cukrostejjel,mivel nem volt tejem,megitták a gyerekek,de nem maradt semmi belőle,így is elfogyott!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2010-12-08 21:58

Kedves gubigabi!Olyannyira tetszett, hogy ma el is készítettem!!!Csúcs siker volt, vanília sodóval, a párom kétszer is szedett nagy tányérral, és csak az tartotta vissza a harmadik tányértól, hogy bicajjal kellett mennie melózni, délutános.S ugye teli hassal nem igazán jó 6 km-t tekerni.A gyerekeim is ették, de ők nyugodtan.A lányom itthon, sajna beteg, de étvágya van, szerencsére, a fiamnak nem volt ma, csak két első órája, úgyhogy őszintén vacsora, az nem sok volt:-)))Köszi még egyszer, és holnapra szép napot kívánok!Éva-Anyóca

gubigabi
Gubigabi / gubigabi cs, 2010-12-09 12:23

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt, igazán örömet szereztél.
Jó sütést-főzést kívánok és várom az új receptjeidet, hogy én is remekelhessek.
Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva k, 2010-12-07 10:06

Nagyon guszta!Ezt a receptet nagyon szimpatikusnak találom.A nyár végén és ősz elején többször készítettem el, de nem ezen receptúra alapján, hanem vagy 3-4-et összerakva, a magam módozatát kidolgozva.De most itt van, és nagyon tetszik minden hozzávaló, kipróbálom.Igaz dióval, vanília sodóval,de szerintem, tuti lesz.Köszönöm!:-)))Éva-Anyóca

gubigabi
Gubigabi / gubigabi sze, 2010-12-08 19:03

Kedves Éva! Örülök, hogy tetszik, nálunk nagy kedvenc, bízom benne, hogy Nálatok is siker lesz.
Gabi

Legfrissebb cikkek

594