Az én strudlim recept

1 adag
1924
kcal
Az én strudlim
Az én strudlim
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesapám egy kis nyírségi falucskából származott, és került el az ország másik szegletébe. Így apai nagyszüleinket évente egy alkalommal, összesen két hétre láthattuk, amikor náluk nyaraltunk. Mikor érkeztünk, nagy örömünkre mindig strudlival fogadtak, s mikor hazaindultunk, strudlit sütött nagyanyám hajnalok hajnalán, hogy vihessük útravalónak. Aztán felnőttünk, és ezek a csodálatos falusi nyaralások már csak emlékek maradtak... a strudlival együtt. Egyszer fiatalasszony koromban belém hasított, hogy akkor én most már sose ehetem ezt a -tudtommal- csak azon a vidéken ismert jellegzetes sváb ételt? És a gyermekeim sose tudhatják meg, milyen finomságokat készítettek  felmenőik generációk óta? Kértem édesapámat -aki tudvalevőleg sokat lábatlankodott nagyanyám szoknyája mellett a konyhában- próbálja már meg felidézni, hogyan is készült a strudli. Ő mesélte, én próbálkoztam, és alig vártuk, hogy megkóstolhassuk. Mikor az első darabokat beletettem a forró olajba, már tudtam, hogy nem járhatunk rossz úton, mert a sülő tészta illata egy pillanat alatt átvarázsolt engem abba a régi kis faluba. Szinte láttam, ahogy nagy pakkokkal közeledünk a kedves kis ház felé, ahonnan ínycsiklandó strudliillat száll felénk, és mi alig várjuk, hogy ehessük ezt a finomságot. Hát most is alig vártuk! És ahogy kóstoltuk, boldogan bólogattunk tele szájjal, hogy igen, ez olyan. Azóta évente többször is megsütöm.
Ma már telefonon is megkérdezhetném a még ott élő rokonoktól, hogyan is készül pontosan a strudli. A családom azt mondta, felőlük megérdeklődhetem, de nekik akkor is csak úgy csináljam, mint eddig, mert nekik EZ a strudli. Egy dolgon viszont változtathatnék - mondták-, készítsem gyakrabban.
S hogy el ne felejtsem: Ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm Mártikát és Ferit!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

ajánlat

Eredetileg aludttejjel készült mind a tészta, mind a töltelék, és ettől lett egy pici savanykás íze, ami nagyon finom. Aki csak teheti, úgy próbálja ki. A strudlihoz ráadásul még findzsából (kb. fél l űrtartalmú kis cserépbögre) aludttejet is iszogattak, amit cserépedényben altattak, s a pincelejáróban tároltak. Emlékszem, hűvös volt és selymes ízű. Mivel az igazi aludttej már kuriózumnak számít, mi tejjel vagy kefírrel esszük. Egyszerű, nagyon finom, laktató étel.
Az elkészítése lehet, bonyolultnak tűnik ezzel a kézéllel történő bűvészkedéssel. Ezen lehetne egyszerűsíteni, ha úgy tennénk bele a tölteléket, mint a derelyébe. De nagyanyám így csinálta, és az ő emlékére én ezen nem akarok változtatni.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumplival töltött olajban sült tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük.
  3. A megfőtt krumplit meghámozzuk, pépessé törjük, sózzuk, és hozzákeverjük a tojásfehérjéket. Annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy krumplipüré állagú legyen. Hagyjuk hűlni.
  4. Amíg hűl, a tésztát hatalmas kör alakúvá nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra. (A fele ilyenkor lelóg a nyújtódeszkáról, de ez nem gond, mert rugalmas a tészta.) Alatta lisztezzük, nehogy leragadjon, mikor benne lesz a töltelék!
  5. A körlap felére egyenletesen rákenjük a krumplis masszát, és a lap másik felét ráhajtjuk. Lelapogatjuk, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A széleket összenyomjuk.
  6. Tenyéréllel (vagy nyújtófával) kb. 8-10 cm-re egymástól keskeny, hosszú csíkokban erősen lenyomogatjuk a tésztát. Még ujjbeggyel is segíthetünk, hogy ezeken a helyeken krumpli ne maradjon, és a két tészta összetapadjon. (Különben sütéskor szétnyílik, és teleszívja magát olajjal!) Derelyemetszővel vagy pizzavágóval a lenyomogatott részek mentén csíkokká vágjuk a tésztát, s ezeket a hosszú csíkokat  az előbbi módon kb. 10-13 cm-enként szintén lenyomogatva téglalapokká vagdaljuk.
  7. Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsoroghasson.

statisztika

beküldve:
nézettség: 14 103
elküldve: 7
receptkönyben: 402
elkészítve: 3/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
263 recept

Hozzászólások (31)

AranyásznéSzilágyi Julianna
AranyásznéSzilágyi Juliannacs, 2012-09-13 07:42

Kedves Fahéj! Én Mérken laktam,a mi családunkban is készitették,nagyon kellemes emlékkel gondolok rá,igen volt krumplis,túrós,és szilvalekváros. Nyíregyházán a Muzeum faluban egy rendezvényen kóstoltam meg ujra,köszi a receptet, elfogom késziteni!

Fahéj
Fahéjcs, 2012-09-13 11:30

Én is sokszor jártam Mérken. És olyan jó volt, mikor az utcán menve a házakból szállt kifelé az az ínycsiklandó strudli illat... :)

szolnokdia
szolnokdiak, 2012-09-04 17:48

Ó, a strudli.. Anyukám is vállaji, ő is a nagyitól tanulta. Imádom ezt az ételt... Hm.. holnap készítek is :-)
Köszönöm az ihletet!

Fahéj
Fahéjk, 2012-09-04 18:30

Hát akkor üdvözöllek, földim! :)
A strudli az egy fenséges étel, nálunk mindenki kedvence. Örülök, hogy elkészíted! Nekünk, akiknek van vállaji kötődése, egyenesen kötelező! Tovább kell vinnünk a hagyományokat, főleg, ha ilyen isteniek. :)
Minden jót! Fahéj

szolnokdia
szolnokdiasze, 2012-09-05 14:07

Köszönöm! Igen, igen. Egyetértek, a krumplis nudli a másik kedvencem, az is kötelező darab! :-)

cinus79
cinus79cs, 2011-01-20 22:24

Nagyon jó volt a történetet olvasni, már sok lementett recepted után jutottam ide és most kicsit elmerengtem gyerekkoromon, amikor a nyarakat falun töltöttem. Jó volt. Tényleg nagyon kár, hogy sok gyermek (köztük az enyémek is) nem részesülhet ilyen békebeli nyári szünetekben. Nagyon megváltozott minden. Ott tényleg az ember valóban érezhette, mi az az igazi nyugalom, a béke szigete.
Visszatérve a receptekre, nem is tudom, holnap melyikkel műveddel kezdjem, annyi jó van. A nagyobb fiam, már csak annyit kérdez, mikor valami újdonságot csinálok, hogy ezt is azon az oldalon találtam?
További szép napot minden kedves nosalty-snak!

Fahéj
Fahéjp, 2011-01-21 15:22

Kedves Cinus79!
Tényleg nagyon megváltozott minden. Úgy érzem, mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tapasztalhatott valamit ebből a háborítatlan falusi létből. Biztos nehéz volt az élet, de szép is volt. Minden a helyén volt, az emberek elfogadták a körülményeiket, és nem akartak mindig mást, többet, de azonnal, mint manapság. Rengeteg bajon, nélkülözésen és tragédián mentek át nagyszüleim, de olyan békés, bölcsen derűs asszonyt, mint nagyanyám, elvétve lehetne találni napjainkban. Mindig csodáltam ezért, ő nekem örök példa.
Hogy tetszenek a receptjeim, az nagyon jólesik, köszönöm!
További jó sütést-főzést kívánok: Éva

muphrid
muphridh, 2010-11-08 18:06

Kedves Fahéj!
Tegnap írt Skorpió, hogy ellopták az egyik receptemet - a kelkáposzta-palacsintát. Ma átböngésztem a recepteket, és bizony ez is szerepel az oldalon, meg még sok más innen, a nosalty-ról... :( Kommentben írtam a hölgynek, hogy örülnék, ha megjelölné a forrást, de nagy a hallgatás - igaz, csak egy nap telt el azóta.
Az oldal itt található: http://href.hu/x/dnir
Vica

Fahéj
Fahéjk, 2010-11-09 12:10

Kedves Vica!
Köszi, hogy figyelmeztettél. Bosszant, hogy se szó, se beszéd, és átveszi. És ráadásul ő is "az én strudlim" névvel, mikor ez nem az ő, hanem az ÉN strudlim. Na majd én is szóvá teszem neki. Mérges vagyok...
Üdv: Fahéj

fese
fesep, 2010-10-15 17:38

Nagyszerűek a receptek és a történetek amit átadsz nekünk,táplálék a testnek-léleknek!Köszönet érte!

Fahéj
Fahéjp, 2010-10-15 17:40

Köszönöm! Örülök, ha tetszenek.
Üdvözöllek: Fahéj

ZsuzsaKE
ZsuzsaKEcs, 2010-10-14 09:11

Kedves Éva!
Kíváncsi vagyok, hogy Vállajról van- e szó? Gyermekkoromban én is sokat nyaraltam ott, a strudlit mi is nagy élvezettel fogyasztottuk a rokonainknál. Én is elkészítem időnként. Valóban az aludttejjel a nyerő. A krumplis nudli íze is eszembe jutott. Minden alkalommal (prézlibe forgatás nélkül) jól lepirítva, ropogósra sütve fogyasztottuk, fogyasztjuk. Hideg tejet kortyolgatva mellé.
Üdvözlettel: Zsuzsa

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 19:17

Kedves Zsuzsa!
Igen, Vállaj! Isteni volt ott nyaralni. Az a végtelen nyugalom, azok a kedves emberek, az a tiszta levegő,azok a hatalmas otthon sütött kenyerek, amik ott sorakoztak a "stibli"-ben, az a titokzatos, szalmaillatú csűr... Ilyen szerintem már nincs is sehol. Kár, hogy a gyerekeink már nem ismerhetik meg ezt a fajta igazi falut.
A krumplis nudlinak ezt a változatát viszont nem ismerem, de ezt meg én fogom kipróbálni!
Üdvözöllek: Éva

bokine
bokinecs, 2010-10-14 07:55

Kedves Éva! Legnagyobb örömömre megint egy fantasztikus recepttel rukkoltál elő, és a történetedet megkönnyeztem. Előtörtek a régi emlékek, amikor engem vártak mamámék a Tisza melletti kis faluba. A képed gyönyörű. A receptedet feltétlenül kipróbálom, mert nagyon szeretjük a krumplis ételeket. Nagyon köszönöm, további szép napot. Bokros Erika

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 19:10

Kedves Erika!
Köszi, hogy írtad ezt a pár kedves sort. Ha szeretitek a krumplis ételeket, akkor ez ízleni fog, az biztos!
Mi imádjuk, és nagy örömömre a gyerekeim is nagy rajongók. Ha a fiamat ebédelni hívom, sokszor mondja, hogy köszöni, már evett, de ha bevetem a bűvös mondatot, hogy "de strudlit sütöttem", akkor mindig az a válasz, hogy: ja, akkor megyek! :))
Minden jót: Éva

deakanett
deakanettcs, 2010-10-14 05:41

Kedves Fahéj!
Mikor megláttam a receptedhez tartozó képet, nagyon megörültem. Ugyanis az én kedves párom Kárpátaljáról való, ahová amikor ellátogatunk a szüleihez, mindig útba ejtjük a Cseburek árust. Ugyanis nagyon szeretjük. Viszont ez kb. egy évben négy alkalommal fordul elő. Érdeklődtem már az ottaniaktól a recept felől, de senki nem tudta pontosan, hogyan is készítik pontosan. A képen a tészta pedig nagyon hasonlít a nagy kedvenchez. A töltelék ott viszont hagymás-borsos darálthús. Mivel Kárpátalján a töltött káposzta is Nyírségiesen készül, így csak reménykedem, hogy a két tészta is egy családból származik;-)) Mindenképpen ki fogom próbálni, köszi a receptet: Anett

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 19:02

Kedves Anett!
Nem hallottam még a cseburekről, de nagyon is elképzelhető, hogy van bennük valami közös. A strudlit is szokták állítólag pl. túróval is tölteni, és a burekot is. A húsos töltelék persze biztos egész más ízhatás, mint a krumplis, de azért még lehetnek "rokonok".
Próbáld csak ki nyugodtan! Akár hússal is.
Üdv: Fahéj

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-10-13 23:29

Én csak most értem ide: Zuzu "Fahéjas-recept" jelzője nagyon tetszik, ezt akár szabadalmaztathatnád is. :-)
A kép és a recept csudaklassz, csak egyértek az előttem szólókkal.
Macskaköröm.
Nagyon jól járunk, ha főzöl nekünk. :-)
Eszter

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 18:58

Nagyon kedves vagy, Eszter!
Köszi a szavaidat! És nekem is nagyon tetszik a "Fahéjas-receptek" kifejezés. Ha egyszer lesz egy szakácskönyvem, ez lesz a címe. :)) Csak egy a gondom, hogy tegyem majd be egy fahéjas receptkönyvbe pl. a tökfőzeléket? :)))
Rendkívül szívesen főzök Nektek, mert csupa aranyos, barátságos ember van itt, akiknek ráadásul ugyanaz a hobbija. És ez a "főzöl nekünk" kifejezés is olyan kedves, mert tényleg egymásnak (is) főzünk, még ha virtuálisan is.
Szép napokat Neked: Fahéj

szurosp
szurospsze, 2010-10-13 22:05

Teljes mértékben egyetértek az előttem szólókkal, nagyon tetszik a sztori is és a recept is! Kedvelem a receptjeidet, és ezt is elmentettem! Csak így tovább!:))) A legjobbakat: Mrs Smith

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 18:50

Köszönöm, Mrs. Smith!
Nagyon jól esik ám, ha egy elismert jó szakács megdicsér!
Minden jót Neked is: Fahéj

Gyöngyi1980
Gyöngyi1980sze, 2010-10-13 20:38

Kedves Fahéj!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet. Az én életemben is nagy szerepe van a strudlinak. Az én nagymamám is sütötte, amikor vidékről felutazott hozzánk. Két félét készített. Krumplisat és szilvalekvárosat. Sajnos nagymamám már nincs közöttünk. Azóta a 71 éves apukám süti rendszeresen. Receptje nincs, csak fejből készíti. Úgy emlékszem, hogy Ő a tésztájába tejfölt használ. Én még nem sajátítottam el a strudli készítését, de ami késik nem múlik.
Nem tudom, tudod-e, de évente egyszer megrendezik a strudli fesztivált Vállajon. Minden évben tervezem, hogy elmegyek, de eddig még sajnos nem jutottam el. Talán jövőre.
Remélem minél többen kipróbálják ezt a receptet, mert érdemes.
Üdvözlettel: Gyöngyi

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 18:47

Kedves Gyöngyi!
Tényleg nem volt divat receptből sütni-főzni nagyanyáinknak. Nagymamám nekem is mindig úgy mondta a receptet, hogy "találom szerint" kell beletenni ezt-azt. Egyszerűen érezték az arányokat.
A szilvalekváros strudlit mi is ismertük, de csak nagyapám szerette igazán, persze az is nagyon finom volt, és én szinte minden strudlisütésnél csinálok magamnak egyet, a tészta széléből csenek le hozzá egy keveset. Csak úgy emléknek...
A strudlifesztiválról tudok, de én se voltam még, pedig szeretnék. Sajnos nagyon messze lakunk onnan.
Üdvözöllek: Fahéj

Zuzu
Zuzusze, 2010-10-13 18:20

Szeretem ezeket a "Fahéjas" recepteket:)
Nagyon tetszik a story,a fotó,és a recept is alkalomadtán kipróbálom.
Köszönet érte!
További szép estét kivánok!
Zuzu

Fahéj
Fahéjcs, 2010-10-14 18:38

Kedves Zuzu!
Örülök, hogy tetszenek a "Fahéjas-receptek"! :)) A strudlit pedig tényleg érdemes egyszer kipróbálni.
Én is minden jót kívánok Neked: Fahéj

Makkermanó
Makkermanósze, 2010-10-13 16:32

Kedves Fahéj! Számomra nagyon megható a recepthez mellékelt történet, az étel pedig igen tetszetős. Eszembe juttatad a gyerekkoromat, amikor ugyan nem strudlit, hanem derelyét készítettünk mamámmal, és 7-8 évesen én nyújtottam a tésztát. Köszi a receptet, ki fogom próbálni! Üdv: Gabi "makkermanó" !

Fahéj
Fahéjsze, 2010-10-13 17:15

Kedves Gabi!
Én is nagyon szeretek elnosztalgiázni a gyerekkoromon, és ennek szerencsére nagyon fontos részei ezek a bizonyos falusi nyaralások.
A receptet tényleg érdemes kipróbálni, lehet, elsőre kicsit macerás, de rá lehet jönni hamar a fortélyaira, és akkor már nem bonyolult. (Remélem, nem túl körülményes a leírásom.) Az eredmény mindenképp megéri a fáradságot!
Minden jót Neked: Éva-Fahéj

nyamóka
nyamókasze, 2010-10-13 16:13

Kedves Fahéj! Számomra csodálatosan izgalmas ez a recept, és a történet is, amit mellékeltél. :)
Feltétlenül sort kerítek rá, hogy kipróbálja a család, méghozzá igazi aludttejjel fogom csinálni!
Jaa, és el ne felejtsem, olyan szuper a kép, hogy megkordult a gyomrom. :D
Üdvözöl: Éva

Fahéj
Fahéjsze, 2010-10-13 17:07

Kedves Éva! Először is köszönöm!
Másodszor pedig tényleg finom annak, aki szereti a burgonyás ételeket. Érdekes, én azt vettem észre, hogy a strudlit valaki vagy imádja, vagy nem szereti (közömböst még nem láttam). Szerencsére az előbbiből sokkal több van. :)
További szép napot Neked: Éva

Dacota
Dacotasze, 2010-10-13 16:08

Kedves Fahéj!
Nagyon ötletes recept, gyönyörű hangulatú kép, és nagyon tetszik a történet is :)
Gratulálok, és mentettem!
Üdvözlettel:
Nóra

Fahéj
Fahéjsze, 2010-10-13 17:03

Kedves Nóra!
Köszönöm, amiket írtál. Nagyszüleim hét gyereket neveltek, szinte teljesen önellátóak voltak, szóval tényleg ötletesnek kellett lenniük, hogy mindig legyen, ami az asztalra kerül, és még finom is. Azon a vidéken nagyon jól terem a krumpli, úgyhogy sok ételüknek volt hozzávalója, rengetegféleképp el tudták készíteni. Lehet, hogy az én krumpliimádatom is innen ered... :)
Üdvözöllek: Éva

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.
1924