Eperdzsem 4. - kókuszos recept

Eperdzsem 4. - kókuszos
Eperdzsem 4. - kókuszos
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik barátnőm anyukája készített minden évben ilyen dzsemet. A barátnőm viszont nem szerette, ám nem akarta megsérteni az anyukáját, így mikor ilyen különleges dzsemekkel megpakolva érkezett a koliba, azok rendszerint nálam kötöttek ki. Mivel a suli befejezte után messze kerültünk egymástól, elapadtak a kókuszos eperdzsem-szállítmányok is, ezért hát egy ideje kénytelen vagyok magam főzni. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sütibe, kalácsra, palacsintába.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kókuszos eperdzsem, eperdzsem kókusszal, kókuszos eperlekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, megszabadítjuk a szárától. Kb. a felét botmixer segítségével pürésítjük (én öntöttem hozzá kb. 1 dl vizet, hogy a mixernek könnyebb dolga legyen), a gyümölcs másik felét félbe-negyedbe vágjuk, attól függően mekkora darabokat szeretnénk majd a kész dzsemünkbe.
  2. A péppé mixelt epret és a kókuszreszeléket feltesszük közepes lángon főni. 5 percig zubogva főzzük.
  3. Beletesszük a feldarabolt epret, a citromsavat és a vanília aromát.
  4. A dzsemfixet és a cukrot elkeverjük, majd a lekvárba öntjük. Miután újra felforrt, további 5 percig főzzük (vagy ameddig a dzsemfix tasakján írva vagyon).
  5. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
  6. Csírátlanított üvegekbe merjük, és fejre állítva hagyjuk őket kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 712
elküldve: 4
receptkönyvben: 279
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

gabssy

Mióta szakács: 2010.11.29.
24 recept
hirdetés

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik cs, 2011-06-30 11:12

Anyuméknál, a családi házunk kertjében rengeteg eper terem. Elküldtem hát neki ennek az ígéretes "likmár"-nak a receptjét, hátha ihletet kap. És ollé, most ott sorakoznak a spaizban a guszta kis üvegek telitöltve ezzel a mennyei finomsággal. Első próbája a Petra-féle császármorzsára halmozva esett meg tagnap. Átment. Jelessel.

gabssy
gabssy / gabssy h, 2011-06-20 16:22

Málnával még nem próbáltam, hogy mennyire harmonizál a kókusz íze. Ha te már próbáltad (pl. valamilyen sütiben) és ízlett, akkor nyugodtan, én lehet maradnék az epres verziónál, bár lehet azért, mert ezt szoktam meg. :) Lehet természetesen édesítőszerrel is (néhány hozzászólással ezelőtt Amurath folyékony édesítőszert javasolt, olvasd vissza), csak ebben az esetben dzsemfix szuper 3:1-bent használj, azzal működik az édesítőszeres lekvárkészítés, vagy megpróbálhatod diabetikus befőzőcukorral is (ezt még nem használtam, de boltban már találkoztam vele).

Lucaaa
Lucaaa p, 2011-05-06 12:26

Nagyon szépen köszönöm a pontos és kimerítő választ. Már megnéztem több helyen, és máshol is megfordítják az üveget. Ez meglepett, ugyanis azért még elég kezdő vagyok főzés/befőzés terén.
Szép napot, Luca.

Lucaaa
Lucaaa cs, 2011-05-05 23:36

Szia.
Eper és kókusz? Érdekes lehet, el sem tudom képzelni az ízhatást. Muszáj lesz kipróbálnom valamikor :)
Egyébként most lehet, butaságot kérdezek, de milyen az a csírátlanított üveg? És mit jelent az, h "fejre állítva"? Meg kell fordítani az üveget? Nem értem :S Persze csináltam már eperdzsemet másképp, csak lehet, ez valami szakács-szaknyelv, amit én nem értek :) Előre is köszi a válaszodat.
Üdv: Luca

gabssy
gabssy / gabssy p, 2011-05-06 08:42

Szia Luca!
Szerintem csodás párosítás az eper kókusszal, de valóban ki kell próbálni. :)
Az üveg csírátlanítása nem más mint a fertőtlenítése, sterilizálása: vagyis átmossuk őket forró mosogatószeres vízzel, olyan szivaccsal, amit még sosem használtunk, aztán vizet forralunk, megtöltünk egy-egy üveget mondjuk félig, rátesszük a tetejét, forgatjuk benne a vizet, hogy mindenhol érje, aztán ugyanezt eljátszuk a többi üveggel és minden eszközzel, amit a befőzéshez használunk. Aztán az üveget egy új konyharuhán fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni. Nem mondom, hogy nem macerás, a szüleimtől tanultam, hogy így kell és valóban sem nekik, sem nekem nem szokott semmi megromlani. Nem tudom, hogy a szakács-szaknyelv hogy mondja, mert nem vagyok én olyan nagy szakács, de otthon így hívtuk. (más módszerek is léteznek, van ki kifőzi az üevgeket, van aki alkohollal fertőtleníti és zsírtalanítja - mi így szoktuk). Szoktam még folpackot (ami bírja a hőt!) is tenni az üveg fedele alá, hogy ne rozsdásodjon be a teteje. Igen, miután megtöltöttük az üveget, rátettük a folpackot és a fedőt erősen rácsavartuk egyszerűen a tetejére fordítjuk az üveget (vagyis a fedelükön fognak állni), ez abban segít, hogy légmentesen záródjon. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de természetesen nem ez az egyetlen üdvözítő módszer a befőzés tisztaságára, de nekem ez vált be. :) Remélem ízleni fog, ha elkészíted. :) És persze így elkészíteni sem muszáj, ha van már jól bejáratott eperdzsem-recepted, azt is megbolondíthatod némi kókusszal. :) Üdvözlezzel: gabssy

gabssy
gabssy / gabssy cs, 2011-05-05 14:54

Igen, egy piros szalaggal tekertem körbe az üveget a fotózáshoz. Így csinosabbnak tűnt. :)

Amurath
Nyulas / Amurath cs, 2011-05-05 13:07

Kedves Gabssy, pont most gondolkodtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is kimegyek eper szedd magad akciózni. Május végén nyitnak az eperföldek, és a tavalyi lekváromból már csak egy üveg van. Épp valami különleges receptet kerestem, és ez a kókusz igen jól hangzik, el fogom készíteni. Én a dzsemfixből 3:1-bent szoktam használni, és a fele gyümölcsből diétás lekvárt édesítőszerrel. :-) Köszi az ötletet, megírom majd, hogy ízlett! Szép napot, Zsuzsa

gabssy
gabssy / gabssy cs, 2011-05-05 14:19

Kedves Zsuzsa! Természetesen tetszés szerint variálható: akár a dzsemfix, akár a cukor mennyisége, akár ha vaníliaaroma helyett fehérrumot tesz vki stb.. Épp csak azt szerettem volna vele megmutatni, hogy egy egyszerű kókusszal mennyire feldobhatjuk a szokásos eperdzsemünket. Remélem ízleni fog nektek is. :) Sokat gondolkodtam már én is, hogy édesítőszerrel készítsek vmilyen lekvárt, de eddig még nem mertem belevágni. Vajon ugyanúgy el fog-e állni? Milyen édesítőszert használjak: folyékonyat vagy tablettát? Mennyi kell belőle? Megkérdezhetem, hogy te hogyan szoktad édesítőszerrel készíteni a lekvárokat? Nagyon köszönöm! Neked is szép napot! Üdvözlettel: gabssy

Amurath
Nyulas / Amurath p, 2011-05-06 08:12

Szia Gabssy, folyékony édesítőszert szoktam beletenni. A flakonján rajta van, hogy például 1 ml az mennyi súlyú cukornak felel meg, és csak át szoktam számolni a cukor mennyiségét édesítőszerre. Még van egy ilyen lekvárom a polcon, csodálatosan eláll, egy éve készítettem. Amikor felbontom, akkor hűtőben tárolom. Ennyi. Bár egy kiskanál szalicilt vagy Na-benzoátot mindenfajta lekvár tetjére szoktam tenni, ez felbontáskor egy mozdulattal eltávolítható, hiszen nem oldódik bele a lekvárba. Mégis védi a romlástól. :-) Alig várom, hogy elkészíthessem a kókuszos változatot! Szép napot, Zsuzsa

gabssy
gabssy / gabssy p, 2011-05-06 08:44

Zsuzsa, nagyon köszönöm a választ, felbiztattál, mindenképp fogok készíteni az idén valamilyen édesítős lekvárt. :) Üdv: gabssy

285