Erdélyi darázsfészek (3.) recept

Erdélyi darázsfészek (3.)
Erdélyi darázsfészek (3.)
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben ettem először, azóta is nagy kedvenc. Eredetileg cukros vajjal kenik meg a tésztát, de ki lehet próbálni dióval  is. Úgy is nagyon finom. Adhatunk mellé vanília mártást vagy akár borsódót is, de anélkül is fantasztikus.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Desszert vagy egy kiadós leves kísérője is lehet. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepsiben sült csigák, darázsfészek erdélyi módra, egyszerű darázsfészek

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl tejben felfutattjuk egy csipet cukorral.
  2. A lisztet egy mély tálba öntjük, mélyedést készítünk bele, és beleöntjük az élesztős tejet. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  3. Beletesszük a citromhéjat, a tojássárgákat és egy csipet sót.
  4. Tésztát gyúrunk belőle.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.
  6. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük.
  7. A megkelt tésztát kettőbe osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
  8. Megkenjük a cukros vajjal, és feltekerjük, mint a kalácsot.
  9. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, és a vágott felükkel egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk 2-3 ujjnyi távolságra egymástól.
  10. Letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
  11. Bekenjük a felvert tojással, és forró sütőben 20 percig sütjük.
  12. Kivesszük a sütőből, és 2 dl forró tejjel, melyben a vaníliás cukrot feloldottuk meglocsoljuk a félkész csigákat.
  13. Visszatesszük a sütőbe, és újabb 20 perc alatt készre sütjük.
  14. Ha megsült, a másik csomag vaníliás cukorral megszórjuk még melegen.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 89 143
elküldve: 37
receptkönyben: 1 095
elkészítve: 25/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

Hozzászólások (25)

sweetmate4you
sweetmate4youv, 2014-02-02 16:02

Kedves Gabi! Köszönöm a receptet, most készült el és isteni finom lett. Adtam hozzá még egy kis meggyet is. Szuper!!
További jó sütést-fözést!
Szivélyes Üdvözlettel!
Ms. Sonja Smith

gubigabi
gubigabik, 2012-12-04 15:35

Nagyon köszönöm mindnyájatoknak a kedvességet és örülök, hogy ízlett.

imoca
imocav, 2012-06-03 20:26

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Nagyon- nagyon finom :-) Már háromszor is elkészítettem!
Puszi Erdélyből!

itthonboszi
itthonboszip, 2012-04-13 14:36

A tésztája nagyon finom! Az este támadt rá kedvem, ma megsütöttem, nagyon finom! Rumba áztatott mazsolát szórtam közé. Köszönet a receptért, Kolozsvárról!:)

vjudyt
vjudytszo, 2011-10-01 21:01

Mar nagyon reg ota kerestem az igazi darazsfeszek receptjet, es vegre itt van. Remelem gyerekkorom izeit hozza majd vissza, amihez sem dio, sem vaniliasodo nem kell.
Koszi a receptet.

gubigabi
gubigabisze, 2011-09-21 17:21

Örülök, hogy elnyerte a tetszésed és ízlik. Már épp itt az ideje, hogy újra süssem én is. Üdv. Gubigabi

dius1107
dius1107sze, 2011-09-21 08:51

Másodszor készítem el,nagyon ízlett mindenkinek,vaniliamártással:)!

desiree77
desiree77cs, 2011-05-26 09:12

Csak azt szeretném tudni,hogy szárított élesztőt is használhatok-e?Kösyke Vera

timi sz
timi szp, 2011-01-28 19:09

Na ma meglett a remekmű...csak 10 dkg vajat használtam, felét a tésztába tettem, a másik felét kevertem ki a cukorral...és a cukor felét is a masszába kevertem, egy kis mazsolát szórtam közé...hát így is tökéletes lett...és persze a tejet nem hagytam ki. Köszönöm a jótanácsot!

gubigabi
gubigabics, 2011-01-27 10:38

Nagyon köszönöm a kedves sorokat. Örülök, hogy ízlett mindnyájatoknak. Gubigabi

timi sz
timi szk, 2011-01-25 18:31

ma elkészítettem...isteni finom lett, gratulálok a recepthez
csak a 20 dkg vajat én utólag sokallom, máskor picit kevesebbet tennék bele, attól meg finom puha marad ugye?

gubigabi
gubigabics, 2011-01-27 10:41

Gondolom, hogy kevesebb vajjal is jó lesz az eredmény, de igazán a vaj kenegeti a "lelkét". Ha lúd legyen kövér. Ez nem egy kalóriaszegény finomság. Jó sütést-főzést. Ha elkészíted kevesebb vajjal, tájékoztass az eredményről. Tejjel akkor is nyakon kell önteni, mert attól lesz "igazi". Üdv. Gubigabi

focze973
focze973k, 2011-01-18 12:11

 Az este megsütöttem,csak nem lett olyan fényes-ragacsos teteje mint kellett volna,mert nem locsoltam meg cukrostejjel,mivel nem volt tejem,megitták a gyerekek,de nem maradt semmi belőle,így is elfogyott!

gregoreva
gregorevasze, 2010-12-08 21:58

Kedves gubigabi!Olyannyira tetszett, hogy ma el is készítettem!!!Csúcs siker volt, vanília sodóval, a párom kétszer is szedett nagy tányérral, és csak az tartotta vissza a harmadik tányértól, hogy bicajjal kellett mennie melózni, délutános.S ugye teli hassal nem igazán jó 6 km-t tekerni.A gyerekeim is ették, de ők nyugodtan.A lányom itthon, sajna beteg, de étvágya van, szerencsére, a fiamnak nem volt ma, csak két első órája, úgyhogy őszintén vacsora, az nem sok volt:-)))Köszi még egyszer, és holnapra szép napot kívánok!Éva-Anyóca

gubigabi
gubigabics, 2010-12-09 12:23

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt, igazán örömet szereztél.
Jó sütést-főzést kívánok és várom az új receptjeidet, hogy én is remekelhessek.
Gabi

gregoreva
gregorevak, 2010-12-07 10:06

Nagyon guszta!Ezt a receptet nagyon szimpatikusnak találom.A nyár végén és ősz elején többször készítettem el, de nem ezen receptúra alapján, hanem vagy 3-4-et összerakva, a magam módozatát kidolgozva.De most itt van, és nagyon tetszik minden hozzávaló, kipróbálom.Igaz dióval, vanília sodóval,de szerintem, tuti lesz.Köszönöm!:-)))Éva-Anyóca

gubigabi
gubigabisze, 2010-12-08 19:03

Kedves Éva! Örülök, hogy tetszik, nálunk nagy kedvenc, bízom benne, hogy Nálatok is siker lesz.
Gabi

gubigabi
gubigabisze, 2010-12-08 19:05

Kedves Anyamaci!
Köszönöm szépen, sok sikert az elkészítéshez!
Gabi

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
594