Erdeigyümölcsös csokoládétorta bonbonnal recept

Erdeigyümölcsös csokoládétorta bonbonnal
Erdeigyümölcsös csokoládétorta bonbonnal
47 perc / előkészület: 20 perc főzés: 2 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptam egy Tésztavarázs c. könyvet, ahol málnával és bonbonok nélkül készült a torta. Nagyon könnyű elkészíteni és még finom is.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A csokoládékrémhez

A bonbonokhoz (el is hagyható)

ajánlat

Csokoládé kedvelőknek, születésnapra. A bonbon elkészítéséről képes beszámoló a blogomon.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyümölcstorta, csokoládétorta, bonbonos torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a pâte sucrée tésztát: A lisztet munkafelületre (lehetőleg márványra) halmozzuk, és nyomunk a közepébe egy mélyedést. Beletesszük a vajat, porcukrot és sót, majd az ujjainkkal összekeverjük.
  2. Fokozatosan a halom közepébe keverjük a lisztet is, amíg a tészta morzsalékos lesz. Ismét mélyedést nyomunk a közepébe, és beleütjük a tojást. Jól átgyúrjuk és cipót formálunk.
  3. Folpackba csomagoljuk és felhasználás előtt 1-2 órán át pihentetjük a hűtőben.
  4. A pihentetett tésztát kicsomagoljuk és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  5. Kibélelünk vele egy 2,5 cm mély piteformát (vagy kapcsos tortaformát - én tortaformával készítettem). Hűtőben pihentetjük 20 percig.
  6. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tészta alját villával megszúrkáljuk és 20 perc alatt vakra sütjük. (vagyis: a tésztát sütőpapírral beborítjuk és sütőbabot öntünk bele, ami lenyomja a tésztát, és megakadályozza, hogy sütés közben a tészta felhólyagosodjon.)
  7. A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és eltávolítjuk a formából a sütőbabot, majd a tésztát további 5 percre a sütőbe visszatesszük.
  8. Rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.
  9. A gyümölcsöt egyenletesen eloszlatjuk a tészta alján (én fagyasztott gyümölcsöt használtam, hagytam jól lecsöpögni, nehogy átáztassa a tésztát és félretettem kb 2 evőkanálnyit a bonbonokhoz).
  10. Elkészítjük a csokoládékrémet (ganache-t): A csokoládékrémhez közepes lángon felforraljuk a tejszínt egy vastag aljú lábasban.
  11. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a csokoládét, mézet és végül a vajat.
  12. A csokoládékrémet a gyümölcsre öntjük (kb 2 evőkanálnyit félretettem a bonbonokhoz), így megtöltjük a formát, majd hűtőbe tesszük  (legalább 2 órára, vagy egy éjszakára).
  13. Elkészítjük a bonbonokat: (el is hagyható). Előkészítjük a polikarbonát formát (a bonbon elkészíthető szilikonos formában is). Egy ecset segítségével kikenjük ehető csillámporral a formát (ez is elhagyható).
  14. A csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. A formába öntjük, légbuborékokat kiütögetjük, majd fejjel-lefelé fordítva egy sütőpapírra kifolyatjuk a felesleges csokoládét (amint megdermed ez a csokoládé újrahasznosítható).
  15. A formát a csokoládéhüvely dermedéséig hűtőbe tesszük (kb. 30 perc).
  16. A gyümölcsöt kis lángon pár percig forraljuk, majd kihűtjük, és a csokoládéhüvelyek aljába teszünk fél teáskanálnyit. A tetejére csokoládékrémet kanalazunk, helyet hagyva a bonbonok lezárásához.
  17. Újratemperált csokoládéval lezárjuk a bonbonokat.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 20 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 958
elküldve: 2
receptkönyvben: 226
elkészítve: 10/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

noora
noora szo, 2012-09-01 16:00

A recepten annyit módosítottam, hogy mivel a házilag fagyasztott gyümölcsökön nem segített a csepegtetés, felolvasztás után összefőztem egy kevés vaníliás pudingporral, majd amikor kihűlt, tettem a tésztára.
Az eredmény fantasztikus, biztos vagyok benne, hogy nem most sütöttem utoljára! :)
Köszönöm szépen!

mildike6
mildike6 / mildike6 szo, 2012-03-17 19:26

Szia!
Szeretném megkérdezni, ha csak 26 centis formám van, mennyivel növeljem az adagokat?
Nagyon köszönöm!
Üdv:Ildi

szaboemoke
Emőke / szaboemoke szo, 2012-03-17 19:41

Szia Ildi! Huhh, nehéz a kérdés. Én megkockáztatom, hogy a tészta is és a krém is elbírja a 26 cm-s formát is. Nekem nem sikerült 2-3 mm-re kinyújtani a tésztát - ez az én hibám. :) A krém meg sztm mennyiségileg jó, én nem is öntöttem rá az egészet, picit soknak találtam a könyv szerinti mennyiséget, de eltérni nem akartam. A maradékot én elhasználtam bonbonokhoz. Gyümölcsöt meg tetszés szerint lehet rátenni. (Ha fagyasztott gyümit használsz, jól csöpögtesd le és itasd fel jól a nedvességet, hogy ne áztassa át a vékonyabb tésztát) Nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva h, 2012-03-12 11:29

Kedves Emőke!
Ez már művészet, gratulálok hozzá. Babra munka, de nagyon jól hangzik. Mindenképpen elkészítem, elmentettem. Köszönöm.
Üdv: Évi néni

szaboemoke
Emőke / szaboemoke h, 2012-03-12 11:55

Kedves Évi néni! Köszönöm! Nem melós, csak úgy tűnik, mivel próbáltam részletesen leírni. :) A tészta pikk-pakk összegyúrható, a krém is elkészíthető gyorsan. A krémből nekem maradt ki egy kisebb adag. Ha bonbont lehagyod a tetejéről akkor tényleg nem babra. :) Az alapreceptben málnával készül, de nekünk a savanykás íz és az édesebb csoki jobban passzolt. Remélem ízleni fog! üdv. Emőke

533