Eperdzsem Edingoo konyhájából recept

Eperdzsem Edingoo konyhájából
Eperdzsem Edingoo konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van, hogy nem ízlik, ha a lekvár/ jam darabosabb...

hozzávalók / 10 adag

  • 3 kg eper
  • 1 kg cukor (diétázók, diabéteszesek használjanak édesítőszert 2,5 kupaknyi, de ezt ízlés szerint kell kitapasztalni)
  • 1.5 csomag dzsemfix
  • 1 citromból nyert citromlé (inkább keveset teszek belőle vagy citromos ízesítésű dzsemfixet használok)
  • 1 dl víz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Dr. Oetker eper receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Dzsemes epres, eperdzsem, eperlekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Alaposan mossuk meg az epret (legalább négyszer mossuk át), vágjuk apró darabokra, majd az aljára öntsünk egy kis vizet (hogy ne égjen le a gázon), és adjuk hozzá a cukrot.
  2. Nagy lángon folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, amíg az eper nem kezd "folyós" lenni. Ha esetleg szükséges, a habot szedjük le róla. Én ilyenkor szoktam botmixerrel "összedarabolni", hogy ne maradjanak benne darabkák, és így a "finnyásabbak" is szívesen megegyék.
  3. Hozzáadjuk a mixerezés után a dzsemfixet, ha szükséges, a citrom levét, majd folyamatosan kevergetjük. Én forrás után még 2-3 percig szoktam hagyni a tűzön, majd leveszem.
  4. Az előkészített üvegeket a pereméig megtöltjük, majd lezárjuk, és 5-6 percig fejre állítjuk az üvegeket (én konyharuhát is szoktam csavarni az üvegek köré, vagy pokróccal leterítem, hogy melegen tartsa). Másnapra a kész jamet/lekvárt el szoktam pakolni.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 411
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Edingoo

Mióta szakács: 2015.06.08.
1 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

489