Erdélyi darázsfészek (3.) recept

megosztás
0
Erdélyi darázsfészek (3.)
Erdélyi darázsfészek (3.)
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben ettem először, azóta is nagy kedvenc. Eredetileg cukros vajjal kenik meg a tésztát, de ki lehet próbálni dióval  is. Úgy is nagyon finom. Adhatunk mellé vanília mártást vagy akár borsódót is, de anélkül is fantasztikus.

hozzávalók / 8 adag

ezt olvastad már?

ajánlat

Desszert vagy egy kiadós leves kísérője is lehet. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepsiben sült csigák, darázsfészek erdélyi módra, egyszerű darázsfészek
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben felfutattjuk egy csipet cukorral.
  2. A lisztet egy mély tálba öntjük, mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős tejet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  3. Beletesszük a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót.
  4. Tésztát gyúrunk belőle.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
  6. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
  7. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  8. Megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a kalácsot.
  9. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, és a vágott felükkel egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk 2-3 ujjnyi távolságra egymástól.
  10. Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
  11. Bekenjük a felvert tojással, és forró sütőben 20 percig sütjük.
  12. Kivesszük a sütőből, és 2 dl forró tejjel, melyben a vaníliás cukrot feloldottuk meglocsoljuk a félkész csigákat.
  13. Visszatesszük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.
  14. Ha megsült, a másik csomag vaníliás cukorral megszórjuk még melegen.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 165 158
elküldve: 78
receptkönyben: 1 762
elkészítve: 89/121
Facebookon megjelent: 2

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Orsolyka17
Orsika17 / Orsolyka17 p, 2015-11-27 13:55

Hétvégén mi is elkészítettük, és hatalmas siker volt, pár óra alatt elfogyott mind. Nagypapám még a tepsi aljából a ragacsos karamellát is kikaparta, alig kellett mosogatni. Annyival egészíteném ki a receptet hogy a tésztába kicsit több tej kell, mert így nagyon kemény lett a tészta. Ezen kívül a felét darált dióval megtöltöttük úgy is isteni volt.

settlers
settlers v, 2015-02-22 09:45

Alföldön (Karcag környéke) lakodalmas sütemény. A tészta elég lágy. Ott amikor lerakod az edénybe leöntik cukros tejszínnel, úgy sütik. Ferdinánd a neve és a kedvencem.

Farkas Katalin
Farkas Katalin h, 2015-03-30 10:54

Farkas Katalin
Az én nagymamám karcagi, én is tőle tanultam. Annyit változtattam, hogy kókusszal megszórom, miután rákentem a vajas cukrot, háromnegyed sülésnél pedig meglocsolom nagyon cukros tejszínnel, vagy hígítatlan sűrített tejjel, visszatolom a sütőbe, és készre sütöm. A recept eredetileg erdélyi lakodalmas kalács volt, Erdélyből betelepülő Kunok hozták magukkal.

Lana00071
Lana00071 k, 2014-12-09 17:55

A tesztaja igy nagyon kemeny. Szerintem javitsd ki a tej mennyiseget!

Zita-Zita
Zita-Zita k, 2014-12-02 13:11

Kedves Gabi.Nekem a tészta elég kemény lett.Olyannak is kell lenni-e.Vagy a tésztába is kell vaj?

gubigabi
Gubigabi / gubigabi k, 2014-12-02 18:03

Kedves Zita! A tésztába nem, csupán a tésztára kell kenni kelesztés után a cukros vajat. Keménynek azért így sem mondható. Remélem sikerül. Üdv. Gubigabi

Zita-Zita
Zita-Zita sze, 2014-12-03 12:06

Köszönöm a válaszodat.Egy kis tejjel még pótoltam,és máris jó lett a tésztája.És még egy kérdés- a vajat ha sütő margalinnal felcserélem,ugyanolyan finom puha lessz?

suvkat_süti
suvkat_süti szo, 2014-05-24 15:15

Hát ez isteni finom, dióval csináltam, ahogy régen a nagymamám. Már régóta vágytam rá, mert receptem nem volt, most találtam rá, nagyon köszönöm!

KatalinM
KatalinM szo, 2015-02-21 20:48

Ha darázsfészek, akkor abba dió dukál! Ez így volt nagymamámnál, édesanyámnál és így van nálam is! Persze , lehet variálni ízlés szerint, de az igaziban igenis, dió van!

NoSalty.hu
NoSalty.hu k, 2014-05-13 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.05.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

sweetmate4you
sweetmate4you v, 2014-02-02 16:02

Kedves Gabi! Köszönöm a receptet, most készült el és isteni finom lett. Adtam hozzá még egy kis meggyet is. Szuper!!
További jó sütést-fözést!
Szivélyes Üdvözlettel!
Ms. Sonja Smith

imoca
imoca v, 2012-06-03 20:26

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Nagyon- nagyon finom :-) Már háromszor is elkészítettem!
Puszi Erdélyből!

itthonboszi
itthonboszi p, 2012-04-13 14:36

A tésztája nagyon finom! Az este támadt rá kedvem, ma megsütöttem, nagyon finom! Rumba áztatott mazsolát szórtam közé. Köszönet a receptért, Kolozsvárról!:)

vjudyt
vjudyt / vjudyt szo, 2011-10-01 21:01

Mar nagyon reg ota kerestem az igazi darazsfeszek receptjet, es vegre itt van. Remelem gyerekkorom izeit hozza majd vissza, amihez sem dio, sem vaniliasodo nem kell.
Koszi a receptet.

gubigabi
Gubigabi / gubigabi sze, 2011-09-21 17:21

Örülök, hogy elnyerte a tetszésed és ízlik. Már épp itt az ideje, hogy újra süssem én is. Üdv. Gubigabi

dius1107
dius1107 sze, 2011-09-21 08:51

Másodszor készítem el,nagyon ízlett mindenkinek,vaniliamártással:)!

desiree77
desiree77 cs, 2011-05-26 09:12

Csak azt szeretném tudni,hogy szárított élesztőt is használhatok-e?Kösyke Vera

timi sz
timi sz / timi sz p, 2011-01-28 19:09

Na ma meglett a remekmű...csak 10 dkg vajat használtam, felét a tésztába tettem, a másik felét kevertem ki a cukorral...és a cukor felét is a masszába kevertem, egy kis mazsolát szórtam közé...hát így is tökéletes lett...és persze a tejet nem hagytam ki. Köszönöm a jótanácsot!

timi sz
timi sz / timi sz k, 2011-01-25 18:31

ma elkészítettem...isteni finom lett, gratulálok a recepthez
csak a 20 dkg vajat én utólag sokallom, máskor picit kevesebbet tennék bele, attól meg finom puha marad ugye?

gubigabi
Gubigabi / gubigabi cs, 2011-01-27 10:41

Gondolom, hogy kevesebb vajjal is jó lesz az eredmény, de igazán a vaj kenegeti a "lelkét". Ha lúd legyen kövér. Ez nem egy kalóriaszegény finomság. Jó sütést-főzést. Ha elkészíted kevesebb vajjal, tájékoztass az eredményről. Tejjel akkor is nyakon kell önteni, mert attól lesz "igazi". Üdv. Gubigabi

focze973
focze973 k, 2011-01-18 12:11

 Az este megsütöttem,csak nem lett olyan fényes-ragacsos teteje mint kellett volna,mert nem locsoltam meg cukrostejjel,mivel nem volt tejem,megitták a gyerekek,de nem maradt semmi belőle,így is elfogyott!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2010-12-08 21:58

Kedves gubigabi!Olyannyira tetszett, hogy ma el is készítettem!!!Csúcs siker volt, vanília sodóval, a párom kétszer is szedett nagy tányérral, és csak az tartotta vissza a harmadik tányértól, hogy bicajjal kellett mennie melózni, délutános.S ugye teli hassal nem igazán jó 6 km-t tekerni.A gyerekeim is ették, de ők nyugodtan.A lányom itthon, sajna beteg, de étvágya van, szerencsére, a fiamnak nem volt ma, csak két első órája, úgyhogy őszintén vacsora, az nem sok volt:-)))Köszi még egyszer, és holnapra szép napot kívánok!Éva-Anyóca

gubigabi
Gubigabi / gubigabi cs, 2010-12-09 12:23

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt, igazán örömet szereztél.
Jó sütést-főzést kívánok és várom az új receptjeidet, hogy én is remekelhessek.
Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva k, 2010-12-07 10:06

Nagyon guszta!Ezt a receptet nagyon szimpatikusnak találom.A nyár végén és ősz elején többször készítettem el, de nem ezen receptúra alapján, hanem vagy 3-4-et összerakva, a magam módozatát kidolgozva.De most itt van, és nagyon tetszik minden hozzávaló, kipróbálom.Igaz dióval, vanília sodóval,de szerintem, tuti lesz.Köszönöm!:-)))Éva-Anyóca

gubigabi
Gubigabi / gubigabi sze, 2010-12-08 19:03

Kedves Éva! Örülök, hogy tetszik, nálunk nagy kedvenc, bízom benne, hogy Nálatok is siker lesz.
Gabi

594