Eperleves - tej- és gluténmentes recept

Eperleves - tej- és gluténmentes
Eperleves - tej- és gluténmentes
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta 15 éve saját háztartást vezetek, hagyományosan úgy készítem a gyümölcslevest, hogy egy (főzős) pudingport kikeverek egy kis tejföllel és azzal sűrítem be a levest.
Ennek a hagyománynak ezennel hivatalosan vége, ugyanis az az ötletem támadt, hogy a pudingport zabtejjel keverem ki. Az eredmény megdöbbentő lett, eddig is imádtam az eperleves(eme)t, de mostantól rajongok érte :-).
Az állaga mesésen krémes, az íze selymes, a színe pedig felér a leggyönyörűbb vörös rózsákéhoz...
Ja, és így tejmentesen készíthető (nem elhanyagolható, ha ez szempont valakinél a főzésnél), sőt, ha a gluténmentesség is fontos (keményítőt is mellőzni kell), akkor nyílgyökérrel sűríthető.
Varázslatos csemege, szinte az összes érzékszervet kényezteti egyszerre :-).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tejszínnel vagy apróbb túrógombócokkal is lehet tálalni.
Zabtej helyett tejjel vagy tejföllel is készíthető, de így, illetve az előző tálalási móddal a tejmentesség megszűnik.
A képen látható leves zabtejjel készült.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

zabtejes eperleves, epres gyümölcsleves zabtejjel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret beletesszük egy edénybe, ízesítjük (citromlé, cukor, fahéj, szegfűszeg), majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni (ha fagyasztott eperrel dolgozunk, nem szükséges felengedni főzés előtt).
  2. Amíg a gyümölcs fő, egy bögrében keverjük össze csomómentesen a pudingport és a zabtejet.
  3. Ha a gyümölcs megfőtt, húzzuk le a tűzről az edényt, keverjük bele a zabtejes pudingot, keverjük össze alaposan, majd kis lángra visszatéve főzzük össze.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 955
elküldve: 1
receptkönyvben: 330
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

püpci
püpci v, 2017-05-07 10:09

Nekem kicsit sok az evőkanálnyi fahéj, így kevesebbet tettem bele...
Ettől függetlenül nagyon jó recept. Már többször készítettem.

Apalord
Apalord p, 2014-10-17 13:58

Nagyon jól néz ki, gondolom finom is. Elszeretném készíteni, 12 főre. Ez azt jelenti hogy 3 kg eper kell hozzá? Nem sok kissé 4 adagra 1 kg eper? 25dkg/fő- csak kérdezem, lehet hogy nem sok!

diavega
DiaNatura / diavega cs, 2012-07-12 10:53

Csodaszép! :)
Bár nem vagyok tej, gluténérzékeny, imádom az ilyen reciket!
Gratula!
Üdv, Dia

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2011-05-23 09:38

Szia Dorisz, igen mindkét típusú helyen lehet venni, már nagyon elterjedt, de ha megengedsz egy javaslatot, készítsd el Te, nagyon egyszerű és biztosan nem lesz benne egyéb adalék... :-) A story részben belinkeltem az elkészítését a zabtej szónál. Szép napot, Memi

Doresz88
Doresz88 / Doresz88 v, 2011-05-22 23:31

Szia!
Nagyon étvágygerjesztő a levesed! Egy kérdésem viszont lenne, hol lehet beszerezni zabtejet? Csak bioboltban, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban is kapható? Előre is köszi a választ!

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár v, 2011-05-22 14:06

HHHHúúúúú!
Gratula ezért a levesért!!
legszivesebben, most rögtön megennék belőle egy nagy csészével, nyári langyosra hűtve.

193